El Govern reduirà al 50% els lloguers dels locals obligats a tancar

El decret preveu l'aprovació d'una llei per incloure a l'ordenament jurídic la clàusula 'rebus sic stantibus'

El propietari del bar El Caixer de Vilobí, Jordi López, recollint cadires | ACN El propietari del bar El Caixer de Vilobí, Jordi López, recollint cadires | ACN

El Govern reduirà a la meitat els lloguers dels locals comercials tancats forçosament per la pandèmia en cas que arrendatari i propietari no es posin d'acord en altres modificacions, segons ha pogut saber l'ACN. El decret, que l'Executiu català aprovarà aquest dimarts al consell de Govern, preveu que els llogaters puguin demanar canvis "raonables" en les condicions del contracte però que, si no hi ha acord a través de la negociació, es forci la reducció al 50% del lloguer mentre duri la suspensió total de l'activitat o la reducció proporcional en cas de restriccions parcials. Per donar cobertura legal a la reducció, el decret preveu que en un termini de dos anys el Govern inclogui la clàusula rebus sic stanitibus a l'ordenament jurídic.

Segons han confirmat fonts de Govern a l'ACN, el decret per la reducció dels lloguers prioritzarà que hi hagi acords entre llogaters i propietaris, però preveurà la reducció al 50% si és impossible la via negociada en el termini d'un mes. La reducció és del 50% en cas de tancament total per mesures de suspensió de l'activitat decretades per les autoritats, i en una proporció igual a la meitat de la pèrdua d'aprofitament de l'immoble si hi ha reduccions d'horaris o altres limitacions.

Un dels sectors més beneficiats pel decret és el de la restauració. D'acord amb les fonts consultades per l'ACN, el fet que el restaurant en qüestió ofereixi serveis d'entrega a domicili o recollida no afectarà a la possibilitat d'exigir la reducció al 50% del preu del lloguer.

Per donar cobertura legal a la mesura, el Govern haurà d'aprovar en el termini màxim de dos anys un nou projecte de llei per incorporar a l'ordenament jurídic la clàusula rebus, que permet establir la regulació necessària perquè es pugui renegociar un contracte en cas de "canvis imprevistos de circumstàncies". La norma s'haurà de promoure des del Codi Civil.

Més informació
L'última canya d'octubre
Els comerços 24 hores, obligats a tancar a les 22 hores
Avui et destaquem
El més llegit