El País Valencià és la comunitat pitjor finançada

FEDEA admet l’infrafinançament català mentre Cantabria i La Rioja són les més beneficiades

L'economista Ángel de la Fuente L'economista Ángel de la Fuente

El País Valencià és la comunitat autònoma pitjor finançada. Cantabria i La Rioja, en canvi, tenen el finançament més elevat a les seves competències homogènies ajustades per habitant, segons un estudi de la fundació d’Estudios de Economía Aplicada (FEDEA).

Així ho assenyala l’informe sobre La liquidació de 2015 del sistema de finançament de les comunitats autònomes de règim comú, en el qual calcula el finançament definitiu d'aquest any a competències homogènies i igual esforç fiscal i s'introdueixen alguns ajustos a les xifres oficials per fer-les més comparables entre les autonomies. L’informe, dirigit per Ángel de la Fuente, economista i assessor del ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro, reconeix també que Catalunya té un finançament per sota de la mitjana.

La liquidació de 2015 es practica i es paga el 2017, que és quan es disposa de tota la informació necessària per fer alguns dels càlculs que exigeix el sistema. Per FEDEA, les dades de 2015 són "d'especial interès" perquè aquest podria ser l'any base del nou sistema de finançament que s'ha començat a negociar si aquest es pogués en marxa el 2018.

Segons els seus càlculs, si la mitjana és cent per habitant, Cantàbria va rebre 123,4 el 2015, 2,1 punts més que l'any anterior, seguida de La Rioja que es va finançar amb 120,8, un punt menys que en 2014.

Les segueixen com a millor finançades Extremadura (114,4), Balears (108,4), Castella i Lleó (106,8), Aragó (105,4), Astúries (104,8), Galícia (104,6), Canàries (102,9) i Castella-la Manxa (100,3).

La resta de comunitats estan per sota de la mitjana en el finançament de les seves competències i destaca la situació del País Valencià, amb un 92,5, la més baixa de la taula.

En analitzar els canvis en el finançament efectiu per les competències homogènies ajustada per habitant el 2015 i 2014, FEDEA constata que on més va pujar va ser a Canàries, amb 4,3 punts més, i Cantàbria, amb 2,1, mentre que on més va descendir va ser a Andalusia, un 1,7.

Aprecia que les variacions interanuals en les posicions relatives de les diferents comunitats han estat generalment menors i s’explica en bona part a l'entrada o sortida d'algunes dels Fons de Cooperació.

El volum total del finançament definitiu regional va experimentar el 2015 un augment molt significatiu, amb un creixement del 6,9% en relació a 2014, segons aquesta Fundació.

L'anàlisi dels fluxos de caixa del sistema de finançament revela que aquesta situació favorable s'ha mantingut fins a l'any en curs, amb taxes de creixement dels recursos subjectes a liquidació del 9,5% el 2016 i del 7% el 2017. L’informe conclou que per 2018 la previsió de creixement d'aquesta variable és del 4%.

Més informació
El finançament autonòmic, a debat a S'Agaró
L'Espanya de les autonomies o l'autonomia d'Espanya?
La 'vinyeta' suposaria un estalvi de 163 milions d'euros
Avui et destaquem
El més llegit