Titulars silenciats en clau de gènere

L'ODEE celebra 10 anys amb Anna Mercadé al capdavant: "Juntes podem fer un país millor"

L'Observatori Dona Empresa Economia de la Cambra de Comerç de Barcelona celebra 10 anys L'Observatori Dona Empresa Economia de la Cambra de Comerç de Barcelona celebra 10 anys

La vida també té titulars silenciats. Alguns descoberts i d'altres per descobrir. La consellera d'Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, va cloure el 10è aniversari de l'Observatori Dona Empresa Economia de la Cambra (ODEE), amb un missatge contundent que va aixecar els aplaudiments més reivindicatius del públic majoritàriament femení de la Llotja de Mar: "Encara ara com a consellera m'he de sentir dir nena".

Mercadé: "Sí, és la societat patriarcal. A totes ens han dit "nena" moltes vegades"

La gran homenatjada de la jornada era l'exdirectora d'ODEE, Anna Mercadé, que no va dubtar a estirar del fil i criticar: "Sí, és la societat patriarcal. A totes ens han dit "nena" moltes vegades". Unes paraules que més enllà del simbolisme, reflecteixen una realitat denunciada en reiterades ocasions amb dades al llarg d'11 grans estudis realitzats des de l'Observatori de la Cambra de Barcelona des de 2008 fins a 2018. 

La pluja de dades no deixarà indiferent a ningú: només el 12% de les empreses catalanes compleix la Llei d'Igualtat, només el 31% de llocs de gerència i directius són ocupats per dones i això suposa el percentatge més baix des del 2012, la presència de dones conselleres en empreses cotitzades espanyoles és només del 22,6%, només un 6,3% de CEOs són dones o les dones guanyen segons les últimes dades disponibles un salari per any que és un 23,4% inferior al dels homes.

Més info: Manifest: 15 veus de dones pel 8 de Març

Desafortunadament, la llista de "només" és massa llarga, des de fa massa temps i massa sovint en contra de les dones. Així doncs, com a home, economista i periodista, prefereixo passar a un segon pla i que els titulars d'una jornada que entre passadissos es definia com a "històrica" parlin per si sols. Ras i curt. Sense silencis. A VIA Empresa ja ho vam fer amb el Manifest del passat 8 de Març i és que de nou, tal com defensa la filòsofa nord-americana, Judith Butler, "sigui quina sigui la llibertat per la qual lluitem, ha de ser una llibertat basada en la igualtat". Referents. 

Anna Mercadé, exdirectora de l’Observatori Dona, Empresa I Economia 

"La meva mare ja em va parir feminista i he defensat les dones com a missió de vida." 

"Les dones sempre que ens deixem ho fem diferent i ho fem com sempre ho hem fet al llarg de la humanitat amb pau, concòrdia i per la cura d’aquesta vida i del planeta. Som eines de canvis, sense ni tan sols voler-ho conscientment."

“Quan em diuen: 'No sabia que era una trampa la reducció de jornada'... Doncs sí!”

"Una de les coses que més perjudicava a les dones és que no hi havia meritocràcia."

Elisa Durán, directora general adjunta de la Fundació Bancària "La Caixa"

"Hem de posar la dona al lloc que li correspon."

"Tot bon economista ha de ser també igualitari i defensar un terreny de joc equitatiu en tots els gèneres. Els col·lectius vulnerables tenen nom de dona." 

Núria Lao, presidenta de l'Observatori Dona, Empresa i Economia

"Quan una dona fa un pas, totes les dones fem el pas darrere seu."

Sara Berbel, directora general de Barcelona Activa

"Les dones tenim molt més atur que els homes de llarga durada. Però, només les dades objectives no aconsegueixen el canvi social tot i ser imprescindibles. Els prejudicis tenen dos components: un racional i l'altre, irracional." 

Núria Balada, presidenta de l’Institut Català de Dones

"Els drets de les dones no és una cosa política sinó de drets humans."

"Els consells d'administració són estructures de poder dominant i molt masculines... És necessari i de justícia que les dones ocupin el càrrec que els pertoca." 

Cristina Gallach, alta comissionada per a l’Agenda 2030. Ministeri de Presidència

"Treballar per la llibertat i la inclusió és el millor que podem fer."

"Quan vaig llegir la llista de VIPS de l'última edició del MWC no m'arribava la camisa al cos: José Vicente de los Mozos, Javier Godó, José Creuheras, Antonio Brufau, Luca De Meo, Antonio Garamendi, José Luis Bonet, Josep Sánchez Llibre, Pere Navarro, Miquel Valls, Josep González, Miguel Suqué, Luis Conde, Marco Toro…. No pot ser que els VIPS d'un dels actes econòmics més importants sigui aquesta llista. Probablement no en sobra cap, però en falten tantes!"

"Necessitem que els poders públics agafin la igualtat i diguin que volen governs feministes i actuïn amb les ulleres de gènere." 

"La mirada és què faig jo perquè els resultats de l’altra persona siguin millors?"

Carme Poveda, directora d’Anàlisi Econòmica de la Cambra de Comerç de Barcelona

​"Els més beneficiats del canvi horari són els nens i després, les dones."

"El PIB de Catalunya s'incrementaria com a mínim un 23,4% si s'incorporés l'economia domèstica i de cures." 

"Existeix un sostre de vidre, les dones assoleixen càrrecs tècniques de màxima responsabilitat però no arriben a les funcions directives. I no només és ser-hi sinó també tenir una retribució d’acord amb les funcions."

Maria Eugènia Gay, degana del Col·legi de l’Advocacia de Barcelona

"Ens trobem en una situació d’autèntica desigualtat i autèntica discriminació! Aquesta lluita és de tota la societat: homes i dones!"

"Una societat que no és paritària, no és democràtica." 

Juliana Vilert , directora d’Organització i Persones de Ferrocarrils de la Generalitat

"Només un 17% dels treballadors del sector ferroviari són dones i més d’un 60% de les persones que viatgen en transport públic són dones."

Susana Prado, directora Catalunya Informàtica El Corte Inglés i membre de la Junta Directiva del 22@NetworkBCN

"No és només el sector tecnològic que hi falten dones directives sinó que és en tots els sectors i les barreres són sempre les mateixes."

Gemma Calvet, directora de l’Agència de Transparència de l’AMB

"Els senyors ens treuen i ens posen les cadires, però no ens les donen."

"Encara persisteix la visió de l’iris grega i la testosterona. El bon govern ve de les emocions i les emocions encara tenen cor de dona."

Àngels Chacón, consellera d’Empresa i Coneixement

"Per molt que una mentida es digui moltes vegades no deixa de ser mentida. Tant de bo aquesta veritat per dir-la moltes vegades fos mentida" 

"Un país sense talent femení és un país més pobre."

L'homenatge a Mercadé va ser unànime de cara al públic i també en la intimitat de la Llotja de Mar: "Ha dirigit l'observatori amb una passió indestructible", "Alma Máter", "Fa 10 anys Mercadé ja era un referent per a les dones. Ha creat una escola amb rigor intel·lectual i ciència d'allò que fins ara era només opinatiu", "Moltes et considerem un referent no per un tema d'edat sinó d'experiència", "Sense ser jurista has lluitat per un dret: el dret a la igualtat"... Sororitat. 

Punt i seguit: "Està la carretera posada, no és una autopista i hi ha algunes pedres però juntes podem fer un país millor". 

Més informació
Blanco: "Si vols guanyar diners, posa dones a la teva empresa"
Més dones líders, més referents en femení
Avui et destaquem
El més llegit