• Economia
  • ‘Pacta Cambra’, el mediador dels conflictes empresarials

‘Pacta Cambra’, el mediador dels conflictes empresarials

La Cambra de Comerç de Sabadell impulsa un nou servei per a agilitzar el tràmit obligatori previ a la via judicial

    'Pacta Cambra' és un nou servei de la Cambra de Comerç de Sabadell
    'Pacta Cambra' és un nou servei de la Cambra de Comerç de Sabadell
    Sabadell
    07 de Maig de 2025

    Una nova llei orgànica d’àmbit estatal, publicada a principis d’aquest any i que ha entrat en vigor durant el mes d’abril, obliga les empreses a acreditar un procés de negociació prèvia abans d’interposar una reclamació judicial. Amb aquesta obligatorietat, s’afavoreix que es desenvolupi la resolució alternativa del conflictes, ja que ja no serà opcional intentar arribar a un acord, sinó un requisit per a poder interposar una reclamació judicial.. És en aquest context en què la Cambra de Comerç de Sabadell ha impulsat ‘Pacta Cambra’, un nou servei per agilitzar el tràmit obligatori previ a la via judicial, adreçat principalment a empreses i professionals. Per una banda, la llei té la voluntat de descongestionar els jutjats, que acumulen milers de casos sense resoldre. Per altra, les empreses i en general tots els justiciables triguen una eternitat a veure resoltes les seves discrepàncies. La creació dels Mecanismes Adequats de Solució de Controvèrsies (MASC) serà una condició ‘sine qua non’ abans de presentar una demanda judicial i pot ser vist com un nou obstacle a superar o bé com una oportunitat de resoldre extrajudicialment una controvèrsia. Les reclamacions d’impagats o entre un propietari i un arrendatari, els incompliments de contractes o altres assumptes mercantils o civils són alguns dels conflictes que requeriran un MASC abans d’entrar als jutjats.

     

    L’advocat i secretari general de la Cambra de Comerç de Sabadell, Eduard Borràs, explica que la voluntat de la nova normativa és descongestionar els jutjats davant els casos pendents sense resoldre. De fet, indica que la ràtio d’assumptes que entren a cada jutjat de Catalunya és el doble del que estableix com a indicat el Consell General del Poder Judicial (CGPJ), l’òrgan de govern dels jutges. En aquesta línia, com a exemple, a Catalunya, un procediment civil ordinari es conclou, en primera instància, en una mitjana de 16 mesos. En el cas que aquest arribi a l’Audiència Provincial, es pot allargar fins als 30 mesos. Posteriorment, el litigi es pot estendre encara més si s’ha d’aplicar la via executiva. Aquesta lentitud és inadmissible per al servei públic de justícia i és inacceptable per a les empreses que, en moltes ocasions, fins i tot prefereixen renunciar a reclamar allò que el dret els hi permet.

    Amb el servei ‘Pacta Cambra’, es vol contribuir que les empreses i els autònoms arribin a acords en el context dels seus conflictes sense necessitat d’iniciar la via judicial

    Amb el servei ‘Pacta Cambra’, la Cambra de Comerç de Sabadell vol contribuir que les empreses i els autònoms arribin a acords en el context dels seus conflictes sense necessitat d’iniciar la via judicial i, en el cas, que no sigui possible, ajudar-les a acreditar que ho han intentat amb la solvència i independència que l’actuació d’una corporació de dret públic significa. La iniciativa és dirigida a pimes, autònoms, grans empreses i advocats. Així, la Cambra vol oferir una solució eficient i efectiva per a gestionar disputes de manera àgil i efectiva. La llei preveu dos tipus de MASC: en el primer, no hi intervé un mediador, mentre que al segon hi ha una tercera persona que concilia entre els interessos enfrontats. L’entitat considera que aquesta darrera resultarà més efectiva, ja que fomentarà molt més arribar a solucions pactades i, si no és possible, permetrà acreditar si  “el procés s’ha portat a terme de bona fe.

     

    Validesa jurídica

    Els MASC que preveuen la intervenció d’una tercera persona independent es divideixen en quatre categories: mediació, conciliació, l’informe d’un expert independent i negociació assistida per tercer. El termini per acceptar el requeriment serà de 15 dies. En cas d’una resposta negativa, el cas arribarà als jutjats, però si es resol sense aquest supòsit, l’estalvi de temps i de recursos serà considerable. En cas d’acord, el procediment de mediació finalitza amb un document amb validesa jurídica equivalent a la d’una sentència.

    La Cambra de Comerç de Sabadell ofereix un servei  rigorós, confidencial i eficient per facilitar la resolució de conflictes entre empreses i professionals.  En cas d’acord, la validesa del document que ho acredita equival al d’una sentència judicial. En cas de no arribar-hi, la Cambra expedeix un certificat acreditant les circumstàncies que s’hagin produït que obre la via a la reclamació judicial.

    La Cambra de Sabadell ha estat reconeguda amb el Premi ICAB 2025 per l’Il·lustre Col·legi d’Advocats de Barcelona

    Entre els anys 2015 i 2022, els processos que s’acollien a la Llei de la Segona Oportunitat requerien un acord amb els creditors, una espècie de pacte de com pagar el deute. En aquest escenari, la Cambra de Comerç de Sabadell també feia tasques d’intermediació, ajudant fins i tot a entitats de fora de Catalunya. En aquests set anys, va fer més de 3.000 mediacions en l’àmbit concursal. Fruit d’aquest projecte pioner i innovador, la Cambra de Sabadell ha estat reconeguda amb el Premi ICAB 2025 per l’Il·lustre Col·legi d’Advocats de Barcelona.

    L’entitat recorda que “aquests mecanismes alternatius aporten múltiples avantatges, com ara l’eficàcia i l’estalvi de temps i costos en comparació amb els litigis judicials, que poden allargar-se fins a quatre anys i mig”. A més, matisa que la mediació contribueix a preservar les relacions comercials, minimitzant la pèrdua de clients i proveïdors.

    De cara al futur immediat, la Cambra de Comerç de Sabadell preveu que els tribunals siguin rigorosos a l’analitzar el correcte compliment dels requisits que la llei imposa per la validesa dels MASC, no admetent els que no compleixin els requisits. Els primers casos que la Cambra ja ha rebut opten majoritàriament per la modalitat de conciliació, sistema que a diferència d’altres preveu que la persona que intervé proposi una solució a les parts.

    El context judicial actual i les opcions que preveu la llei donen sentit, segons l’entitat, al servei ‘Pacta Cambra’, que reafirma el seu compromís amb l’eficiència empresarial en la resolució de conflictes, tot ajudant les empreses a preservar les seves relacions comercials.