El mercat d'oficines a Barcelona es reactiva amb 108.000 metres quadrats contractats

Segons recull l'últim informe publicat per Forcadell, el 22% de les operacions del primer trimestre han estat oficines implantades

A Barcelona s'han tancat 85 operacions | iStock A Barcelona s'han tancat 85 operacions | iStock

La contractació d'oficines a Barcelona ha aconseguit els 108.000 metres quadrats en el primer trimestre de 2024, un 32% més que en el mateix període de l'any anterior, com recull l'últim informe publicat per Forcadell. Aquestes dades mostren la recuperació del mercat d'oficines a la ciutat comtal, després d'un 2023 amb contractacions baixes.

Aquest augment s'explica per diverses raons, com un context i una situació macroeconòmica que encara que no compta amb unes condicions totalment òptimes, genera menys incertesa; el tancament d'una operació de gran volum (en concret, la contractació per part de Aztrazeneca de 25.000 metres quadrats), així com per la materialització d'operacions que feia molts mesos que es gestaven.

Aquestes dades mostren la recuperació del mercat d'oficines a la ciutat comtal, després d'un 2023 amb contractacions baixes

Manel de Bes, director del Departament d'Oficines de Forcadell assenyala que "aquestes bones dades, a més, es preveu que es mantinguin en els pròxims trimestres del 2024, per la qual cosa també s'espera que els resultats globals de l'any siguin més positius que els del 2023".

En total, durant el trimestre de 2024 s'han dut a terme 66 operacions del mercat d'oficines a Barcelona. D'elles, un 37% s'han tancat en la Zona Centre, que ha concentrat la major part de les operacions, seguida pel 22@ amb el 28% de les operacions. Perifèria ha acollit el 16% d'operacions, CBD l'11% i NBA+Fira District un 8% d'aquestes. La Zona Centre també és la que més metres quadrats contractats acumula aquest trimestre i al costat del 22@ sumen més del 80% d'aquests.

Lleuger augment de la disponibilitat

Analitzant la disponibilitat, l'informe de Forcadell assenyala que ha augmentat mig punt en aquest trimestre, fins a aconseguir el 14,3%, tot i que el lliurament de nous projectes s'ha frenat i la contractació ha superat les previsions. Per zones, el 22@ és on la disponibilitat ha continuat creixent pel lliurament de projectes nous o per l'absorció bruta negativa d'algunes companyies, assolint el 41% dels metres quadrats disponibles. Per part seva, la disponibilitat en CBD s'ha recuperat lleugerament amb el lliurament de nous projectes com l'edifici Aura i Aribau 195, encara que segueix sense superar el 5%.

Respecte a les rendes, es mantenen estables en general. Així i tot, en la zona CBD han experimentat petits ajustos a l'alça en determinats actius de grau A, a causa de la seva baixa disponibilitat. Al mateix temps, també de manera general, propietats i arrendataris han establert nous paràmetres que han canviat lleugerament les dinàmiques de les negociacions, fent més habitual les contraofertes per part d'arrendataris i les mancances llargues en les ofertes de les propietats, entre altres.

Interès en les oficines implantades (plug&play)

L'informe de Forcadell també posa de manifest com el mercat d'oficines està en un canvi de paradigma en el qual les companyies, especialment les multinacionals, tenen pressió per reduir la seva petjada de real estate, la qual cosa engloba diferents aspectes. D'una banda, com combinar el teletreball amb la necessitat real de metres quadrats d'oficines. Per un altre, la tendència de les oficines a convertir-se en un espai de col·laboració i no tant com un espai de treball a l'ús. Finalment, les companyies estan buscant major estalvi de costos en les implantacions dels nous espais que contracten, "la qual cosa comporta buscar espais que siguin plug&play. De fet, el 22% de les operacions del primer trimestre han estat oficines implantades", conclou Manel de Bes.

Més informació
La temptació de l'oficina
Aticco obrirà un nou 'coworking' al centre de Barcelona amb gairebé 6.000 m²
La Cambra de Sabadell obre una convocatòria per oferir espais de coworking gratuïts
Avui et destaquem
El més llegit