L'oferta de pisos de lloguer a la ciutat de Tarragona és "pràcticament inexistent"

SMHAUSA i la Fundació Salas construiran a la ciutat gairebé 200 pisos de lloguer social finançats pels fons Next Generation

Façana d'edificis residencials de Barcelona| ACN Façana d'edificis residencials de Barcelona| ACN

Tarragona arrossega un gran desequilibri entre l'oferta i demanda en el seu mercat de l'habitatge. Concretament, l'oferta d'habitatge en lloguer a la ciutat és "pràcticament inexistent", ha afirmat Cèsar Garcia, tresorer del Col·legi i Associació d'Agents de la Propietat de Tarragona, a l'ACN. De fet, la capital tarragonina és un dels 140 municipis tensionats de Catalunya. Al centre de la ciutat els lloguers s'enfilen fins als 1.500 euros mentre que als barris menys cèntrics se situen al voltant dels 400 euros. Segons dades de l'Ajuntament, hi ha més de 1.200 habitatges socials i unes 3.000 persones d'arreu del territori que estan a la llista d'espera per aconseguir-ne un.

"La gent que busca lloguer ho té força malament, no n'hi ha", ha expressat el tresorer del COAPI de Tarragona. Però segons Garcia la regulació dels preus no és la solució per revertir la manca d'habitatge a la ciutat i apunta que els propietaris optaran per destinar-los a usos turístics. Davant d'aquest problema reclama a les administracions que actuïn i no "descarreguin" en el sector tota la responsabilitat.

Més info: Després d’un any de correcció, el sector immobiliari es prepara per reiniciar el joc

Preus de 400 fins a 1.500 euros

Segons el portaveu dels APIS, també propietari de Finques Cèsar, al centre de la ciutat hi ha poca oferta perquè es tracta d'una zona de residència "habitual i permanent". En el cas d'un pis de disseny, a la Rambla Nova, indica, el preu es xifra en uns 1.500 euros. En l'altre extrem s'hi troben els veïnats de Sant Salvador i Torreforta, on els preus se situen al voltant dels 400 euros. "Estem parlant d'habitatges que no tenen ascensor, de 50 anys, o que per determinats motius s'han degradat bastant", detalla. De fet, considera que per als propietaris actualment ofereix més rendibilitat llogar un pis en aquests barris que al centre de la ciutat. Així, exemplifica que un habitatge a Sant Salvador es pot comprar per uns 20.000 euros que, sumats a una reforma d'uns 18.000, suposa una inversió que no arriba als 50.000. "En aquests moments, la rendibilitat s'està desplaçant a altres barris que abans no es tenien en compte", sosté.

L'impuls dels fons Next Generation

Segons dades facilitades per l'Ajuntament de Tarragona, la ciutat disposa d'uns 1.234 habitatges socials. D'aquests, 920 els gestiona l'Agència de l'Habitatge de Catalunya (AHC). En concret, 108 provenen de cessions d'entitats bancàries; 7 d'intermediació; 614 de parc públic i 191 de dret de tanteig. Pel que fa als programes de l'AHC, 71 s'han destinat a la xarxa d'habitatges i 4 al programa Reallotjem. En el cas de les llars de Servei Municipal de l'Habitatge i Actuacions Urbanes S.A (SMHAUSA) estan comptabilitzats 146 habitatges de parc propi; 316 d'Habitatges Habitat; i 87 de la Borsa de Mediació per al lloguer social. 

El regidor recorda que van signar un conveni entre SMHAUSA i la Fundació Salas per construir gairebé 200 pisos de lloguer social, els quals se situaran a la parcel·la M3 del Pla Parcial Urbanístic 10 (PP-10), a la zona entre la T-11 i l'Anella Mediterrània, al barri de Campclar. "S'ha de realitzar abans de 2026 perquè tenim un Next Generation, que ja està en marxa", subratlla García. En concret, el pressupost del projecte és de 28.850.000 euros i té una subvenció dels fons europeus de 6.900.000 milions d'euros.

Més informació
La 'gender reveal' del sector immobiliari
Avui et destaquem
El més llegit