Montero preveu elevar el PIB al 2,3% aquest any

La ministra d'Hisenda en funcions afirma que la intenció del Govern espanyol és incrementar una dècima l'actual previsió del creixement de l'economia

El Gobierno español sube al 2,3% la previsión del PIB El Gobierno español sube al 2,3% la previsión del PIB

La ministra d'Hisenda en funcions, María Jesús Montero, ha avançat aquest dilluns que la intenció del Govern és elevar l'actual previsió de creixement de l'economia per aquest any, situada en el 2,2%, a "com a mínim" al 2,3%, en línia amb les estimacions dels principals organismes internacionals.

Més info: Brussel·les torna a confiar en Espanya i eleva al 2,3% el creixement del PIB

El Govern ja havia anunciat la revisió a l'alça de la previsió de creixement del PIB para aquest any en el proper quadre macroeconòmic, encara que sense oferir xifres.

El passat mes de juliol la Comissió Europea va revisar dues desenes a l'alça, fins al 2,3%, la seva previsió de creixement per al PIB espanyol. Prèviament el Banc d'Espanya va elevar la seva estimació fins al 2,4%.

D'altra banda, la ministra ha explicat que el seu Departament té ja "bastant avançat l'esquelet tècnic" dels Pressupostos Generals de l'Estat (PGE) per a 2020, encara que faltaria resoldre la part política, és a dir, la que depèn de les negociacions amb altres formacions polítiques.

Els lliuraments a les Comunitats Autònomes, la primera decisió si es forma govern

En tot cas i en relació amb els 4.500 milions d'euros de lliuraments a compte que es reclamen des dels governs autonòmics, Montero ha indicat que l'Advocacia de l'Estat li ha donat el vistiplau per a procedir a actualitzar-les encara que no s'aprovin els Pressupostos Generals de l'Estat.

Això sí, la ministra ha indicat que per a poder fer-ho el Govern no pot estar en funcions, ja que l'Advocacia de l'Estat entén que això podria condicionar l'activitat hipotètica del futur Executiu, una postura que Montero veu lògica, encara que "no es dóna per vençuda" per a superar aquesta última barrera.

En tot cas, la ministra d'Hisenda en funcions ha garantit que la primera decisió que prengui el Govern una vegada constituït serà precisament la d'actualitzar els lliuraments a compte a les comunitats autònomes.

Montero ha recordat que si no tenen aquests diners encara és perquè PP, Ciutadans i els partits independentistes van tombar el Pressupost de l'Estat per a 2019. "No es pot bufar i xarrupar al mateix temps, aquells que van tombar el Pressupost no poden venir ara a demanar comptes de les conseqüències d'aquesta decisió", ha subratllat.

La ministra ha negat que estigui pressionant als governs autonòmics amb els lliuraments a compte per a tirar endavant la investidura de Pedro Sánchez, com sí que feia el ministre d'Hisenda del PP, Cristóbal Montoro, per a aconseguir suports als Pressupostos.

"Montoro utilitzava els lliuraments a compte per a estrènyer amb els Pressupostos i jo he dit amb claredat que no poden dependre els pressupostos autonòmics que s'aprovi el pressupost de l'Estat", ha afirmat.

La ministra ha indicat a més que, amb un Govern en funcions, no es pot aprovar tampoc el sostre de despesa.

Més informació
L'economia espanyola creix al 2,6% el 2018
El Govern espanyol rebaixa al 2,2% la previsió del PIB per a 2019
Madrid no aconsegueix fer el 'sorpasso' en PIB a Catalunya
Avui et destaquem
El més llegit