"Ningú ha de tenir les claus de totes les portes de Pimec"

Antoni Cañete defensa que "una cosa és la morositat i l'altra, la morrositat"

Antoni Cañete és president de Pimec. | Àngel Bravo Antoni Cañete és president de Pimec. | Àngel Bravo

Antoni Cañete ja ha viscut els seus primers 60 dies com a president de Pimec després d'aquella llarga nit electoral del passat 23 de febrer (23-F) quan el seu particular activisme empresarial es va acabar imposant a l'independentisme encapçalat per Pere Barrios. 3.097 vots a 599. Una victòria que el mateix Cañete va definir com a "festa i borratxera de la democràcia". 

La ressaca patronal encara dura, però no hi ha temps per perdre en plena crisi covid i aquest dimarts ja s'ha celebrat l'assemblea general de Pimec a l'auditori AXA de Barcelona. El menú com a les grans ocasions ha sigut del tot variat: clam a la formació urgent d'un Govern a Catalunya, accelerar la vacunació, més i millors ajuts directes per a les pimes o que les empreses moroses no puguin optar als fons europeus, entre d'altres. "Una cosa és la morositat i l'altra la morrositat", que deia Cañete en una entrevista recent a VIA Empresa tot apuntant que hi ha 80.000 milions d'euros de factures pendents de pagament per sobre dels 60 dies. De 60 dies va la cosa... 

Més info: Cañete: "Les vacunes no han de tenir banderes"

A Pimec treuen pit del fet que la patronal no ha aplicat cap ERTO - i això que tenen "més del doble del personal treballant que la CEOE i tres vegades més que Foment del Treball"- així com haver tancat l'any complint amb el pressupost previst malgrat "moratòries, mesos d'inactivitat i inversions a conseqüència de la Covid-19 en mascaretes i termòmetres al teixit productiu".

El resultat sembla que ha sigut l'esperat: més socis i un benefici de 525.000 euros, aproximadament un 20% menys que l'any anterior. La facturació, però, s'ha mantingut al voltant dels 16,5 milions d'euros, dels quals un 62% prové de l'activitat i les quotes dels seus socis. La gestió ha sigut aprovada amb el 99,2% dels vots favorables, apunten. 

Interessos i sensibilitat empresarial 

"Pimec obre una etapa amb autonomia per defensar els interessos de les pimes i amb fortalesa per exigir sensibilitat empresarial", reivindica Cañete en aquesta primera assemblea posterior als comicis on també s'ha anunciat la creació de Conpymes, una confederació de pimes a nivell estatal durant el pròxim mes de maig.

Amb Josep González com a president d'honor i amb medalla d'or al mèrit empresarial inclosa, Cañete que hi ha treballat braç a braç durant més de 12 anys ja fa el seu particular camí com a president i al comitè executiu s'ha decidit que, per primer cop a la història de la patronal, tal responsabilitat implicarà ara també un sou. "Els temps actuals no fan fàcil repetir una presidència sense sou", defensava González fa poc menys d'un any. 

González: "Els temps actuals no fan fàcil repetir una presidència sense sou"

Actualment, hi ha una comissió de tres experts treballant tant en la definició de nous rols de treball com en fixar la seva retribució. "Pimec té per costum no fer públic els salaris dels treballadors i dels òrgans de govern", ha explicat Cañete preguntat sobre quina serà la quantitat exacta del seu salari. "A Pimec no ha de tenir ningú les claus de totes les portes", ha insistit després de detallar la modificació dels estatuts: llenguatge igualitari, "canvis legislatius" i adaptació a "una nova governança". Una nova governança que engega amb un comitè executiu que passa de 100 a 120 membres. 

Acompanyat en tot moment - tant en l'assemblea general com en la posterior roda de premsa- pel secretari general Josep Ginesta, Cañete també ha explicat que s'està negociant amb Redif per la fabricació de la vacuna russa Sputnik a Catalunya, alhora que ha defensat que "no pot haver-hi problemes geopolítics" en la reactivació de vides i salut econòmica. Com era allò de "les vacunes no han de tenir banderes"? I si cal que la bandera sigui la de la col·laboració públic-privada. Tant per aconseguir que la major part de la població estigui vacunada, com per salvar empreses, autònoms i treballadors. 

"S'ha de pensar i legislar en petit per poder fer-nos grans", ha insistit alhora que ha reclamat que es constitueixi "el més aviat possible" un Govern "fort i estable" a Catalunya. Objectiu 2021: reforma laboral, reforma fiscal i règim sancionar a les empreses per morositat. I sobre la nova patronal independentista? "Catalunya té milers d'associacions empresarials, però Pimec és un agent social i econòmic més representatiu", ha assegurat. De moment, sense més polèmica a la vista. 

Més informació
El relleu de Pimec: filtracions, sou i la pilota al peu
Avui et destaquem
El més llegit