L'Estat vol pujar els impostos a les rendes més altes

L'esborrany dels pressupostos del 2021 preveu un augment de la despesa del 10,3%

Pedro Sánchez i Pablo Iglesias, president i vicepresident del Govern espanyol, presenten l'esborrany de pressupostos, que inclou una pujada d'impostos a les rendes més altes | Europa Press Pedro Sánchez i Pablo Iglesias, president i vicepresident del Govern espanyol, presenten l'esborrany de pressupostos, que inclou una pujada d'impostos a les rendes més altes | Europa Press

Pedro Sánchez Pablo Iglesias, president i vicepresident del Govern espanyol, han presentat l'esborrany de pressupostos per al 2021. El Consell de Ministres aprovarà aquest dimarts el text, que inclou un augment de l'Impost de Societats que limita les exempcions per filials, un increment d'un punt de l'Impost del Patrimoni per a fortunes de més de 10 milions d'euros i d'entre dos i tres punts a l'IRPF de les rendes de més de 300.000 euros. La despesa que contemplen els comptes ascendeix a 239.765 milions d'euros, un 10,3% més que aquest any.

El document, que ja inclou l'avançament de 27.000 milions d'euros de fons europeus del Pla de Recuperació, conté el compromís d'impulsar una regulació dels preus dels lloguers. Els criteris que inclouria aquesta norma serien similars als que ja són vigents a Catalunya. Segons el text, es votarà al Consell de Ministres en un termini màxim de tres mesos i al Congrés dels Diputats d'aquí quatre mesos. Concretament, la llei habilitarà les comunitats autònomes i els ajuntaments perquè a partir d'un sistema d'índex de referència de preus del lloguer desenvolupat pel Ministeri de Transports "puguin establir el seu índex de preus d'acord a una metodologia objectiva i subjecta a revisió periòdica".

Més info: El Govern ampliarà el pressupost: més diners per a salut i universitats

En plena segona onada de coronavirus, el pressupost de sanitat es preveu que augmenti l'any que ve un 151,4%. La partida augmentarà 3.064 milions, amb 2.240 milions destinats a la compra de vacunes i el reforç de l'atenció primària, dues de les actuacions sanitàries més importants de cara a frenar la propagació de la malaltia.  

La inversió en infraestructures és de les partides que més creixen a l'esborrany dels PGE 2021. L'augment previst és del 114,8%, amb una inversió extra de 6.161 milions d'euros en comparació als anteriors pressupostos. Les ajudes per als sectors més afectats per la covid-19 -comerç, turisme i les pimes- seran un 150% superiors als diners que s'hi han destinat enguany, amb 1.338 milions d'euros més. El pressupost per a indústria serà 5.700 milions major i el destinat a polítiques d'habitatge creixeran un 367,9%, amb 1.772 milions més. Les partides per a agricultura, pesca i alimentació creixeran 790 milions d'euros.    

Pel que fa als serveis socials, els comptes del Govern espanyol incrementen un 46% l'aportació al sistema de dependència, fet que suposa 600 milions més. També s'invertiran 700 milions d'euros per millorar l'atenció domiciliària. La conciliació és una altra de les apostes d'aquest esborrany de pressupostos: el Govern vol invertir 200 milions per impulsar l'educació entre els zero i els tres anys; 300 milions aniran destinats a igualar els permisos de maternitat i paternitat a 16 setmanes, intransferibles i remunerats al 100%; mentre que hi haurà 200 milions més per a contractar públicament cuidadors professionals per a menors de 14 anys que permetin la conciliació laboral dels pares. 

Atur, ocupació, beques i pensions

Les polítiques d'ocupació comptaran amb un pressupost de 2.000 milions d'euros. D'aquests, 200 milions es destinaran a reforçar els serveis socials, actualitzar les pensions a l'IPC i augmentar les pensions no contributives al doble de l'IPC. També es preveu que l'IPREM -l'indicador de renda- augmenti un 5%, per tal que les prestacions per desocupació augmentin. Això farà pujar les prestacions per a aturats de llarga durada i les ajudes per al lloguer, entre d'altres.

Els diners per a beques creix un 70,2%, amb un total de 514 milions d'euros, dels quals 250 milions seran per a ajudes a universitaris. Un pla de formació professional per als propers quatre anys tindrà un pressupost de 1.500 milions d'euros. Com ja s'havia anunciat, el sou dels treballadors públics i les pensions augmentaran un 0,9%, d'aprovar-se aquests pressupostos.    

La innovació tindrà també més pressupost, amb un 80% d'augment entre diners públics i privats, 5.160 milions d'euros. El Ministeri de Ciència i Innovació veu créixer els diners que té a disposició, amb un total de 3.232 milions, un 60% més que fins ara. El Ministeri de Transició Ecològica disposarà d'un pressupost d'11.935 milions d'euros per a polítiques verdes. L'esborrany inclou un augment del 25,6% del pressupost per al sector de la Cultura, que segons Sánchez és vital per a la recuperació.

Més informació
Rics desitjant pagar més impostos?
Regulació del preu dels lloguers: llei sense sancions
Avui et destaquem
El més llegit