Plena ocupació a les comarques gironines, centrals i el Garraf

El sector turístic tanca una "gran Setmana Santa" i preveu un estiu "de plena normalitat"

L'afluència de visitants ha posat a ple rendiment la majoria dels establiments | ACN L'afluència de visitants ha posat a ple rendiment la majoria dels establiments | ACN

Les associacions turístiques catalanes comencen a comunicar els primers resultats de la Setmana Santa, tots ells molt positius. El sector turístic gironí ha tancat una "gran" Setmana Santa amb ocupacions d'entre el 85% i el 90%, tot i que en alguns punts han fregat el 100%. L'afluència de visitants a la demarcació –especialment, durant els dies festius- ha posat a ple rendiment la majoria dels establiments i fa augurar una bona temporada d'estiu. "Podem dir que ha estat molt bona i la gent que ha vingut s'ha repartit molt pel territori", assegura la presidenta de l'ATA Costa Brava-Pirineu de Girona, Esther Torrent. "Ha estat una Setmana Santa amb ocupacions molt importants", afegeix el president de l'Associació de Càmpings de Girona, Miquel Gotanegra.

El sector turístic de les comarques centrals i la costa del Garraf mostra també satisfacció per una Setmana Santa que ha recuperat el pols per primer cop des de la pandèmia. Els hotels i restaurants de la costa central han viscut aquests dies una de les millors setmanes santes dels últims anys, amb carrers i platges plenes a vessar. I a les comarques centrals, les cases de turisme rural també han tingut una ocupació del 100%. "Hem tornat a recuperar els clients habituals, persones que venen a gaudir d'uns dies de natura", ha explicat el president de l'associació d'Agroturisme del Berguedà, Oriol Baños. Ara, el sector té la mirada posada en la temporada d'estiu: "Estem esperançats perquè preveiem que serà de plena normalitat".

El Berguedà és una de les comarques que concentra més cases rurals de Catalunya. L'ocupació durant aquesta Setmana Santa ha estat del 100% i ha assolit els nivells de prepandèmia. Això sí, Baños explica que la covid-19 ha fet canviar la manera de reservar: "Són més d'última hora i això ens obliga a treballar al dia".

Pel que fa al turista estranger, se n'han recuperat després de dos anys sense venir, però encara han estat pocs i, en aquest cas, no s'han assolit les dades d'abans de la covid-19. A banda del Berguedà i el Solsonès, també s'han omplert les cases del nord del Bages, l'Anoia i Osona.

Montserrat també ha estat una de les principals destinacions durant els dies de Setmana Santa, sobretot entre turistes catalans i de l'estat espanyol. Els principals equipaments del recinte, com l'hotel Abat Cisneros o les cel·les, han penjat el cartell de complet, i el bon temps ha portat una gran afluència de turistes d'un sol dia.

La costa del Garraf ha viscut aquests dies una de les millors setmanes santes dels últims anys. Inicialment es preveia una ocupació del 90% durant els quatre dies forts de Setmana Santa, però el bon temps ha accelerat l'activitat fins assolir el ple absolut a molts llocs. A banda de turistes catalans i de l'Estat, l'ocupació també s'ha disparat per l'arribada de turistes estrangers, especialment britànics, francesos i alemanys. "Estem molt satisfets i mirem amb optimisme la temporada d'estiu", explica Jordi Gasol, del Gremi d'Hostaleria de Vilanova.

Pel que fa a la costa del Maresme, l'ocupació ha estat d'entre el 60 i el 70% el dijous i el divendres, i del 90% durant el cap de setmana. Segons Jordi Noguera, del Gremi d'Hostaleria del Maresme, el perfil del turista ha estat majoritàriament català i de l'Estat, i encara no s'han recuperat els nivells de turista estranger d'abans de la pandèmia. Noguera considera que aquests dies han estat "un bon preludi" de la temporada d'estiu, però subratlla que "ara venen unes setmanes molt complicades, amb poca ocupació. Els costos no són els mateixos i les estades dels turistes són més curtes, d'una o dues nits com a màxim. Tot i això, estem esperançats", ha afegit.

Més informació
Espai Cràter, l’auge del turisme de volcans
Barcelona, capital del turisme científic 2023
El turisme de negocis mou 280 milions de turistes cada any
Avui et destaquem
El més llegit