Munyir junts un sector en crisi

L'empresa lletera centenària La Torre, productora de iogurts artesans, integra la Granja Parella en un projecte que servirà per guanyar quota de mercat i augmentar vendes

Cooperar per fer front a la crisi. Aquesta ha estat l'aposta de La Granja Torre d'en Roca, una empresa centenària que acaba de protagonitzar, juntament amb la Granja Parella de Sagàs, un dels projectes d'integració de bestiar boví més importants de Catalunya. La Torre, empresa que elabora iogurts i postres artesans, tanca amb aquesta operació el cercle que inclou tots els processos que van des de la cria del bestiar fins a la comercialització dels productes elaborats amb la llet de les seves pròpies vaques, i que li ha de permetre guanyar quota de mercat i triplicar la seva producció els pròxims anys.

El sector de la llet a Catalunya travessa un dels seus pitjors moments i afecta, amb especial duresa, les petites i mitjanes empreses. La finalització de les quotes lleteres ha propiciat l'entrada de llet a baix cost procedent de la sobreproducció europea. "Les centrals lleteres no tenen cap compromís amb el ramader català, i ara arriba llet de França i d'altres països a preus tirats", explica Josep Maria Bosch, gerent de la Torre. L'empresa ha buscat una alternativa per lluitar contra aquesta situació i l'ha trobat en la cooperació, en aquest cas amb la Granja Parella, també al Bages.

Amb la integració, la granja de Sagàs concentra la cria del bestiar, mentre que a Sallent s'ubica l'elaboració de productes. D'aquesta manera La Torre confia a continuar guanyant quota de mercat tant a Catalunya com al sud de França, on té presència amb més de 1.000 establiments. L'any 2015, La Torre va fer unes obres d'ampliació del seu obrador per un valor de 600.000 euros i amb l'objectiu de superar la producció de 5 milions de iogurts cada any.

Ara, amb aquesta integració empresarial, podrà triplicar la seva producció de llet fresca, iogurts i postres làctics. L'empresa va facturar dos milions d'euros el 2015 i la previsió és augmentar les vendes un 15% durant l'any 2016.

Segles i segles servint llet fresca
La història de la Granja Torre d'en Roca es perd en la nit dels temps. Hi ha un document del 1889 que certifica que la masia de Sallent de Llobregat ja venia llavors llet fresca als veïns del poble i de la comarca, i és per això que la Generalitat de Catalunya l'ha reconegut recentment com a empresa centenària. Però l'activitat ramadera de La Torre es remunta a molts segles abans, assegura Josep Maria Bosch. "La masia existeix des del 1055 i sempre hi ha hagut activitat", explica.

Malgrat aquesta història centenària, no va ser fins a la dècada dels anys 90 del segle XX que La Torre es va introduir en l'elaboració de iogurts i productes làctics. Els fan amb llet fresca, al bany maria, de manera totalment artesanal i fugint de conservants i pràctiques industrials. "Nosaltres no fem tractaments de la llet, és totalment fresca i la pot tolerar tothom", remarca Bosch, per diferenciar les virtuts de la llet fresca."La dieta mediterrània és una dieta làctica, el problema és que la producció de la llet s'ha industrialitzat i els metges i dietistes tampoc hi han ajudat", comenta, insistint que els productes de La Torre s'elaboren seguint els mateixos processos artesanals que fa cent anys. "Nosaltres oferim un producte 100% artesanal i 100% català", afegeix.

Aquesta és una altra de singularitats d'aquesta empresa ramadera que cobreix tot el cercle de producció, des de la cura de les vaques, alimentades amb farratge obtingut en conreus propis, fins a l'obtenció de la llet, l'elaboració artesana dels productes i la seva distribució a botigues de proximitat amb la comercial Agrofresc. La Torre també és sòcia d'aquesta comercial que va tancar l'any 2015 amb una facturació de més de tres milions d'euros.
Avui et destaquem
El més llegit