• Economia
  • Mike Blackman (ISE): “El meu desig seria superar el Mobile World Congress”

Mike Blackman (ISE): “El meu desig seria superar el Mobile World Congress”

El director general del congrés audiovisual es declara enamorat de Barcelona, preveu un rècord històric d’assistents i celebra el pes de la indústria audiovisual

Mike Blackman preveu una edició històrica de l'ISE | Marc Llibre
Mike Blackman preveu una edició històrica de l'ISE | Marc Llibre
Gemma Fontseca, cap de redacció de VIA Empresa | VIA Empresa
Cap de redacció
Barcelona
28 de Gener de 2024
Act. 30 de Gener de 2024

Mike Blackman (Georgetown, Guyana, 1958) és el director general de l’Integrated Systems Events (ISE), un dels congressos més grans que se celebren a Barcelona, amb permís del Mobile World Congress (MWC) i la fira Alimentària. Vivint entre Barcelona i Munich, Blackman dona la benvinguda a la fira audiovisual que es portarà a terme del 30 de gener fins al 2 de febrer del 2024 amb el compromís de quedar-se a llarg termini a la ciutat comtal. Blackman rep VIA Empresa amb un casc, una armilla i un patinet a la Fira de Barcelona de Gran Via mentre prepara els últims detalls d’un esdeveniment “històric”.

 

Malgrat que a Catalunya gran part de la població fa poc que ha descobert el potencial de l'ISE, el congrés va néixer el 2004 a Ginebra i posteriorment es va traslladar a Amsterdam. Quina ha estat l'evolució de l'ISE durant aquests 20 anys de trajectòria?

Fa 20 anys em van fitxar des de l’organització i em van dir textualment: “aquesta feina és per tu, serà interessant i molt divertida”. I aquí estic (riu). Vam celebrar el primer esdeveniment de l’ISE a Ginebra amb tan sols 120 expositors i 3.500 visitants. De seguida vam detectar un problema i és que Suïssa no forma part de la Unió Europea i per a molts exhibicionistes d’arreu del món era complicat poder portar tots els materials a la ciutat i perdien molt de temps i recursos. Vam fer un breu trasllat a Brussel·les i posteriorment ens vam instal·lar a Amsterdam i el congrés va augmentar considerablement. El 2018 vam veure que la capital holandesa es quedava petita i vam mirar diverses capitals europees que tinguessin suficients habitacions d’hotel o vols internacionals i vam escollir Barcelona per moltes raons de pes.

 
La fira Integrated Systems Europe va declarar un impacte econòmic de 386 milions d'euros el 2023 | Marc Llibre
La fira Integrated Systems Europe va declarar un impacte econòmic de 385 milions d'euros el 2023 | Marc Llibre

Una relació que, segons ha anunciat durant les últimes setmanes, té compromís a llarg termini amb la ciutat de Barcelona. De fet, l’ISE ha firmat per tres anys més. Què el sedueix per estar-hi més temps?

Que l’ISE estigui a Barcelona funciona, a part de la mobilitat, l’espai i la comoditat, gràcies a l’entreteniment, l’atmosfera i com les institucions de Catalunya treballen per esdeveniments com aquests. Els exhibicionistes i els visitants ho adoren. També hi ha una part “extra” que agrada molt, com és la vida social, l’oci i de poder menjar a fora. Un visitant ve a una fira per negoci, però també s’ho vol passar bé, com ara gaudir de la nit i la ciutat comtal ho té absolutament tot.

Com es finança l’ISE? Sent el suport de les administracions catalanes?

No rebem finançament de ningú, tot és gestionat des de la nostra organització. Però sí que tenim suport en els permisos i amb les facilitats. Les administracions, com ara l’Ajuntament de Barcelona i la Generalitat, també participen en la fira amb espais i ajuden les companyies catalanes a donar-se a conèixer. M’agradaria destacar el suport de Pimec i Barcelona Global. Això ajuda a construir tota una indústria important al voltant de l’audiovisual.

