Normes per triomfar en un àpat de negocis amb xinesos

Tancar un acord amb una empresa xinesa requereix d'unes convencions i rituals als quals no sempre estem acostumats i que cal conèixer per no semblar groller

És sabut que fer negocis amb xinesos no és una tasca fàcil. Més enllà de la barrera idiomàtica, que sovint ja és un handicap molt significatiu, cal tenir en compte diferències socials i culturals que de no ser preses en consideració poden truncar una bona relació comercial.

Consells de cortesia en un dinar de negocis
  • És gairebé imprescindible ser puntual. Arribar tard denota desinterès i és una falta d'educació que els xinesos no es prenen bé. També cal esperar a que l'amfitrió inauguri la trobada: deixeu que ells siguin els primers a menjar.
  • A la Xina, les targetes personals o de l'empresa s'utilitzen molt. És recomanable que cada comensal en tingui una pròpia escrita en anglès i en xinès. Tant per donar-la com per rebre-la, cal fer servir les dues mans.
  • El vestit d'etiqueta és imprescindible tant per homes com per dones. En el cas de les dones, no és aconsellable portar vestits extremats o especialment sensuals que poden "distreure" l'atenció dels negocis.
  • Els regals són molt importants. Segurament els xinesos amb qui estigueu compartint taula hauran preparat un detall per la vostra empresa. Prepareu també un present que identifiqui la vostra activitat o que il·lustri d'alguna manera la nostra cultura.
  • Durant el dinar o sopar és millor no parlar de negocis. La conversa transcendent més val deixar-la pel final.
  • Les trobades en restaurants segurament seran en taules rodones amb molt de menjar i begudes. Intenteu agafar una mica de cada i no us vulgueu "apropiar" un plat. El menjar és compateix entre tots els comensals.
  • Si es fan servir bastonets per menjar no els claveu mai en un bol ple d'arròs, ja que aquesta pràctica recorda a les ofrenes que els xinesos fan als morts amb pals d'encens als temples.


A banda de la idiosincràsia pròpia i el contrast que pot suposar la posada en escena, fer negocis amb xinesos pot avocar-nos a viure situacions delicades.

Detalls que poden sorprendre

  • Un àpat pot anar acompanyat d'importants dosis d'alcohol d'alta graduació. Més val menjar bé i fer un bon coixí per no desconcentrar la ment dels negocis més del que és recomanable. Normalment les dones beuen menys que els homes o directament no beuen.
  • Els xinesos no sempre "van per feina". És possible que després d'una reunió o d'un dinar no s'hagi concretat res i es necessitin més trobades per tancar el negoci. Paciència i perseverança són virtuts a tenir en compte.
  • En algun moment cal deixar de menjar encara que hi hagi plats que encara no s'hagin acabat del tot. Una taula buida s'interpreta com uns comensals encara afamats.
  • Durant un dinar és possible que l'amfitrió aixequi la copa diverses vegades. Quan això passa s'ha de seguir la invitació i beure amb ells. Sobretot entre els CEO o presidents de les companyies que són els que portaran la veu cantant durant l'àpat.
  • A la Xina no cal deixar propina. No és de mala educació marxar sense deixar més diners dels que ens ha cobrat el restaurant. També és recomanable deixar-se convidar si els amfitrions són els xinesos i a l'inrevés.
  • En el moment de tancar un negoci del tot és possible que la contrapart vulgui celebrar-ho. Això, a vegades, pot incloure una nit de karaoke o una sortida a algun local de dubtosa reputació. Si es vol evitar aquesta situació, més val tenir una resposta preparada o deixar clar des d'un bon principi que després de l'àpat hi ha algun compromís ineludible que impedirà la presència a la celebració.
Avui et destaquem
El més llegit