L'ONU exigeix més impostos als "guanys excessius" de les energètiques

El secretari general de l'Organització António Guterres reclama als governs més pressió fiscal per a les companyies que han aprofitat la crisi per enriquir-se

El secretari general de les Nacions Unides, António Guterres | EP El secretari general de les Nacions Unides, António Guterres | EP

El secretari general de les Nacions Unides, António Guterres, demana als governs més pressió fiscal sobre les empreses d'energia, petroli i gas. El dirigent considera "immoral" que les firmes d'aquest sector "obtinguin guanys récord de la crisi a costa de les persones i comunitats més pobres", i considera imprescindible augmentar l'aportació impositiva dels seus beneficis.

El màxim representant de l'ONU reclama més impostos als "guanys excessius" seguint la línia del govern de l'Estat Espanyol, que gravarà l'1,2% dels guanys a les elèctriques durant els pròxims dos exercicis. Guterres ha afegit que caldria "utilitzar els fons recaptats per donar suport a les persones més vulnerables en aquests temps difícils".

El secretari general s'ha mostrat especialment crític amb la indústria del gas i el petroli, als que enlletgeix la seva "cobdícia grotesca que castiga les persones més pobres mentre destrueix el planeta". Guterres ha apel·lat a l'acció col·lectiva de la ciutadania per retallar la demanda dels hidrocarburs contaminants i així obligar les petrolieres i altres empreses energètiques a invertir en renovables.

Així, Guterres demana colpejar els "guanys excessius escandalosos en un moment en què tots estem perdent diners" per finançar mesures "a disposició dels més colpejats pels alts preus que beneficien un nombre molt limitat de companyies". El nou impost energètic de l'Estat, en aquest sentit, recaptarà 4.000 milions d'euros durant els pròxims dos exercicis, i afectarà només a les empreses amb una facturació superior als 1.000 milions d'euros, amb sancions per a aquelles que repercuteixin el cost del nou tribut sobre el consumidor final.

Més informació
L'OCDE endarrereix l'impost mínim a les multinacionals
L'Estat gravarà els interessos de la banca i la facturació de les energètiques
Avui et destaquem
El més llegit