Per a Blackman, "un visitant ve a una fira per negoci, però també s’ho vol passar bé" | Marc Llibre
Per a Blackman, "un visitant ve a una fira per negoci, però també s’ho vol passar bé" | Marc Llibre

El vam sentir aquest dilluns, al costat del conseller d'Empresa, Roger Torrent, anunciar que les companyies xineses tindran molt protagonisme a l'ISE 2024. Hi ha una evolució amb el pas del temps de la gran presència d'empreses americanes cap a les asiàtiques? Com són les empreses audiovisuals xineses, japoneses i de Corea del Sud?

El mercat audiovisual està dominat pels americans i cada vegada més pels asiàtics, sobretot a través de Samsung, LG, Sony o Panasonic que venen a l’ISE a fer negocis. Les diferències que hi ha entre elles és que les companyies japoneses tenen gran presència a Europa amb moltes delegacions al Vell Continent; mentre que les coreanes ho porten a terme des del seu país. Pel que fa a les xineses és un terme mitjà, algunes han obert delegacions a Europa -fins i tot a Barcelona- i d’altres fan els negocis des del seu país d’origen.

"Un visitant ve a una fira per negoci, però també s’ho vol passar bé, com ara gaudir de la nit i Barcelona ho té absolutament tot"

Aquest any tindrem a 150 companyies xineses a l’ISE i, com a positiu, venen més companyies d’arreu del món a instal·lar-se a Europa, a poques hores de vol de Catalunya i cada vegada més s’instal·len a la ciutat comtal.

Més de 80 empreses catalanes participaran a l'ISE | Marc Llibre
Més de 80 empreses catalanes participaran en l'ISE | Marc Llibre

Més de 80 empreses i centres tecnològics catalans participaran en l'ISE, un 10% més que l'any passat. Què destacaria del potencial català?

És impressionant el que està succeint a Catalunya a la indústria audiovisual. Moltes d’elles s’alien amb companyies asiàtiques com a partners, distribuïdors o amb oficines. El que més m’encanta és el desenvolupament que hi ha, la creativitat i les solucions que s’ofereixen, no només per la resta de Catalunya i Espanya, sinó per tot Europa. I, evidentment, forma part de les raons per estar-nos a Barcelona molts més anys.

"No rebem finançament de ningú, tot és gestionat des de la nostra organització"

La fira Integrated Systems Europe va declarar un impacte econòmic de 385 milions d'euros el 2023. El MWC en va declarar 461 milions. La fira ISE pot desbancar el MWC com la fira tecnològica més important de Barcelona?

Seria el meu desig (somriu). No tenim una competició entre nosaltres. Creiem en el potencial de l’ISE i enguany tenim un 30% més d’espai pels expositors, un 25% més de participants i això es reflecteix en els resultats econòmics.

Confessa que espera superar la xifra dels 58.100 visitants de l'any passat. Quines són les grans tendències de l'edició d'enguany que es trobaran els visitants? Últimament parla de la irrupció de maniquins virtuals al Passeig de Gràcia.

Una de les grans novetats que podreu veure té a veure amb el sector retail. Aquest sector va patir molt durant la covid-19 amb el tancament de les botigues i van potenciar la part online i van haver de ser molt creatius. D’aquí els maniquins virtuals i ajudes en el disseny.

"Creiem en el potencial de l’ISE i enguany tenim un 30% més d’espai d’expositors i un 25% més de participants"

Una altra novetat d’aquesta edició té a veure amb la pantalla LED de la Fira de Barcelona de Gran Via, única a Espanya. Així com les pantalles flexibles o transparents, que siguin fàcils d’usar i transportar. També hi haurà novetats amb les eines de col·laboració, com ara Zoom, Google o Teams, ja que s’utilitzen a les escoles, a les feines i en molts àmbits de la nostra vida personal i professional.

Si l'entrevisto d'aquí a cinc anys, on el trobaré?

M’encantaria continuar a Barcelona. Tinc 65 anys, em faig gran i a vegades em comenten si em vull jubilar, però m’ho passo tan bé a la feina que espero que d’aquí a cinc anys em trobis aquí (riu).