Blanco: "Si vols guanyar diners, posa dones a la teva empresa"

La directora de Comunicació del Centre Internacional d'HP a Sant Cugat del Vallès creu que les companyies tradicionals i uniformes acabaran desapareixent del mapa

La directora de Comunicació i RRPP del Centre Internacional HP Barcelona, Eva Blanco | Cedida La directora de Comunicació i RRPP del Centre Internacional HP Barcelona, Eva Blanco | Cedida

Eva Blanco és la directora de Comunicació i Relacions Públiques del Centre Internacional d'HP a Sant Cugat del Vallès. Es va incorporar a l'empresa l'any 1985 i, vuit anys més tard, va implementar el primer pla de comunicació en el centre. Des de fa uns anys, Blanco també porta la xarxa interna de dones de la companyia -que es va crear des de baix i més tard la direcció d'HP s'hi va afegir-, però també col·labora en altres associacions per encoratjar-les a fer un pas endavant i fer-se visibles. Malgrat que cada vegada més se celebren més fòrums relacionats amb la qüestió, Blanco sosté que "necessitem referents de l'altra banda" perquè considera que "no cal ser una dona directiva per fer carrera professional". També anima les nenes a ser enginyeres, una de les sortides laborals més reclamades per les empreses perquè, a més, a la universitat només hi ha entre un 4% i un 5% de dones fent enginyeria informàtica "i és una de les feines més demandades".

Més info: Educar en Ciència i Tecnologia

Per què les enginyeries interessen a poques dones?

La manca de dones en el món professional i, en el nostre cas, en el món de la tecnologia, té moltes vessants per atacar. Una d'elles és com influeixes a les nenes perquè vegin aquestes carreres com a vàlides, que són igual de complicades que per als nens i, d'aquesta manera, que les vegin com carreres també per a elles i que formin part de la societat del futur. No pot ser que totes les coses que toquem estiguin només dissenyades per homes, quan la societat és 50 a 50.

Quin és el problema?

Que no està ben explicat. S'hauria de fer que des de la primària entenguin la tecnologia, les matemàtiques i la ciència com a disciplina, vagi intrínseca en tot i es pugui desenvolupar qualsevol assignatura fent servir aquests coneixements.

"Aprendre a programar, t'ajuda a estructurar bé el cervell, a pensar millor i a solucionar problemes de qualsevol mena"

De qualsevol mena?

Aprendre a programar, t'ajuda a estructurar bé el cervell, a pensar millor i a resoldre problemes de qualsevol mena. I això ho pots treballar des de la primària amb jocs i pots anar avançant i afegint dificultats segons vas creixent tu. I això no s'està fent.

Per què les nenes pensen que no poden fer aquestes carreres?

Perquè no tenen referents i són un tipus de carreres que no entenem perquè no s'han explicat bé. Les universitats s'haurien de connectar molt abans a les escoles, no només al Batxillerat per captar alumnes, sinó que els més petits entenguin des de la primària que és divertit fer una carrera d'enginyeria. Si s'explica bé, les nenes tindran tota la informació i després que triïn el que vulguin. Si t'esperes a l'ESO o al Batxillerat, ja les has perdut. Magisteri és una carrera de lletres i els professors no estan ben formats per ensenyar ciència i tecnologia. Aquesta carrera hauria d'evolucionar. 

Potser hi ha mestres que no saben transmetre la seva importància?

Jo vaig fer lletres pures perquè no vaig aconseguir connectar amb cap professor de matemàtiques. Per a mi era una cosa molt díficil i complicada i, de sobte, arribo a la carrera i em trobo amb estadística, comptabilitat... Llavors trobes un professor que t'ho explica i et motiva.

Com podem revertir tot això?

Cal millorar la forma en què ensenyem, en què comuniquem totes les opcions. Hem de fer que els nens perdin la por a les matemàtiques, que poden ser meravelloses i molt interessants, les hem de fer divertides i formar millor els professors. També, des de la societat, hem de donar visibilitat a la feina de les dones. Si fas debats i portes experts, t'has d'assegurar que sempre hi ha dones.

"Les dones hem d'aixecar la mà i dir que 'jo també ho sé fer això, compta amb mi'"

En molts casos no és així.

La meva teoria és que com que venim d'una societat en què l'home ha estat per damunt en aquest sentit perquè de seguida aixequen la mà i s'apunten a tot, quan pensen en experts, només els venen homes al cap. Això ho hem de canviar. Les dones hem d'aixecar la mà i dir que "jo també ho sé fer això, compta amb mi", doneu-vos visibilitat vosaltres mateixes!

De vegades és difícil de fer.

