Mercabarna-flor preveu que es vendran 7 milions de roses per Sant Jordi, un 20% més que l’any passat

D'on provenen les roses que comercialitzem a Catalunya? Quines seran les varietats protagonistes d'enguany?

Durant Sant Jordi es venen el 30% del total de les roses que es comercialitzen a Catalunya al llarg de l’any | iStock Durant Sant Jordi es venen el 30% del total de les roses que es comercialitzen a Catalunya al llarg de l’any | iStock

Mercabarna-flor preveu una diada de Sant Jordi 2024 multitudinària i amb més roses venudes que l’any passat. Així ho ha explicat el tinent d’alcaldia d’Economia, Hisenda, Promoció Econòmica i Turisme de l’Ajuntament de Barcelona i president de Mercabarna, Jordi Valls, durant la roda de premsa on s’ha presentat la previsió de venda de roses i les principals novetats d’aquest Sant Jordi i en la que també han participat el president del Gremi de Majoristes de Mercabarna-flor, Miquel Batlle; i la representant de l’Escola d’Art Floral de Mercabarna-flor Sílvia Mir. Els professionals de Mercabarna-flor preveuen vendre uns 7 milions de roses, un 20% més que l’any passat, en tractar-se de la primera diada sense pandèmia ni restriccions causades per la covid-19, i que cau en dia laborable.

Segons l'Ajuntament de Barcelona, el fet que la diada caigui en dia laborable suposa que part de la ciutadania no marxi a passar el cap de setmana fora, i per tant surti més a viure-la per la seva ciutat. Això fa que cada persona acostumi a comprar més d’una rosa per regalar, a més de la parella, a altres familiars i amics, o per decorar la casa.

Durant Sant Jordi es venen el 30% del total de les roses que es comercialitzen a Catalunya al llarg de l’any

Des del mes de gener, els majoristes de Mercabarna-flor ja estan rebent encàrrecs d’empreses, associacions o sector de l’hostaleria, entre d’altres, per obsequiar treballadors i clients i per decorar els seus establiments.

Del total de roses venudes a Catalunya, Mercabarna-flor en comercialitzarà al voltant d’un terç, és a dir, més 2.300.000 unitats. Sant Jordi és un dels esdeveniments més importants per al sector floral català, una diada en la qual es venen el 30% del total de les roses que es comercialitzen a Catalunya durant l’any.

D'on provenen les roses?

Pel que fa als orígens, la previsió és que del total de roses comercialitzades a Mercabarna-flor, un 63% provinguin de Colòmbia, un 15% de l’Equador, un 20% d’Holanda i un 2% seran d’origen nacional, sobretot de València.

Per aquesta diada, Mercabarna-flor posarà a la venda al voltant d’un centenar de varietats diferents de roses. Tot i que es comercialitzaran fins a 30 varietats diferents de roses vermelles, les protagonistes del Sant Jordi seran, de nou, la Freedom, varietat importada d’Equador i Colòmbia i molt apreciada per la seva vistositat, resistència al transport i durabilitat, i la Red Naomi. Aquesta varietat, que es va començar a comercialitzar l’any 2009 i que es produeix a Holanda i Colòmbia, gaudeix també de gran acceptació per la seva bellesa, amb una poncella i uns pètals molt grans i d’un color vermell intens.

Els catalans prefereixen la Freedom (75% de les vendes), que destaca sobretot per la forma de cabdell de la seva poncella. En canvi la Reed Naomi (15% de les vendes) destaca per la seva poncella més oberta.

Més informació
Des de Londres: Sant Jordi i el 'Made in Catalonia'
Un Sant Jordi... íntim?
Més enllà de Sant Jordi: de "patir" per les comandes a l'auge del turisme de llibreries
Avui et destaquem
El més llegit