MWC 2022: orgull propi, presencialitat i molta reivindicació

La nova edició del congrés torna a la normalitat amb una expectativa de 60.000 assistents, la crida a un lideratge responsable i les persones al centre de la tecnologia

Assistents al Mobile World Congress 2022 | Carolina Santos Assistents al Mobile World Congress 2022 | Carolina Santos

Cap indústria del món està tan preparada com la nostra. Aquesta és la premissa de la nova edició del Mobile World Capital 2022, el plat fort de la capital catalana després d’un últim esdeveniment descafeïnat i la cancel·lació de l’edició fa dos anys, amb l’arribada de la pandèmia. Atenció a les cinc novetats d’enguany: la connectivitat 5G, la tecnologia cloud, l'avenç de la intel·ligència artificial, els nous horitzons tecnològics, les fintech i l'Internet de Tot. I l’objectiu final de situar les persones al centre de la tecnologia, per un autèntic progrés social arreu del món. Sense obviar la invasió de Rússia a Ucraïna, condemnada per tots els presents de l’esdeveniment i també les cares més conegudes. En un món de connexió i cooperació, una condemna sense excepcions a la guerra.

En una edició que comença avui 28 de febrer i finalitza el 3 de març, l’obsessió dels organitzadors és que es pugui tornar a la normalitat i s’aspira a superar la barrera dels 60.000 assistents. Cal recordar que el 2019 la xifra va ser de 110.000 visitants. De moment, els preus de les entrades continuen elevats per una part de la població que no s’ho pot permetre: dels 769 als 4.614 euros.  Els passadissos llueixen plens d’assistents que van per feina: networking, conferències, inspiració i gaudir de Barcelona. Es nota que hi havia ganes. L’entrada ha sigut àgil gràcies a l’aplicació digital, però difícil per qui no portava una mascareta FFP2. Davant la sorpresa d’alguns assistents, és obligatòria que sigui d’aquestes característiques i costava de trobar-ne. Només hi havia alguna parada amb cues d’un centenar de persones. Però sempre hi ha el recurs del mercat negre, sempre oportú a casa nostra. És el segon any que continua així.

Una edició en clau europea, presencialitat i condemna sense pal·liatius contra la invasió russa d’Ucraïna

Pel que fa a la gran majoria d'assistents al saló, cal destacar que la majoria són nacionals i europeus davant les dificultats per viatjar dels països asiàtics. D’aquí que l’ús del català i el castellà sigui recurrent als passadissos, no en en cas de les les presentacions. Per altra banda, la bretxa de gènere continua present amb tan sols un 35% de dones ponents, una dada que és superior a la dels altres anys, però encara no s'arriba a la paritat. I també es veu entre els nombrosos assistents, poques dones enmig de riuades d’homes de negocis.

En aquesta edició no s’espera l’arribada de cap personalitat mediàtica, com el responsable de Facebook, Google o Microsoft. Només cal recordar les fotografies de fa anys del futbolista Gerard Piqué fent d’amfitrió de Mark Zuckerberg. Però pels d’aquí, aquesta edició, si hi ha el focus en un nom: Pallete. Com apuntava Genís Roca a VIA Empresa, continuen els reguitzells de rumors sobre si el congrés anirà a Madrid, si és el darrer any de John Hoffman o les decisions rellevants que poden marcar un abans i després per Catalunya. De moment toca orgull propi de ciutat i de país. “Només nosaltres podem ser els millors ambaixadors”, declaren als periodistes.

 

El presidente de Telefónica, José María Álvarez Pallete | EP

El president de Telefónica, José María Álvarez Pallete | EP

 

L’expectativa de Pallete

Sense cap mena de dubte, la gran expectativa de la inauguració del congrés ha sigut pel president executiu de Telefónica, José Maria Álvarez-Pallete, que va ser nomenat com a nou president de GSMA, la patronal del sector de la tecnologia mòbil organitzadora del congrés. I no ha deixat indiferent en una presentació de 10 minuts molt visual, en la que ha demanat una reforma reguladora. "Vivim en un món en conflicte i la nostra societat ha perdut l'optimisme. Malgrat l'immens progrés que hem aconseguit i la millora de la qualitat de vida gràcies a la tecnologia, aquesta pot ser utilitzada per aspectes bons i també per dolents", apunta Pallete. "El nostre sector ha sigut crucial durant els últims 25 anys, amb una ràpida resposta durant la pandèmia. I ara tot és irreversible. Som part de la solució als problemes mundials, però és el moment d'un lideratge responsable, de donar un propòsit a la tecnologia i de l’auge dels valors. Hem de situar la persona al centre de la tecnologia", continua el nou president. I, finalitza amb una picada d’ullet a la nostra capital: "Benvinguts a la increïble ciutat de Barcelona!".

Pallete: “Som part de la solució als problemes mundials, però és el moment d'un lideratge responsable i de donar un propòsit a la tecnologia”

El futur del Mobile?

La nota política de la jornada inaugural del MWC22 celebrada ahir l'han posat les visites del rei Felip VI, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez; la vicepresidenta segona, Nadia Calviño; el president de la Generalitat, Pere Aragonès; el vicepresident, Jordi Puigneró; i l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, entre altres autoritats, analitzades al detall per la premsa del país, però sense gaire interès per la internacional. “Barcelona torna a ser el centre del món tecnològic", ha afirmat el president català Pere Aragonès, que ha augurat la recuperació de la "força, vitalitat i energia" del Mobile World Congress anterior a la pandèmia. Avui, Aragonès també ha assistit a la inauguració oficial amb el vicepresident Jordi Puigneró, i el conseller d'Educació, Josep González-Cambray i han inaugurat enmig de nombrosos periodistes l’estand de la Generalitat de Catalunya.

Finalment, en aquesta nova edició que busca l’espectacularitat dels últims anys (cal recordar que ens hi juguem molt segons el sector), el director general de la GSMA, Mats Granryd ha apel·lat als assistents amb una injecció d’optimisme: “Quin futur imaginem entre tots? Deixa’t inspirar, somia, arriba a casa i actua. Benvinguts al Mobile World Capital de Barcelona!”

Més informació
El MWC fa de Barcelona un "referent dels futurs"
Un MWC per "no deixar ningú enrere"
La GSMA elimina el pavelló de Rússia del MWC 2022
La IA, el 5G, la realitat virtual, el blockchain i el metavers, el més destacat del MWC
MWC22, la força de la gent
Breu història de la telefonia mòbil, per entendre el MWC
Avui et destaquem
El més llegit