La mirada femenina de la indústria farmacèutica

Red Mujeres Farma realitza un informe per esbrinar les desigualtats en un sector percebut com a amigable per a la dona

Un informe per debatre les desigualtats en el sector farmacéutic | iStock Un informe per debatre les desigualtats en el sector farmacéutic | iStock

La indústria farmacèutica és percebuda en la societat com un sector amigable per a la dona, así ho reflecteixen la majoria dels indicadors de diversitat de gènere. Així i tot, la bretxa salarial i moltes altres desigualtats posen en dubte la conciliació i la igualtat dins d'aquest sector. Per aquest motiu, Red Mujeres Farma, una comunitat per a professionals del sector farmacèutic i afins, amb l'objectiu d'empoderar, visibilizar i fomentar el talent femení, ha creat un informe per visibilizar i treballar aquestes desigualtats.

"No podem seguir rebutjant el talent femení. Encara considerem normal que la conciliació sigui un obstacle per l'èxit professional", explica Anna Blanch, sòcia fundadora de Red Mujeres Farma. En aquest sentit, Blanch recorda el que el mateix informe indica, que el 73% de les dones enquestades consideren que la conciliació és un punt a millorar en les empreses, però és l'únic?

Posem-nos en context, segons l'informe, les dones componen el 52% en la indústria farmacèutica. No obstant això, aquesta presència no és homogènia en les diferents àrees i nivells de les organitzacions del sector, és a dir, les dones representen un 28% dels consells d'administració de les farmacèutiques cotitzades a Espanya, un 6% per sota de la mitjana Europea, situada en el 34%. En el que a la bretxa salarial es refereix sembla que no hi ha tanta diferència, ja que segons Red Mujeres Farma, les indústries farmacèutiques cotitzades en l'IBEX-35 van presentar una bretxa salarial ajustada inferior al 8%. Una xifra a l'abast de pocs sectors actualment.

El 62% de les joves creu en la igualtat d'oportunitats, segons reporten els perfils juniors en l'enquesta

L'informe de Red Mujeres Farma també explica les diferències entre home i dones enfront de la igualtat d'oportunitats. Tal com indica, el 62% de les joves creu en la igualtat d'oportunitats, segons reporten els perfils juniors en l'enquesta, així i tot, 65% dels perfils sèniors perceben falta d'igualtat en aquest àmbit. Això es tradueix que com més experiència dins de l'empresa més percepció tenen de la desigualtat d'oportunitats.

Iniciatives de canvi

Per acabar amb les desigualtats queda un llarg camí, però l'informe de Red Mujeres Farma també guarda un racó per deixar-se aconsellar i donar pas a les iniciatives de canvi que tenen algunes directives:

  • Mètode PLAY per a la igualtat d'oportunitats: aquest mètode s'utilitza en equips multidisciplinaris i cross funcionals per incloure diferents perspectives i aprofitar la contribució de totes les persones que formem les companyies. Presentat per Olga Insua, general manager Angelini Pharma España, ella mateixa relata que "impulsa la nostra capacitat de ser una companyia d'alt rendiment, eliminar sitges i jerarquies".

  • Cuestión de Ciencia ¿Te atreves a desafiar el futuro?: Neix el 2019 de la mà de Bayer i la col·laboració amb Big Van Ciència i Parc Científic de Barcelona. Amb el doble objectiu de fomentar les vocacions científiques entre les joves i trencar estereotips socials i de gènere, la iniciativa convida a reflexionar sobre alguns reptes actuals, com el de la salut.

  • Empoderant el talent femení: L'assessoria FedeFarma es va crear en la cooperativa fa sis anys, per ajudar als socis a rendibilitzar la gestió de la farmàcia, acompanyada de formació per seguir empoderant l'atenció farmacèutica. Tot això de la mà d'experts en màrqueting, retail i farmàcia: "Crec que el lideratge no és qüestió de gènere, sinó que va amb la personalitat i el talent", presenta Mónica Monfort, responsable de Retail i Formació.

  • Nou model laboral híbrid i personalitzat: Novartis Espanya ha reforçat aquest any la seva aposta pel treball flexible amb un nou model laboral híbrid i personalitzat. Es tracta del programa Tria amb responsabilitat (Choice with responsibility, en la seva definició corporativa global), que permet a tots els professionals de la companyia treballar on i com cadascun decideixi, sempre que la tipologia del seu rol permeti el treball a distància. "Triar amb responsabilitat ens permetrà adaptar el nostre model de treball al futur, oferint-nos autonomia", explica Susana Cortés, directora de People & Organization de Novartis España.

  • Un Café per la Igualtat: Una iniciativa de Pfizer per assegurar l'equitat de tracte i d'oportunitats entre tots els professionals. A aquest efecte, la companyia compta amb un Comitè de Diversitat i Inclusió, un Comitè d'Igualtat i un Pla d'Igualtat per aconseguir que la igualtat efectiva de gènere s'integri totalment en la cultura de l'organització: "És molt enriquidor escoltar les experiències vitals d'uns altres companys/es en matèria d'igualtat. Ajuda a ampliar la teva visió", recorda Maite Hernández, directora de comunicació de Pfizer pel Sud d'Europa i co-chair del Comitè de Diversitat a Espanya.

Més informació
Som Dones, una lluita per la visibilitat laboral femenina
Les preguntes incòmodes del feminisme a l’economia clàssica
El lideratge femení, una resposta davant les crisis
Avui et destaquem
El més llegit