La solidesa de l'economia catalana

Ni el Brexit ni la manca d'un govern a l'Estat aturen el creixement de l'economia que preveu crear 182.100 llocs de treball entre el 2016 i el 2017

"Catalunya creix per sobre d'Espanya des de fa 14 trimestres", ha assegurat el president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Miquel Valls, aquest dimarts, durant la presentació de l'Informe trimestral de conjuntura catalana. Segons Valls l'economia catalana manté un creixement estable en el segon i tercer trimestre del 2016, malgrat la incertesa política i externa. És a dir, ni el Brexit ni la manca d'un govern a l'Estat ni la desacceleració mundial no tindran un impacte immediat en l'economia.

El PIB català ha augmentat, per segon trimestre consecutiu, un 0,7% intertrimestral. D'acord amb aquesta estimació, el ritme de creixement interanual del PIB el segon trimestre seria del 3,3%, tres dècimes per sota del 3,6% calculat per l'Idescat per al primer trimestre. En aquest sentit, l'economia catalana segueix la mateixa evolució que l'economia espanyola, si bé Catalunya creix per sobre d'Espanya.



Joan Ramon Rovira i Miquel Valls durant la presentació de l'Informe trimestral de conjuntura catalana.

Segons la Cambra de Comerç, hi ha cinc aspectes que expliquen les previsions de l'economia catalana: el motor del consum privat, la lleugera moderació de la inversió, la desacceleració de les exportacions, l'estabilització de la indústria i el dinamisme del sector serveis i la creació d'ocupació.

La dada més positiva
En relació a aquest últim punt, entre el 2016 i el 2017 es crearan 182.100 mil llocs de treball a Catalunya, ''la dada més important de tot l'informe de conjuntura'', segons Valls. Les dades d'afiliats a la Seguretat Social mostren un creixement accelerat, que passa del 3,5% el primer trimestre al 3,6% en el segon. Aquest creixement supera amb escreix el registrat pel conjunt d'Espanya (2,7%).

La construcció és el sector on més creix l'ocupació, però només representa el 6% dels afiliats totals. En canvi, els serveis, amb un creixement del 3,9%, explica el 82% de l'ocupació creada a Catalunya el segon trimestre. "El sector serveis té un pes del 75%", ha matisat el president de la Cambra de Comerç de Barcelona.

Menor dinamisme de les exportacions
Les exportacions catalanes s'han desaccelerat fruit sobretot de la pèrdua de dinamisme de les economies emergents (Àfrica, Àsia i Llatinoamèrica), a on les exportacions catalanes estan retrocedint. Així, les exportacions només han crescut l'1,9% interanual acumulat en els primers cinc mesos del 2016, que contrasta amb el 5,4% registrat el quart trimestre del 2015. Les vendes a la Unió Europea, que representen el 67% del total, creixen un 3,8% interanual acumulat fins al maig, mentre que les dirigides fora de la UE disminueixen globalment un 1,7%.



2017, l'any del Brexit
Segons Valls, "el 2017 els riscos augmenten". El Brexit tindrà un impacte negatiu en la previsió del PIB català, que baixa dues dècimes respecte a la previsió de l'abril passat, fins al 2,4%. Ara bé, tot i la reducció de les taxes de creixement, aquesta encara és superior a la mitjana històrica, i un punt més que el creixement previst per a la zona euro aquest mateix any (1,4%).

La Cambra explica aquesta previsió a la baixa per l'impacte del 'Brexit': "L'impacte final dependrà de com acabin les negociacions de sortida del Regne Unit amb les autoritats europees; qualsevol trava al comerç entre les dues zones tindrà un efecte negatiu", ha assegurat el cap del gabinet d'estudis econòmics i d'infraestructures, Joan Ramon Rovira.

Segons Rovira, tot i que Catalunya no serà de les comunitats més afectades, "hi ha tres sectors que poden sortir clarament perjudicats pel Brexit: l'automoció, l'agroalimentari i el químic". Les exportacions catalanes al Regne Unit tenen un pes del 6,1% sobre el total, inferior al 7,9% que representen al conjunt d'Espanya. Ara bé, el 38% de les exportacions de Catalunya al Regne Unit corresponen al sector de l'automòbil.

"El turisme també pot ser l'altre sector que noti els efectes del Brexit", segons Valls, tot i que a Catalunya el turisme britànic representa el 10,2% del total, un percentatge inferior del 23,3% que representa a Espanya.

En conclusió, la Cambra creu que les futures negociacions haurien d'enfocar-se a preservar al màxim el lliure comerç entre les dues zones.

Avui et destaquem
El més llegit