Montserrat, la nova 'smart city'

Cellnex dotarà al Santuari de Santa Maria de Montserrat i el seu entorn de la tecnologia i els serveis de connectivitat propis d’una 'smart city'

Santa Maria de Montserrat | iStock Santa Maria de Montserrat | iStock

La Fundació Cellnex i la Fundació Abadia de Montserrat 2025 signen un acord de mecenatge per mitjà del qual l’operador d’infraestructures potenciarà la tecnologia i els serveis de connectivitat del Santuari de Santa Maria de Montserrat i el seu entorn. L'acord de mecenatge, Smart Montserrat, s'ha signat en el marc de la celebració del mil·lenari del monestir, que tindrà lloc l’any 2025 i permetrà el desplegament d’un sistema integral d’Internet de les Coses (IoT) format per sensors, una xarxa de transmissió de dades i una plataforma informàtica per a la recollida, monitorització i gestió proactiva de dades en temps real i a distància. D’aquesta manera, es facilitarà, entre d’altres, l’eficiència en la gestió d’aforaments, d’aparcaments, d’intrusió i el control de la qualitat de l’aire. L’objectiu és oferir un millor servei, tant a la comunitat benedictina com als visitants i pelegrins del santuari.

El conjunt del sistema permetrà controlar i gestionar d’una manera automàtica i en temps real l’aforament d’espais com la Basílica de Santa Maria, el Camí del Cambril de la Mare de Déu o el Museu del Monestir; així com el nivell d’ocupació conjunta dels aparcaments situats a la carretera d’accés i al nou pàrquing subterrani del Monestir. El sistema també permetrà prevenir i detectar qualsevol tipus d’intrusió en els centres aïllats i allunyats de l’Abadia. A més, en els llocs de més afluència de públic –incloses les botigues i els espais de restauració–, s’instal·laran sensors de CO2, temperatura i humitat per tal de controlar en tot moment el nivell de qualitat de l’aire i activar, en cas que sigui necessari, els recursos adients per a una correcta ventilació dels espais. De la mateixa manera, i en el marc de l’acord entre ambdues entitats, Cellnex passarà a operar les infraestructures de telecomunicacions del Monestir destinades a donar cobertura de veu i dades a l’àrea del Santuari per part dels operadors mòbils.

Albert Cuatrecasas, director general de Cellnex a Espanya ha destacat que estan molt contents “de poder posar a disposició de l’Abadia de Montserrat la nostra experiència en el desplegament, manteniment i operació de xarxes d’Internet de les Coses (IoT). Diàriament a les xarxes IoT que gestionem des de Cellnex s’hi connecten més de 3 milions d’objectes i els múltiples serveis que se’n deriven. Són un tipus de xarxes que destaquen pel seu baix ample de banda, el llarg abast que tenen i la seva robustesa, i són energèticament molt eficients. A més repercuteixen directament en situacions quotidianes del dia a dia com les que posarem en pràctica en aquests primers casos d’ús que desenvoluparem al santuari i el seu entorn vinculats principalment a la gestió eficient dels espais i al confort tant de la comunitat com dels visitants”.

Més informació
Torna el Smart City Expo World Congress per la innovació urbana
Avui et destaquem
El més llegit