Nova etapa per al sector hoteler: s'inaugura el Leonardo Royal Hotel a Barcelona

Després de sis anys sense inaugurar hotels, Barcelona dona la benvinguda al nou establiment, a la Zona Franca

Una habitació del Leonardo Royal Hotel Barcelona Fira | Cedida Una habitació del Leonardo Royal Hotel Barcelona Fira | Cedida

A la moratòria hotelera de Barcelona del 2015, la va seguir el Pla Especial Urbanístic d'Allotjaments Turístics (PEUAT) dos anys després. La primera regulació va ser una de les primeres mesures que va prendre el govern municipal de Barcelona amb Ada Colau al capdavant i va implicar que se suspenguessin les concessions de llicències turístiques, incloses aquelles que ja estiguessin en tràmit. La mesura va afectar 30 projectes hotelers que estaven en marxa i que no van transcendir, com un hotel de luxe de la cadena Hyatt a la Torre Glòries o un hotel, també de luxe, a la Torre Deutsche Bank. L'objectiu de la moratòria del 2015 era fer una radiografia del sector a la ciutat i elaborar un pla que frenés la pressió turística a determinats barris de Barcelona. D'aquí va néixer el PEUAT, la regulació que avui dia és vigent i que ha mantingut Barcelona sense nous hotels fins l'arribada del Leonardo Royal Hotel Barcelona Fira.

L'establiment s'ha estrenat com el primer hotel aprovat per l'Ajuntament de Barcelona des de la moratòria del 2015 i ho ha aconseguit per la seva ubicació. L'hotel es troba al nou Parc Empresarial BCN Fira District, a la Zona Franca (Sants-Montjuïc), una zona contemplada pel PEUAT on sí que es poden construir nous hotels.

La regulació hotelera a Barcelona no ha estat el principal obstacle amb què s'ha trobat l'hotel: la pandèmia els va obligar a aturar les obres durant tres setmanes

"La primera vegada que vaig veure el solar va ser el 2017", explica Shay Raz, director general de Leonardo Hotels a Espanya, qui assegura que no els ha semblat "estrany que l'Ajuntament sigui exigent en l'àmbit de la construcció" donada l'experiència que tenen amb altres ciutats d'Europa. La companyia Fattal Hotel Group, a la qual pertany la cadena hotelera, compta amb 220 hotels distribuïts per 19 països d'Europa i a Israel.

De fet, la regulació hotelera a Barcelona no ha estat el principal obstacle amb què s'ha trobat l'hotel: la pandèmia de la covid-19 els va endarrerir el procés de construcció obligant-los a aturar les obres durant tres setmanes i dificultant l'adquisició de materials de construcció durant uns quants mesos. També ha reduït notablement el turisme de negocis, que és el seu principal target.

L'entrada del Leonardo Royal Hotel Barcelona Fira | Cedida

L'entrada del Leonardo Royal Hotel Barcelona Fira | Cedida

Les fires i turisme de negocis

L'hotel està focalitzat al turisme de negocis. Compta amb sales de reunions i espais de coworking adaptats a les noves exigències del món laboral: sortides a l'exterior per fer descansos, zones adaptables per a les diferents necessitats de les empreses, etcètera. Però falta el més important: els clients. Malgrat que les fires i els congressos han començat a ressorgir, la seva tornada és progressiva i el format encara és reduït. Segons Raz, "la Fira és el punt de demanda més important de la zona". Per això tenen moltes esperances en què el Mobile World Congress del 2022 i l'Integrated Systems Europe (ISE) esdevinguin l'inici d'una nova etapa per al món de les fires i els congressos.

Més info: Els hotelers es deixen veure l'altra cara

En clau turística, "Barcelona estava més adormida que Madrid fins a l'estiu", assegura Raz, "però des de l'inici de setembre hem començat a veure moviment". De totes maneres, estan sortint amb preus més baixos dels habituals per atreure més clients. A alguns establiments, han arribat a reduir el preu de l'habitació fins a la meitat, aconseguint d'aquesta manera bons nivells d'ocupació. Una altra estratègia que seguirà l'hotel per aconseguir més demanda és adaptar-se a un altre perfil i abastar també un públic familiar els caps de setmana.

Shay Raz, en clau turística: "Barcelona estava més adormida que Madrid fins a l'estiu"

Vaixell insígnia amb el segell de sostenibilitat

El Leonardo Royal Barcelona Fira és el novè hotel de la companyia a Espanya, el quart de Barcelona, però Raz el cataloga com el seu hotel insígnia perquè és "de nova construcció i de quatre estrelles superior". Afirma que és "molt diferent construir un hotel nou que fer un take over (adquisició) i quedar-te amb el que hi ha". A més, és el primer hotel de la marca Royal a Espanya, la gamma més luxosa de la companyia.

Shay Raz: "És molt diferent construir un hotel nou que no fer un 'take over' (adquisició) i quedar-te amb el que hi ha"

L'hotel ha suposat una inversió de 45 milions d'euros. Compta amb 204 habitacions, sis sales de reunions, espai de coworking, un jardí urbà de gairebé 700 metres quadrats, un gimnàs i una piscina. Té un disseny minimalista i atemporal i, per descomptat, compta amb el segell de sostenibilitat: està construït amb materials sostenibles, utilitza un sistema de recuperació d'aigües grises, té punts de càrrega per a vehicles elèctrics i està connectat a la xarxa d'ecoenergies District Heating & Cooling, una central que subministra energia tèrmica a Barcelona sud, la Zona Franca i l'Hospitalet.

Més informació
Quines són les bases per repensar el turisme de qualitat?
La reactivació del turisme serà digital o no serà
Avui et destaquem
El més llegit