Després d’un any de correcció, el sector immobiliari es prepara per reiniciar el joc

The District ha estrenat la seva segona edició en un context de protestes impulsades per un centenar d’activistes per l’habitatge a l’entrada del saló

La cita reunirà més de 10.000 directius de tot el món | ACN La cita reunirà més de 10.000 directius de tot el món | ACN

“Realment, el joc ja ha acabat?”. Aquesta és la qüestió amb què Xavier Güell, director de CBRE Barcelona, ha iniciat la primera ponència de The District: Real Estate Reinvented: Insights from the Best Experts in the Business. La fira ha estrenat la seva segona edició a la Fira de Barcelona en un context de protestes impulsades per un centenar d’activistes per l’habitatge a l’entrada del saló. Així i tot, la nova ubicació, que disposa de 14.000 m2, el doble d’espai que la darrera edició, ha citat a més de 10.000 directius que generaran un impacte econòmic de 21 milions d’euros per a la ciutat comtal, que s’ha posicionat com la capital europea del sector immobiliari.

Sota el lema Where Real Business Happens, l'esdeveniment vol posar en relleu la necessitat d'establir espais d'alt valor i confiança on construir futurs projectes transformadors. Així, The District s'alça com l'escenari europeu on se cita el capital global amb l'objectiu de descobrir les tendències que marcaran les seves decisions durant aquest curs immobiliari 2023-2024. 

Més info: The District obre les portes i espera generar un impacte econòmic de 21 milions d'euros

Güell ha estrenat la fira valorant l’activitat immobiliària del primer semestre d’enguany. El volum d’inversió han caigut un 38% a Barcelona, mentre que a l’Estat ho han fet un 47%. “És millor continuar invertint a Barcelona”, ha explicat el director de CBRE Barcelona, qui ha afegit que aquest impacte, malgrat ser de caràcter global, no afecta de la mateixa manera a cada territori perquè “cada ciutat té la seva pròpia història”. Però, a què es deu aquesta gran caiguda?

The District ha citat a més de 10.000 directius que generaran un impacte econòmic de 21 milions d’euros per a Barcelona

“El joc” no està realment perdut

“Hi ha moltes raons, però hi ha un element clau: el tipus d’interès”, ha apuntat Güell, qui ha explicat que es troba en un “moment molt elevat”. El director de CBRE Barcelona comenta que la velocitat en què creix aquest indicador no s’havia vist mai: “En 400 dies ha passat del 0 al 4,5%”. Així i tot, Güell apunta que el retorn de la propietat a l’Estat durant cinc anys d’inversió creix un 25% i que, per tant, “ara és el millor moment per comprar en els darrers sis anys, i 2024 serà un bon moment per crear grans carteres”. Per aquest motiu, l’especialista explica que “el joc” no està realment perdut: “Només està començant per tothom qui sap com realment funciona el mercat immobiliari”.

Ramírez-Escudero: “Dins d’entre aproximadament nou i dotze mesos ens trobarem en un moment fantàstic per invertir”

En aquest sentit, Adolfo Favieres, director de Blackrock, ha comentat el darrer ajustament de preus del sector, propi d’un “any de correcció”. Així i tot, Favieres considera que el tercer trimestre del 2024 es veurà un gran augment de l’activitat d’inversió, ja que hi haurà “noves oportunitats”. En aquest sentit, Adolfo Ramírez-Escudero, CEO de CBRE Espanya, ha afegit que ens trobem en un punt d’inflexió en termes de transformació del sector, donant lloc a “una nova dècada” plena d’oportunitats per crear valor. “Dins d’entre aproximadament nou i dotze mesos ens trobarem en un moment fantàstic per invertir”, ha afegit.

A més, Ramírez-Escudero, ha plantejat una altra qüestió: “Hi ha una bombolla immobiliària a l’Estat?”. L’empresari ha respost negativament, explicant que “no veig un excés d’oferta, ni un excés de deute, ni s’ha produït un canvi dràstic en el patró de demanda”. Per aquest motiu, Ramírez-Escudero considera que la bombolla, que suposa una situació insostenible on, per recuperar l’estabilitat, cal fer un ajustament de preus ràpid i dràstic, es tracta d’un escenari que encara no té lloc a l’Estat.

Les dues apostes de futur: impacte social i IA

Favieres ha destacat la importància de crear “actius futurs preparats”. En l’actualitat, la societat demana constantment a les companyies tenir un propòsit no només mediambiental, sinó també social, i és per aquest motiu que l’empresari apunta que “només les que generin un impacte social podran perdurar en el futur”. Mantenint el focus en l’àmbit social, Favieres ha recalcat la necessitat d’equipar adientment les oficines, amb bars i espais d’oci, de forma que tothom hi vulgui anar.

Favieres: “Només les companyies que generin un impacte social podran perdurar en el futur”

Tenint en compte les necessitats de la societat, on la tecnologia juga un paper clau per resoldre-les, Güell no ha pogut evitar deixar de banda la intel·ligència artificial, i ha comparat la revolució actual amb la visió que va tenir el fundador d’Amazon, Jeff Bezos, entorn del comerç electrònic, qui fa més de 20 anys va afirmar que “és un gran moment per estar viu en aquest planeta”. Favieres ha apuntat que la intel·ligència artificial fa créixer la productivitat, i aquest fet es traduirà en menys empleats: “Per tant, hi haurà un impacte en les oficines, però l’impacte més gran es produirà en els centres de dades”.

Ramírez-Escudero, recordant que l’economia es basa en el càlcul de dades, ha coincidit amb les declaracions de Favieres, afegint que la intel·ligència artificial participarà en el sector immobiliari efectuant càlculs més ràpids i precisos, amb un menor cost. Segons el CEO de CBRE Espanya, “la IA impulsarà una millor assignació de capital i de riquesa, la qual cosa es traduirà en progrés per a la societat”. 

Més informació
Innovació i tecnologia: les dues "palanques de canvi" que protagonitzaran The District
The District espera "el capital retingut" amb els braços oberts
The District 2023 reunirà 380 experts internacionals del Real Estate a Barcelona
Avui et destaquem
El més llegit