Milers de tractors bloquegen Brussel·les per denunciar el malestar dels agricultors

Els manifestants cremen neumàtics i enderroquen una estàtua en una protesta que coincideix amb la cimera de líders

 Milers de tractors han bloquejat el matí el barri europeu a Brussel·les | ACN Milers de tractors han bloquejat el matí el barri europeu a Brussel·les | ACN

Milers de tractors han bloquejat aquest dijous al matí el barri europeu a Brussel·les per denunciar el malestar dels agricultors. Segons la policia de Brussel·les almenys 1.300 tractors i centenars d'agricultors s'han concentrat prop de la cimera de líders europeus. Arribats de França, Alemanya, Espanya i Itàlia, els manifestants, han cremat neumàtics i han enderrocat una estàtua a la plaça de Luxemburg, just davant del Parlament Europeu. Des de fa setmanes creixen les protestes dels agricultors arreu d'Europa pels costos de producció i el temor que les polítiques climàtiques de la Unió Europea (UE) repercuteixin en el sector.

"Pel 2030 és impossible aconseguir tot el que es proposen", ha alertat José Maria Castilla, director de l'oficina a Brussel·les l'Associació Agrària de Joves Agricultors ASAJA, respecte al Pacte Verd Europeu. En paral·lel, Castilla ha reclamat al president espanyol, Pedro Sánchez, que es pronunciï sobre les protestes i que se "solidaritzi" amb ells, especialment per les acusacions de competència deslleial de França als agricultors espanyols. Tot i que la reunió d'alt nivell entre els caps d'estat i de govern de la UE no té en l'agenda el malestar del camp europeu, els agricultors han volgut concentrar-se a Brussel·les per pressionar i exigir una resposta dels líders.

Creixen les protestes dels agricultors arreu d'Europa pels costos de producció i el temor que les polítiques climàtiques de la Unió Europea

Per apaivagar el sector agropecuari, la Comissió Europea va plantejar ahir derogar durant tot l'any 2024 la norma que obliga els agricultors a mantenir part de les seves terres cultivables en guaret, una mesura que reclamaven els manifestants que protesten a diversos Estats membres.

Més info: Les reivindicacions d'Alcarràs i la vida després de la popularitat

L'Executiu comunitari també va proposar ahir estendre per un altre any els avantatges comercials que concedeix a Ucraïna per recolzar la seva economia davant la invasió de Rússia, però va introduir salvaguardes en cas que un o més països vegin afectats els mercats agrícoles.

Més informació
Alcarràs o per què protesten els pagesos
Avui et destaquem
El més llegit