La meitat de contractes d'ETT dura menys de 10 dies

El 25% de convenis signats amb una empresa de treball temporal és per hores o menys d'una jornada

Jornalers al camp, un dels sectors amb més contractes temporals Jornalers al camp, un dels sectors amb més contractes temporals

La meitat de contractes (el 49,9%) amb intervenció d'una empresa de treball temporal, conegudes com a ETT, dels darrers set anys té una durada de menys de 10 dies. Aquesta és una de les dades més destacades de l'informe La temporalitat en els contractes laborals a Catalunya. Una visió global que ha presentat aquest dijous l'Observatori de Pimec.

Aquest mateix estudi indica que el 24,4% de contractes d'ETT ha estat per hores o menys d'un dia. Així mateix subratlla que el nombre de treballadors amb contractes temporals a Catalunya el 2017 sumaven 593.000 assalariats, cosa que suposa suportar una taxa de temporalitat del 21,6%. Aquest primer informe sobre la temporalitat indica que aquesta taxa de temporalitat és la quarta més alta dels països més desenvolupats del continent europeu i se situa 6,1 punts per sota de la registrada al conjunt de l'estat espanyol que el 2017 va tancar amb el 27,7%.

L'estudi de la patronal Pimec destaca que en els últims set anys, el 24,4% dels contractes signats a través d'una ETT eren per una durada inferior a un dia i que el 25,5% dels contractes ho eren entre un dia i 10 dies. Del conjunt de contractes temporals que es van signar el 2017 a Catalunya, els de les empreses temporals i els signats directament per les empreses, el 41% eren inferiors o igual a un mes. 

Les dades facilitades per l'informe elaborat per l'Observatori de Pimec també assenyalen que les empreses de treball temporal van vehicular el 2017 el 20,4% de tots els contractes temporals que es van fer per les empreses catalanes, un percentatge que manté una tendència creixent des de l'any 2012, segons l'estudi. Tot i aquesta alta taxa de temporalitat, l'informe constata que del total dels assalariats al mercat de treball català el 2017, el 78,4% tenien vigent un contracte indefinit i el 21,6% el tenien temporal.

A l'Estat espanyol aquesta temporalitat suposava el 27,7% del cens laboral, 6,1 punts per sobre de les xifres registrades a Catalunya. L'estudi de Pimec assegura que aquesta diferència no ha de provocar sorpreses perquè es tracta d'un gap ''persistent al llarg del període del 2002-2017''. La temporalitat catalana és la quarta més alta de l'Europa dels països desenvolupats europeus, a un nivell similar al mercat de treball d'Holanda. Bèlgica, Àustria i Irlanda destaquen per tenir uns nivell de temporalitat entre el 8% i el 9% i el Regne Unit és el que registra la temporalitat més baixa amb un 5,9%.

L'estudi que ha presentat aquest dijous Pimec serà la base sobre la que s'articularà el 6 de març pròxim una jornada amb experts organitzada per aquesta mateixa patronal on es debatrà sobre l'excessiva temporalitat laboral i intentaran consensuar propostes concret per reduir-la. 

Més informació
Ocupació vol penalitzar les empreses amb major temporalitat
La temporalitat a Espanya dobla la de la Unió Europea
Avui et destaquem
El més llegit