La vida digital dels 10 homes més rics del món

Lluny de mantenir-se al marge de la conversa, molts milionaris participen activament a les xarxes socials

El tòpic del multimilionari gelós de la seva vida privada ja no és tan comú entre els més rics: vuit de les deu persones més riques del món segons Forbes tenen Twitter, cinc tenen Facebook, i almenys dos tenen Instagram. Perfils com el d'Amancio Ortega ja són una excepció. El fundador d'Inditex, no només té una presència digital nul·la, sinó que també evita les càmeres en la vida real. De fet, Ortega (segona persona més rica del món) i el president de Telecom, Carlos Slim (quart), són els únics del rànquing sense perfils oficials a Twitter, Facebook o Instagram.

El més comú avui dia són casos com els de Bill Gates (l'home més ric del món), Jeff Bezos (cinquè) o Mark Zuckerbeg (sisè), que a més de deure la seva fortuna a companyies tecnològiques, tenen una forta presència online. A les xarxes hi comparteixen la seva activitat pública, però en molts casos també la privada. Seguint-los tant podem informar-nos de la darrera iniciativa solidària de Bill Gates, com dels trucs que ha après el gos de Mark Zuckerberg.

Twitter o Facebook?
Tot i que Twitter sembla ser la xarxa preferida dels milionaris, no tots s'hi decanten ni en fan un ús calcat. Mark Zuckerberg, per motius obvis, centra la seva activitat en plataformes com Facebook i Instagram; mentre que a Twitter només hi conserva un perfil inactiu. Els germans Charles i David Koch, que comparteixen el novè lloc al rànquing de Forbes, tenen perfils a Twitter i Facebook, però no en fan cap ús. El multimilionari amb una presència online més completa és l'exalcalde de Nova York, Michael Bloomberg. El financer, vuitè home més ric del món, és l'únic de la llista amb perfils validats a Twitter, Facebook i Instagram.

El retrat digital dels milionaris
No hi ha cap factor comú que diferenciï els milionaris amb presència a les xarxes dels que no en tenen. Entre els que hi són, n'hi ha de tan joves com Mark Zuckerberg (32) o tan grans com Larry Ellison (71). Val a dir, però, que el CEO d'Oracle no aparenta la setantena. N'hi ha que provenen del món de la tecnologia, com Bill Gates (Microsoft), o del sector financer, com Warren Buffet (Berkshire Hathaway). L'únic tret en comú d'aquest grup selecte és que tots són homes.

La primera dona al rànquing de Forbes és Lilliane Bettencourt (L'Oreal), onzena persona més rica del món. Desena si s'agrupa als germans Koch. Atès que Bettencurt, de 93 anys, no té cap perfil digital, el gènere tampoc seria un factor diferencial. De fet, l'única raó per tenir o no un perfil a les xarxes socials és voler-ho.



En boca de tothom
Del que no s'escapa ningú, tinguin o no usuaris oficials, és de ser motiu de conversa. Els deu homes més rics del món sumen un total de 369.825 missatges a Twitter en el darrer mes. Bill Gates és el més citat, amb 55.891 tuits. El segueix Mark Zuckerberg, que tot i no piular des del 2012, n'ha generat 54.755. Jeff Bezos, propietari d'Amazon i el Washington Post, és el tercer més mencionat, amb 24.588 missatges. El quart i el cinquè més citats no tenen perfils. Són el mexicà Carlos Slim (13.437) i l'espanyol Amancio Ortega (11.402). Completen la llista Larry Ellison (7.668 tuits), Warren Buffet (7.543), Michael Bloomberg (4.588), Charles Koch (3.033) i David Koch (1.904).

El focus de la notícia
En el darrer mes, els deu homes més rics del món han estat protagonistes a Twitter pels motius més diversos. Se'ls cita quan les seves empreses fan grans operacions, quan intervenen en política, quan se'ls entrevista... Hi ha missatges positius i negatius. El més comentat sobre Amancio Ortega, per exemple, és la seva donació de 40 milions d'euros a la sanitat andalusa. Però també les crítiques de Pablo Iglesias, que va titllar l'empresari gallec de 'terrorista'.

Les xarxes socials obren un nou paradigma en la relació dels més rics amb la resta de la humanitat. Són inevitablement més propers i vulnerables. Ja no és possible ser un Charles Foster Kane enclaustrat en una mansió sense contacte amb l'exterior. Quan el teu compte corrent és més voluminós que el PIB d'alguns països, és segur que es parlarà de tu i se't demanaran explicacions. Molts milionaris ho han entès i fan esforços per comunicar més i millor.



Nota tècnica: per realitzar part d'aquest article, s'ha observat la conversa a Twitter entorn el nom i cognom de les 20 persones més riques del món segons la revista Forbes. En total, s'han detectat 414.717 tuits, recollits entre el 7 de maig i el 7 de juny de 2016.
Avui et destaquem
El més llegit