T'has de forçar una mica i a la que ho fas, et comencen a conèixer. La vida dóna moltes voltes i, si el dia de demà et quedes sense feina, si no et coneix ningú, et costarà molt més. Hem passat d'anar de participants a que ens cridin a fer de ponents i això ho hem fet a base de sortir i connectar, que ens vegin, compartir experiències... I això ho hauríem de fer totes les dones. Surt una vegada al mes. Hi ha molts esdeveniments a Barcelona, escull el que vulguis i connecta. Cada una de nosaltres, des de la nostra posició, podrem fer canvis. Quan les dones s'ajuden entre elles, no ho para ningú; ara, podem fer-nos molt de mal. Algunes dones, es mimetitzen en el rol d'home.

Eva Blanco durant la campanya de Code Wars d'HP | Cedida

Eva Blanco durant la campanya de Code Wars d'HP | Cedida

En quin sentit?

Moltes vegades, les dones amaguem els nostres sentiments i emocions quan estem a la feina perquè no és el que s'espera de la teva figura professional a la feina. Deixem a la porta el que som nosaltres i ens posem la careta. Per què ho hem de fer això?

...

Les empreses que funcionen millor són les que tenen equips de direcció diversos, és a dir, sent cadascú el que és. Quan aportes emocions i sentiments, les organitzacions funcionen molt millor perquè, al final, tots som emocions i sentiments. Si tots aquests atributs que, per dir-ho d'alguna manera, són més de dones, els esborrem i acabem fent el mateix que fan els homes, on és la diversitat? No hi haurà innovació, creativitat...

"Uniformar les empreses és convertir-les en empreses tradicionals i carques que acabaran extingint-se"

Es podria quedar estancada, doncs, una empresa així?

Les empreses modernes seran les que triomfaran i seran les que entendran que aquests altres atributs també són importants. No et fixis en el to de veu que poso, fixa't en allò que t'estic dient. Uniformar les empreses és convertir-les en empreses tradicionals i carques que acabaran extingint-se. Aquesta és una àrea molt important i les empreses haurien de fixar-se en això a l'hora d'atraure diversitat. A més, atrauràs molt més al talent femení i a la dona li vindrà molt més de gust treballar en aquesta empresa.

Com ho implanteu això a HP?

Tenim molts programes com la xarxa interna de dones, la Women Network, on intentem donar visibilitat als nostres referents interns de la companyia perquè qualsevol dona s'hi pugui adreçar per aprendre més, per compartir experiències, emmirallar-se... També volem que hi hagi més dones directives perquè ens costa més a les dones presentar-nos a llocs de direcció que als homes. Això ho hem d'aprendre ells, no posar-nos barreres abans d'hora. Fem activitats per aprendre a negociar, a presentar-se, a donar-se visibilitat...

El centre d'HP a Sant Cugat del Vallès | Cedida

El centre d'HP a Sant Cugat del Vallès | Cedida

Com podem fer-nos més visibles?

Hem d'aprendre a perdre la por perquè ens autolimitem amb aquest llast cultural. Ens costa negociar el nostre salari, lluitar pels nostres drets, ens sembla que tot està bé, ens agrada evitar els conflictes... Has d'aprendre a aixecar-te i plantar-te. 

Quina filosofia de vida hem de tenir per conciliar la vida laboral amb la personal?

Tu pots tenir 17 anys i tenir tot el dret de conciliar la teva vida amb el que vulguis. Nosaltres portem dos anys tractant el tema de l'equilibri entre vida personal i professional perquè, al final, això té un impacte positiu a la teva feina de cada dia. Si el teu equilibri és bo, prioritzaràs més, treballaràs d'una forma més estructurada i seràs més feliç perquè podràs compaginar millor les dues coses. Quan això no ho fas i no hi ha aquest equilibri, no ets feliç. 

Què passarà amb les empreses que no incorporin això a la seva manera de fer?

Aquestes empreses acabaran desapareixent perquè les noves generacions no ho toleraran això. Venen amb una altra mentalitat i les empreses que vulguin enrocar-se i continuar treballant de la forma tradicional, fracassaran, no tenen continuïtat perquè no atrauran gent jove.

"Si vols que la teva empresa tingui continuïtat, vigila la teva cultura empresarial perquè et pot acabar enfonsant l'empresa"

Un consell per atraure el talent?

Si vols que la teva empresa tingui continuïtat i vols continuar innovant i creixent, vigila la teva cultura empresarial perquè et pot acabar enfonsant l'empresa. Vols guanyar més diners? Posa dones a la teva empresa, és així de fàcil. Els que s'encaparrin a no canviar això, acabaran fracassant i tancant.

Canviarà (encara més) la manera de treballar?

Les noves generacions busquen projectes engrescadors, no busquen quedar-se tota la vida en una empresa. I haurem d'acostumar-nos al fet que potser contractarem professionals en certes àrees per projectes concrets, però no al empleat per a tota la vida, que segurament serà un concepte que dins d'uns anys sonarà estrany. Vols dir que una feina per a tota la vida atrau a la gent jove?

Més informació
HP, la millor empresa per treballar segons 'Forbes'
HP recapta més de 65.000 euros per a projectes solidaris
HP obre les portes de la seva innovació
Avui et destaquem
El més llegit