L'atur, l'arma política de l'estiu

El debat sobre les xifres de desocupació juvenil omple la xarxa d'arguments polítics, reflexions sobre la situació econòmica i arengues de campanya electoral

L'atur és un tema de conversa recurrent a l'agost i Twitter no n'ha estat aliè. Fins a 4.117 usuaris han comentat les xifres d'atur durant les vacances. En total, 6.127 tuits. El món polític ha estat el protagonista de la conversa i les eleccions del 27 de setembre l'inevitable teló de fons. El 90% dels missatges més retuitejats són felicitacions, retrets o arguments de campanya fets tant per polítics com per ciutadans d'a peu. Els tres continguts sobre atur més compartits durant el mes d'agost han estat aquests:

1- L'atur juvenil a Espanya
Han estat molts els polítics que aquest agost han comentat les xifres d'atur. Cadascú, evidentment, fent-ne la seva pròpia interpretació. El tuit més redifós pels internautes ha estat un d'Oriol Junqueras del 22 d'agost. El missatge, que ha rebut un total de 336 retuits, convidava a la reflexió davant una preocupant dada: Espanya lidera l'atur juvenil a la Unió Europea.


El tuit venia acompanyat d'un gràfic signat pel diari anglès The Independent i Statista basat en dades de l'Eurostat de març de 2015. Segons les estadístiques, l'atur juvenil a Espanya se situa en el 49,9%; només unes dècimes per sobre de Grècia i 29 punts per sobre de la mitjana europea.

2- Els costos socials de la recuperació espanyola
L'article del periodista Tobias Buck "New world of work: political cost of Spain's recovery" publicat al Financial Times el 4 d'agost ha estat l'enllaç més compartit. Apareix en un total de 306 tuits, la gran majoria generats per Francesc Vilallonga(@vilallongapac), periodista i director del grau en Comunicació Audiovisual de la Univeristat Ramon Llull. El tuit de Vilallonga, que va generar 304 retuits i 67 preferits, és el segon més redifós del període analitzat.


A l'article, Tobias Buck posa de relleu que, tot i que l'atur va experimentar el juliol passat un descens rècord en 74.028 persones, aquesta reactivació econòmica s'inicia a costa de tenir contractes més precaris. Segons experts consultats pel diari, un de cada quatre nous treballs són eventuals, els salaris dels treballadors temporals són un 48% més baixos que al 2007 i la duració mitjana de les feines ha passat de 78 a 52 dies.

3- Les xifres d'atur, un argument per a la independència
El tercer contingut més repetit (241 retuits) el signa la sectorial d'Economia de l'Assemblea Nacional Catalana. Forma part d'una sèrie de tuits en què l'ANC repassa les seves raons per una Catalunya independent. Entre els arguments que presenta, l'atur té un gran pes. De fet, l'ANC va emetre durant l'agost fins a 10 missatges sobre l'atur. Els tuits, emesos des de comptes com @assemblea o @ANC_Economistes van generar més de 660 retuits.


Al tuit, l'ANC defensa amb una petita infografia que, en una Catalunya independent, les pensions estarien garantides. Ho fonamenta en dades com el salari mitjà, la taxa d'atur i la ràtio de treballadors per pensionista que té Catalunya davant les xifres de l'Estat en aquests àmbits.

Nota tècnica: per realitzar aquest article, s'ha observat la conversa generada a Twitter entorn la paraula "atur" durant tot el mes d'agost. S'han detectat un total de 6.127 tuits emesos per 4.177 usuaris diferents.

Avui et destaquem
El més llegit