Mercabarna preveu vendre un 20% més de roses per Sant Jordi

El mercat de majoristes de la flor espera que s'arribi als 7,2 milions de roses

Una florista comprant roses a Mercabarna flor Una florista comprant roses a Mercabarna flor

Els majoristes del mercat de la flor de Mercabarna preveuen que aquest any es comercialitzin 7,2 milions de roses a Catalunya amb motiu del dia de Sant Jordi, xifra que augmenta un 20% respecte a l'últim any, quan es van vendre 6 milions, segons ha informat el mercat central aquest dijous en un comunicat.

"El principal motiu per a la bona previsió de vendes es deu al fet que la Diada sigui en dia laborable, ja que la demanda de roses augmenta en general", ha explicat el president de Mercabarna, Agustí Colom, i ha recordat que en aquesta jornada es ven el 30% de les roses que es comercialitzen durant tot l'any en la comunitat autònoma.

Els majoristes han justificat aquest augment amb l'impuls de l'hostaleria i la restauració en l'adquisició de roses i la "progressiva recuperació econòmica" que s'està registrat en alguns sectors.

Per la seva banda, el president de l'Associació d'Empresaris i Majoristes de Mercabarna-Flor, Miquel Batlle, ha assenyalat que els preus de les roses són "molt similars" als de l'any passat, a causa de la bona disponibilitat de les procedents de l'Equador i Colòmbia.

Mercabarna-flor té previst comercialitzar un terç del total de roses venudes a Catalunya, la qual cosa suposa una xifra de 2,5 milions d'unitats.

Flors grogues

Els majoristes han detectat un augment "important" dels encàrrecs de les roses grogues i esperen que obtinguin el 10% de les vendes totals, mentre que en altres anys representaven entre el 2 i el 3%. Les roses grogues que es vendran seran de Colòmbia, Holanda i l'Equador, ja que hi ha pocs productors locals especialitzats en aquestes i per donar així resposta a la creixent demanda.

La rosa groga en solidaritat amb els presos polítics es multiplica per 10: de 60.000 l'any passat a 600.000 enguany

De fet, la rosa groga en solidaritat amb els presos polítics es multiplicarà per 10 per Sant Jordi a Catalunya, des de les 60.000 que es van comercialitzar l'any passat a les 600.000 que es posaran a la venda aquest dilluns, segons ha afirmat el president del Gremi de Floristes de Catalunya, Joan Guillén. En roda de premsa ha dit que, malgrat la irrupció de la rosa groga "solidària", la vermella tradicional mantindrà la seva preponderància i preveuen vendre més de set milions de vermelles en tota Catalunya, la qual cosa representaria un augment de vendes del 10%.

Han registrat també un augment de les vendes de complements de color groc, xifra que se situaria entre un 15 i 30% del total comercialitzat al mercat, sobretot en cintes i embolcalls. Malgrat això, Batlle ha assegurat que "el protagonisme absolut de la Diada de Sant Jordi el continuarà tenint la tradicional rosa vermella amb un 85% sobre el total de roses comercialitzades".

Varietats

La varietat Freedom preveu acaparar el 80% de les vendes i es "consolida com la rosa preferida tant pels professionals com pels compradors".

La segona rosa més venuda és la Red Naomi, que procedeix d'Holanda, i registrarà el 15% del total de les unitats venudes. En concret, el 95% de les roses venudes a Mercabarna-flor són importades, bàsicament de Colòmbia, l'Equador i Holanda, mentre que el 5% restant són producte nacional.

Més informació
Un Sant Jordi en dilluns feiner
Braibook, el llibre de Sant Jordi per a les persones cegues
Avui et destaquem
El més llegit