La UOC crea una tecnologia per identificar mosquits tigre

A través de fotografies que fan els ciutadans amb els seus mòbils, la iniciativa processa la informació i avisa de la presència de l'espècie a la zona

La UOC ha estat l'encarregada de crear i revisar aquesta nova tecnologia | Europa Press La UOC ha estat l'encarregada de crear i revisar aquesta nova tecnologia | Europa Press

Un equip d'investigadors de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) ha desenvolupat una tecnologia capaç d'identificar mosquits tigre a través d'un gran volum de fotografies ciutadanes. En un comunicat aquest dijous, el centre ha explicat que el projecte Mosquito Alert reuneix la informació recollida per usuaris que fotografien amb els seus mòbils als mosquits i avisen de la seva presència en una zona.

Aquesta informació és processada per entomólogos i experts per confirmar la presència d'una espècie potencialment perillosa i avisar a les autoritats pertinents. "La identificació dels mosquits és fonamental, ja que les malalties que transmeten segueixen sent un problema de salut pública important", ha reflexionat l'investigador Gereziher Weldegebriel Adhane, que ha descartat la identificació manual per lenta i costosa.

Adhane ha descrit els problemes del projecte: "El major desafiament que trobem en identificar el tipus de mosquit és processar fotos preses en condicions no controlades i per voluntaris, que al final no són experts", ja que de vegades es reben imatges amb elements addicionals, des d'un angle que dificulta la identificació, o de mosquits morts i deformats.

El sistema utilitza les anomenades xarxes neuronals per estudiar els mosquits: són un conjunt complex d'unitats computacionals connectades entre si, en els quals la informació s'introdueix per un dels seus extrems i la travessa, generant nombroses operacions fins que s'obté un resultat. Tenen la capacitat d'aprendre -formant-se a si mateixes quan s'entrenen- i de processar grans quantitats de dades, com per exemple les fotografies proporcionades per milers de voluntaris.

Més informació
Irideon crea una trampa connectada per identificar mosquits
Espelmes figuerenques contra els mosquits africans
Avui et destaquem
El més llegit