El MWC rubrica la seva voluntat de permanència a Barcelona

El congrés actualitza el contracte amb la ciutat amb un nou mecanisme de renovació tàcita que obre la porta a romandre-hi indefinidament

Els ponents de la roda de premsa de presentació del nou contracte de Barcelona amb el MWC | EP Els ponents de la roda de premsa de presentació del nou contracte de Barcelona amb el MWC | EP

Si bé durant el MWC dels darrers anys Fira de Barcelona ha acollit estrelles del rock del calibre de Jon Bon Jovi, cap performance enmig de telèfons i ulleres de realitat virtual és més elèctrica que la de John Hoffman. Amb un sonor "Què passa, Barcelona!" el CEO de la patronal del mòbil GSMA dona continuïtat a la temporada de festivals barcelonina al palau 1 de Montjuïc per celebrar la renovació de la fira, que restarà a la capital del país com a mínim fins al final de la dècada. El patronat de la Mobile World Capital i les tres administracions –municipal, autonòmica i estatal– han rubricat avui el contracte que confirma la continuïtat del principal saló mundial de tecnologia connectada a la ciutat fins al 2030 – "i més enllà", en les efusives paraules de la vicepresidenta primera i ministra d'Afers Econòmics i Digitalització, Nadia Calviño–.

El nou contracte significa una actualització de l'acord vigent, que mantenia el congrés a Barcelona fins al 2024. El compromís s'allarga fins a l'any 2030, amb noves condicions a partir de l'edició de 2025. S'inclou, però, una palanca de permanència indefinida: a partir del final de la dècada, es contempla un mecanisme de renovació tàcita anual pel qual si cap de les parts negociadores diu el contrari, el congrés roman a Barcelona una edició més. Des de Fira confirmen que aquesta clàusula té "voluntat de permanència", i està pensada per fer de Barcelona la seu indefinida del MWC. Segons l'alcaldessa de Barcelona Ada Colau, el nou format de relació és resultat d'una "història d'èxit" que s'enceta l'any 2006 i que l'ha convertit en "la capital tecnològica i científica de l'Estat i una de les primeres a escala global".

Hoffman: "En l'economia postpandèmia, l'impacte del MWC a Barcelona amb aquests números és fenomenal"

Amb el nou contracte, la confiança de les institucions en el congrés es referma. Com explica Colau, "El MWC ha triat Barcelona; però Barcelona també ha triat el MWC". Hoffman ha confirmat que, en els darrers anys, han sorgit abundants alternatives per establir la seu de l'esdeveniment –alternatives que s'han considerat–. "Fa dos anys podríem haver perdut el MWC i no ho hem fet, això és mèrit de totes les administracions", subratlla el vicepresident i conseller de Polítiques Digitals de la Generalitat Jordi Puigneró. Entre altres qüestions, la col·laboració a partir del 2025 –la primera edició amb el nou contracte– contempla un augment de les aportacions econòmiques de les institucions públiques a la GSMA. Fins ara, Ajuntament, Generalitat i Estat tranferien a la patronal del mòbil un total de 15 MEUR, uns cinc milions d'euros per cap. En endavant, "d'acord amb els nous costos i l'augment de l'efecte econòmic" de la fira, augmentarà fins als vuit milions d'euros per institució, un muntant total de 24 MEUR. "Tot això la GSMA ho inverteix en el congrés", confirma el director general de Fira de Barcelona Constantí Serrallonga.

Segons Hoffman, les aportacions responen a uns resultats a l'alça, que fins i tot han superat les projeccions en les darreres edicions. En dades facilitades per la mateixa patronal del mòbil, si bé les expectatives per al MWC 2022 es quedaven en un impacte econòmic dels 240 milions d'euros i la creació de 6.400 llocs de treball, finalment s'ha elevat fins als 267 MEUR i els més de 7.100 treballadors a temps parcial. En els més de 16 anys que el congrés porta actiu a la ciutat, l'impacte s'ha elevat als 5.400 milions d'euros, amb unes 140.000 persones contractades. "En l'economia postpandèmia, un impacte amb aquests números és fenomenal", rubrica Hoffman. Les estimacions, a més, són optimistes: l'edició del 2023, segons el CEO, espera més de 70.000 visitants.

Compromisos de ciutat

La Fira que acollirà el MWC durant la pròxima dècada no serà exactament la mateixa que opera ara. El contracte amb la patronal de telefonia mòbil inclou, de cara a la institució barcelonina, qüestions com l'ampliació del recinte Gran Via, on se celebra el congrés, que estarà finalitzada l'any 2026; així com la millora de les instal·lacions del recinte de Montjuïc, segons ha apuntat el president Pau Relat. "Volem ser un motor de desenvolupament econòmic i social de Barcelona i la seva regió; i aquests esdeveniments tenen especial sentit pel llegat que deixen", explica el dirigent, que subratlla la continuïtat de la tasca de digitalització i desenvolupament sostenible de la institució.

Granryd: "Estem emocionats per arribar al 2030; potser per sempre"

L'alcaldessa de la ciutat ha remarcat la importància del saló per a l'ecosistema tecnològic català, que "concentra el 70% de la contractació de les tecnològiques de l'Estat". Si bé Colau considera que el mèrit del bon rendiment barceloní en la digitalització és col·lectiu, posa el MWC al centre d'una activitat empresarial que ha situat Barcelona com la segona capital europea en atracció d'emergents tecnològiques i la cinquena en creació de nous projectes. Des del consistori pretenen "reforçar l'orgull de ciutat amb un teixit tecnològic i científic que aporti a la cohesió social i la lluita contra el canvi climàtic".

Puigneró ha coincidit en el caràcter tractor del MWC a les polítiques digitals catalanes. El vicepresident de la Generalitat posa la fira al nivell de la xarxa de fibra òptica o el Mare Nostrum en "l'objectiu de situar Catalunya com a marca digital" en el context europeu. "Podríem dir que el MWC és com els Jocs Olímpics del 92", reflexiona Puigneró: una eina per transformar la capital del país i posar-la "a l'aparador del món". Amb aquesta projecció exterior, la GSMA remarca la seva voluntat de permanència a la ciutat. "Estem emocionats per arribar al 2030; potser per sempre", explica el director general de GSMA Mats Granryd.

Més informació
Un "exitós" MWC supera les previsions de la GSMA
El Gremi d'Hotels celebra l'èxit del MWC després de dos anys "desastrosos"
Barcelona serà la seu permanent del Mobile
Avui et destaquem
El més llegit