Els nous impostos a banca i energètiques no afectaran el ciutadà

La ministra d'Hisenda María Jesús Montero anuncia sancions de la CNMC per a les empreses que traslladin el cost de les taxes als consumidors

La ministra d'Hisenda, María Jesús Montero | Europa Press La ministra d'Hisenda, María Jesús Montero | Europa Press

Les empreses afectades pels nous impostos als sectors financer i energètic anunciats pel Govern central no podran repercutir els costos en els consumidors. Segons ha anunciat la ministra d'Hisenda Maria Jesús Montero, les societats que incompleixin aquesta norma rebran sancions de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència.

Tal com ha explicat la titular d'Hisenda a una entrevista a la cadena SER, la mateixa llei per a les noves taxes "tindrà implícita" la prohibició de pujar el cost al consumidor final. Amb això, el Govern central pretén impedir un nou cop sobre el poder adquisitiu dels ciutadans davant un impost que "estan determinats a aplicar tot i l'oposició dels sectors".

El ministre de la presidència, Félix Bolaños, ha avisat que l'executiu "estarà atent" per vigilar l'activitat a les verticals de finances i energia. Des de l'executiu reiteren, però, que els tributs són "excepcionals i temporals" en línia de les mesures que s'estan aplicant als països veïns. La recaptació, que vindrà dels ingressos excepcionals de banca i elèctriques per l'augment del cost de l'energia i la pujada de tipus d'interès.

Tot i la necessitat de recaptació per cobrir la despesa de l'Estat, Hisenda descarta canvis en impostos directes que afectin la població com l'IRPF. "Volem fer coses útils i coherents", explica Montero, que reivindica unes actuacions fiscals "quirúrgiques" dedicades només a tributs concrets. Sobre la polèmica despesa en defensa, la ministra ha reiterat que els pressupostos del 23 en registraran un augment "compatible amb la despesa social".

Més informació
L'OCDE endarrereix l'impost mínim a les multinacionals
Foment critica Sánchez per oblidar l'economia productiva
L'Estat taxarà la banca i les energètiques i bonificarà les Rodalies
Avui et destaquem
El més llegit