Pimec premia Dídac Lee per la seva heroïcitat com a autònom

Barcelona acull la celebració de la I Nit dels Autònoms en què es reconeix el treball de diferents professionals del territori

Didac Lee guanya el premi a la trajectòria professional dels Autònoms de Pimec. | Cedida Didac Lee guanya el premi a la trajectòria professional dels Autònoms de Pimec. | Cedida

Fa uns anys l'empresari català Dídac Lee explicava a VIA Empresa com era el seu dia a dia. En un article de la mítica sèrie 'El dia de ...' –que podeu llegir aquí-, Lee donava a conèixer la seva rutina diària, farcida de reunions i consultes d'e-mail amunt i avall de Barcelona, ciutat on resideix. En aquella ocasió ja assegurava que "un dia mai és igual que l'anterior". Aquesta activitat frenètica seva ha estat reconeguda aquest vespre de dilluns en la primera edició de la Nit dels Autònoms de Pimec, celebrada a la Fundació Joan Miró de Barcelona, amb el Reconeixement a la trajectòria professional d'una persona autònoma. Lee ha parlat del Fornite com a competència del Barça, alhora que ha bromejat sobre Mikel Camps com a relleu de Josep González al capdavant de Pimec. La nit de... 

El jurat l'ha guardonat per ser un emprenedor en sèrie amb més de 20 anys d'experiència creant startups, sent fundador de més de 15 empreses i conseller delegat d'Inspirit, grup d'empreses tecnològiques i innovadores format per diferents companyies amb presència a Barcelona, Buenos Aires i Silicon Valley, entre altres llocs. Lee, directiu del FC Barcelona, ja havia rebut el premi al millor emprenedor tecnològic per la Universitat de Cambridge i el Premi Nacional d'Internet de la Generalitat de Catalunya.

Lee: "L'emprenedor és aquell que es converteix en l'acte d'emprendre"

"L'emprenedor neix o es fa?", li ha preguntat el president d'Autònoms Pimec, Mikel Camps, durant l'entrega del guardó. "Tots naixem amb unes capacitats, però depèn de nosaltres descobrir-les... L'emprenedor és aquell que es converteix en l'acte d'emprendre", ha explicat Lee que de petit no somniava amb ser emprenedor i ha acabat convertint-se en un dels més mediàtics. 

El relleu de Josep González? 

Davant una pregunta clàssica, Lee hi ha posat de la seva màgia i ha recordat que per emprendre s'ha de trobar una gran oportunitat de mercat i amb un producte capaç de satisfer-ne les seves necessitats. Ah, i tant en futbol com en emprenedoria, l'equip és sempre "el més important". 

Mikel Camps Autònoms Pimec

Mikel Camps és el president d'Autònoms de Pimec. | Cedida 

La cita diu així: "Si vas sol vas més ràpid, si vas acompanyat vas més lluny". El directiu del Barça ha anat encara més enllà i ho ha parafrasejat a l'estil de Figueres: "Si vas acompanyat amb gent que pot anar sola arribes més lluny i ràpid". Tot un homenatge per a autònoms. 

Camps i Lee es coneixen des de fa anys. Tots dos van intentar ser directius del Barça, un ho va aconseguir i l'altre es va quedar pel camí. "El gran competidor del Barça és el Fortnite", ha rematat Lee a boca de gol. El millor del partit, però, encara estava per arribar... I és que quan Camps li ha dit que sentia enveja sana cap a ell, Lee ha deixat anar que li ha arribat que el president d'Autònoms Pimec serà el substitut de Josep González al capdavant de la patronal de les pimes. 

Invisibles versus superherois 

Durant el seu discurs inicial, el president d'Autònoms Pimec ha alertat que "dels autònoms no se'n parla ni bé ni malament, són invisibles". Així doncs, a Catalunya hi ha 550.000 persones. Per a molts, "invisibles". Per a d'altres, "superherois" que "creen ocupació, paguen impostes i voten". 

Camps no ha volgut deixar de banda l'actualitat en una nit tan especial i ha criticat que "la falta de política ens ha portat fins a aquí". D'aquesta forma, ha recordat que van ser els primers a defensar el dret a l'autodeterminació i de nou, han emplaçat als polítics a "asseure's i parlar".  "Tampoc ens podem imaginar una empresa sense pressupost", ha etzibat. 

Camps: "Dels autònoms no se'n parla ni bé ni malament, són invisibles"

En aquest sentit, el president de Pimec, Josep González, ha insistit que "les sentències no s'haurien d'haver donat" i que tot plegat és "un fracàs de la política". I com a tal, també dels polítics. "Veig una estratègia electoralista i molt lamentable", ha criticat. La seva fórmula passa per "buscar espais de pau i diàleg" i no convertir "un conflicte de dret en un conflicte d'ordre". 

S'ho miràven des de primera fila el conseller de Treball, Assumptes Socials i Famílies, Chakir El Homrani, així com els secretaris Albert Castellanos, Joaquim Ferrer i Josep Ginesta, entre d'altres. El president de la Generalitat, Quim Torra, estava confirmat a la llista d'autoritats però finalment no hi ha pogut assistir. 

Més emprenedors 'made in' Catalunya  

Com Lee, altres quatre emprenedors catalans han rebut el reconeixement de la petita i mitjana empresa catalana. Quatre emprenedors pels quatre territoris catalans: Antoni Escudero, premi a la persona autònoma de Girona, és propietari de dos supermercats, un hotel, quatre restaurants, una gasolinera, una botiga d'esports i el celler de Castell de Biart, que ha creat una marca de vins pròpia i de qualitat a l'Alt Empordà. Jaume Taulats, per Tarragona, impulsa des de 1979 la seva empresa dedicada a la fabricació de línies completes d'envasar.

Premi Autònoms Pimec

Els guardonats de la I Nit dels Autònoms de Pimec. | Cedida

D'altra banda, per Lleida, ha estat premiada Montserrat Rossell, enginyera química de l'Institut Químic de Sarrià (IQS), enginyera química del Petroli i de la Petroquímica a l'Institut de Petroquímica Aplicada de l'Escola d'Enginyers Industrials de Barcelona. Per últim, la criminòloga Anna Almécija, especialitzada en la seguretat en esdeveniments musicals i esportius i en la incorporació de la perspectiva de gènere a l'àmbit de la seguretat, ha rebut el reconeixement per Barcelona.

Així mateix, el Gremi d'Instal·ladors del Baix Llobregat ha rebut el Reconeixement a l'acció de suport a les persones autònomes per facilitar la incorporació laboral i professional dels joves en l'àmbit del manteniment d'infraestructures d'energies, i per donar resposta a les més de 500 empreses instal·ladores i persones autònomes que actualment hi estan adherides i que pateixen una forta mancança de personal qualificat.

Homrani: "Hem de lluitar contra les figures dels falsos autònoms"

"Hem de lluitar contra les figures dels falsos autònoms", ha alertat Homrani durant la cloenda. Un dels seus principals objectius és afavorir la competència lleial fent valdre el Consell del Treball Autònom. Alhora, el conseller de Treball ha insistit a solucionar els conflictes polítics des de la política. 

L'humorista Queco Novell hi ha posat la cirereta com a moderador sense fer cap dels seus personatges del Polònia, però contagiant de somriures el públic a l'hora de posar en valor el coratge, l'empenta, la constància o l'emprenedoria dels autònoms que avui més que mai s'han convertit en herois visibles.   

Més informació
Dídac Lee, guardonat a la Diada de les Telecos
Lee: "Si l'emprenedor és el Quixot, jo sóc Sancho Panza"
El dia de Didac Lee
Avui et destaquem
El més llegit