• Economia
  • Núria Espallargas, finalista al Premi Inventor Europeu de l'any

Núria Espallargas, finalista al Premi Inventor Europeu de l'any

La catalana comparteix nominació amb Fahmi Mubarok, amb qui ha inventat uns revestiments que allarguen la vida útil dels productes

Nuria Espallargas, finalista al Premi Inventor Europeu de l'any | Cedida
Nuria Espallargas, finalista al Premi Inventor Europeu de l'any | Cedida
Redacción VIA Empresa
Barcelona
17 de Maig de 2022
Act. 17 de Maig de 2022

Nuria Espallargas, química i enginyera de materials catalana i catedràtica d'universitat ha estat nominada al premi a la innovació de l'European Inventor Award 2022, juntament amb el científic indonesi de materials i professor titular d'universitat Fahmi Mubarok. Ambdós han inventat un nou procés que permet fer revestiments ceràmics que ajuden a prolongar la vida útil dels components utilitzats en diverses aplicacions industrials, ja que els protegeix millor del desgast i l'exposició química.

 

S'espera que els primers usos industrials d'aquests revestiments ceràmics siguin en frens d'automòbils o trens, eines i equips de fabricació de vidre, equips utilitzats per a l'extracció de metalls, i en un pròxim projecte amb l'Agència Espacial Europea, que els vol provar a la sorra de la Lluna i Mart. "A través del seu enginy, Nuria Espallargas i Fahmi Mubarok han resolt un problema que els experts en el seu camp creien impossible", diu el president de l'Oficina Europa de Patents, Antonio Campinos, en anunciar els finalistes del Premi a l'Inventor Europeu 2022. “Una vegada superat el desafiament tecnològic, Nuria i Fahmi obren un nou mercat de recobriments de projecció tèrmica més duradors i eficients”.

També ha estat nominada la científica espanyola Elena García Armada, per un exoesquelet robòtic que ajuda als nens que sofreixen algun tipus de paràlisi a caminar durant les sessions de rehabilitació. L'exoesquelet robòtic reacciona a moviments subtils i esmorteeix cops sobtats, obrint un nou potencial de tractament per a milions de joves. Es tracta d'un invent pioner  que va sorgir després que García conegués a una nena anomenada Daniela que havia quedat paralitzada en sofrir un accident de trànsit.