25
de Setembre
de
2013 - 07:24
És sabut que fer negocis amb xinesos no és una tasca fàcil. Més enllà de la barrera idiomàtica, que sovint ja és un handicap molt significatiu, cal tenir en compte diferènciessocials i culturals que de no ser preses en consideració poden truncar una bona relació comercial.
Consells de cortesia en un dinar de negocis
Consells de cortesia en un dinar de negocis
- És gairebé imprescindible ser puntual. Arribar tard denota desinterès i és una falta d'educació que els xinesos no es prenen bé. També cal esperar a que l'amfitrió inauguri la trobada: deixeu que ells siguin els primers a menjar.
- A la Xina, les targetespersonals o de l'empresa s'utilitzen molt. És recomanable que cada comensal en tingui una pròpia escrita en anglès i en xinès. Tant per donar-la com per rebre-la, cal fer servir les dues mans.
- El vestitd'etiqueta és imprescindible tant per homes com per dones. En el cas de les dones, no és aconsellable portar vestits extremats o especialment sensuals que poden "distreure" l'atenció dels negocis.
- Els regals són molt importants. Segurament els xinesos amb qui estigueu compartint taula hauran preparat un detall per la vostra empresa. Prepareu també un present que identifiqui la vostra activitat o que il·lustri d'alguna manera la nostra cultura.
- Durant el dinar o sopar és millor no parlar de negocis. La conversa transcendent més val deixar-la pel final.
- Les trobades en restaurants segurament seran en taules rodones amb molt de menjar i begudes. Intenteu agafar una mica de cada i no us vulgueu "apropiar" un plat. El menjar és compateix entre tots els comensals.
- Si es fan servir bastonets per menjar no els claveu mai en un bol ple d'arròs, ja que aquesta pràctica recorda a les ofrenes que els xinesos fan als morts amb pals d'encens als temples.
A banda de la idiosincràsia pròpia i el contrast que pot suposar la posada en escena, fer negocis amb xinesos pot avocar-nos a viure situacionsdelicades.
Detalls que poden sorprendre
- Un àpat pot anar acompanyat d'importants dosis d'alcohol d'alta graduació. Més val menjar bé i fer un bon coixí per no desconcentrar la ment dels negocis més del que és recomanable. Normalment les dones beuen menys que els homes o directament no beuen.
- Els xinesos no sempre "van per feina". És possible que després d'una reunió o d'un dinar no s'hagi concretat res i es necessitin més trobades per tancar el negoci. Paciència i perseverança són virtuts a tenir en compte.
- En algun moment cal deixar de menjar encara que hi hagi plats que encara no s'hagin acabat del tot. Una taula buida s'interpreta com uns comensals encara afamats.
- Durant un dinar és possible que l'amfitrió aixequi la copa diverses vegades. Quan això passa s'ha de seguir la invitació i beure amb ells. Sobretot entre els CEO o presidents de les companyies que són els que portaran la veu cantant durant l'àpat.
- A la Xina no cal deixar propina. No és de mala educació marxar sense deixar més diners dels que ens ha cobrat el restaurant. També és recomanable deixar-se convidar si els amfitrions són els xinesos i a l'inrevés.
- En el moment de tancar un negoci del tot és possible que la contrapart vulgui celebrar-ho. Això, a vegades, pot incloure una nit de karaoke o una sortida a algun local de dubtosa reputació. Si es vol evitar aquesta situació, més val tenir una resposta preparada o deixar clar des d'un bon principi que després de l'àpat hi ha algun compromís ineludible que impedirà la presència a la celebració.