Presenten un mapa pilot amb 50 projectes Next Generation a Catalunya i les Balears

La consellera Meritxell Serret reclama que la Generalitat sigui "tinguda en compte" en el repartiment dels fons

D’esquerra a dreta, la consellera d’Acció Exterior, Meritxell Serret; i els directius de la CE Manuel Szapiro i Richard Kuehnel durant la presentació d'un mapa pilot amb exemples de finançament amb Fons Next Generation de projectes a Catalunya i les Balears |Alberto Paredes | Europa Press D’esquerra a dreta, la consellera d’Acció Exterior, Meritxell Serret; i els directius de la CE Manuel Szapiro i Richard Kuehnel durant la presentació d'un mapa pilot amb exemples de finançament amb Fons Next Generation de projectes a Catalunya i les Balears |Alberto Paredes | Europa Press

La Comissió Europea (CE) ha presentat aquest divendres un mapa pilot amb 50 projectes a Catalunya i les Illes Balears finançats pel mecanisme de recuperació i resiliència europeu, conegut com a fons Next Generation. La presentació ha tingut lloc en un acte a l'oficina de les institucions europees a Barcelona, amb el director general de Comunicació de la CE, Richard Kuehnel; el director de la representació de la CE a Barcelona, Manuel Szapiro; el cap de la Unitat de Seguiment del Pla de Recuperació del Govern, Santiago Fernández (per via telemàtica); i la consellera d'Acció Exterior de la Generalitat, Meritxell Serret.

"Això és una eina de comunicació que s'anirà desenvolupant", va explicar Szapiro, que va afegir que l'objectiu d'aquesta cartografia és mostrar l'impacte real dels fons al territori i que es vagi ampliant el nombre de projectes que apareguin al mapa a mida que es vagin implementant els fons.

Szapiro va destacar la cooperació amb la Generalitat a l'hora d'elaborar aquesta eina. Va detallar que el mapa és interactiu i està ordenat per colors en funció dels sis pilars establerts per la Unió Europea per a la concessió dels fons.

A la web també es poden consultar les convocatòries dels fons del Govern central, de la Generalitat i del Govern balear, i els ciutadans podran incloure projectes Next Generation que s'incorporaran al mapa un cop comprovades les dades.

Ha insistit que es tracta d'un mapa pilot i que estan treballant perquè serveixi d'exemple "per a la resta d'Espanya" i d'altres regions d'Europa. Va avançar que el proper pas per visibilitzar l'aplicació dels fons serà fer vídeos dels projectes i visites in situ.

Meritxell Serret, consellera d'Acció Exterior: “un 21,1% dels diners de l'Estat espanyol dels fons Next Generation ho han obtingut entitats de Catalunya”

Per part seva, la consellera Serret va posar en valor que a Catalunya se li ha assignat 3.039 milions d'euros en licitacions d'assignació directa dels fons. Va precisar que "un 21,1% dels diners de l'Estat espanyol els han obtingut entitats de Catalunya" .

Serret va apostar per la col·laboració entre administracions, com ha passat en l'elaboració del mapa: “Volem ser un soci actiu i proactiu de la UE”. Va insistir que aquests fons han de servir perquè Europa surti reforçada i tinguin un impacte real a la societat ia l'economia.

"Volem ser tinguts en compte i ens hem d'implicar al màxim", va reclamar Serret respecte als fons europeus, ja que considera que la Generalitat és una administració més propera al territori i sap quines són les necessitats.

Implementació dels fons

El cap de la Unitat de Seguiment del Pla de Recuperació del Govern ha sostingut que el pla d'implementació dels fons Next Generation "avança a un ritme per a molts sorprenents, no en desemborsament sinó en termes de projecte", i va afirmar que aquest pla és transversal i està arribant de manera molt intensa a tots els projectes.

Fernández va destacar la inversió al Barcelona Supercomputing Center, com un dels projectes a què se'ls ha assignat 50 milions d'euros de fons, però també va subratllar que es tracta d'un pla que no només inverteix en tecnologia sinó també en formació i educació .

En concret, va assegurar que s'han realitzat reformes vinculades amb els fons, com la de la Llei de la Formació Professional dual, que permetrà la creació de "155.000 noves places" de FP a tot Espanya, cosa que considera que suposarà una transformació del teixit productiu.

Finalment, Kuehnel va agrair la tasca de l'oficina de la CE a Barcelona per posar en marxa el mapa i "fer visible el que la UE està fent", i va sostenir que el projecte dels Next Generation és l'esforç més gran de solidaritat i de integració europea que s'ha fet a la història de la UE.

Va destacar que dos anys després de posar-lo en marxa, el projecte està completament en funcionament, i va reclamar que es visibilitzin els lliuraments d'aquests fons als països membres perquè els ciutadans en vegin l'impacte positiu, i després va posar en valor projectes com el del mapa pilot.

Més informació
El toc d'alerta d'Oliu pels Next Generation
Espanya només executa el 49% dels fons Next Generation
La manca de transparència en la gestió dels fons Next Generation
Avui et destaquem
El més llegit