
El passat 28 de gener el gegantí món de les grans franquícies de videojocs va patir una sacsejada. Nintendo, durant dues dècades i mitja fidel a les limitades fòrmules que havien marcat la història de la seva franquícia de capçalera, va decidir canviar el paradigma. El llançament al mercat de Pokémon Legends: Arceus, una nova història dels populars monstres de butxaca que marquen el ritme dels gegants del sector dècada rere dècada, va suposar la primera expedició de la franquícia cap a un nou llenguatge. El tercer de la marca a la darrera generació de consoles de la tecnològica japonesa, Arceus planteja l'exploració d'un món anterior a la convivència pacífica entre humans i Pokémon. Ha calgut un quart de segle per endinsar-se en aquesta nova frontera temàtica, però com ha arribat la marca fins aquest punt?
Pokémon neix l'any 1996 de la mà del dissenyador Satoshi Tajiri. El nom del protagonista de la sèrie, que va arribar a occident com a Ash, és, de fet, Satoshi; i el del seu rival, conegut aquí coma Gary, és originalment Shigeru, en honor del seu mentor i actual Conseller Creatiu de Nintendo Shigeru Miyamoto. Tajiri és el fundador de Game Freak, la primera empresa que va gestionar la marca de Pokémon, i actualment un terç del gran conglomerat encarregat de les llicències, The Pokémon Company. La multinacional, participada a parts iguals per la companyia de Tajiri, Nintendo i Creatures – productora del famós joc de cartes de la franquícia – va deixar de publicar les seves xifres d'ingressos fa anys, però l'estimació és que la companyia genera un valor de 1.500 milions de dòlars l'any, uns 1.320 milions d'euros. Com a subsidiària de Nintendo, The Pokémon Company forma part del valor del gegant japonès, que ha mostrat un creixement del seu valor de mercat del 161,3%, fins als 60.000 milions de dòlars, uns 52.000 milions d'euros, amb un valor per acció superior als 53 euros.
Pokémon fa 25 anys amb 81.000 milions d'euros en vendes globals
Les vendes de Pokémon, en tots els seus formats, la converteixen, amb una sana diferència, en la marca audiovisual més important de la història. Segons diversos estudis, de fet, la línia dels monstres de butxaca hauria ingressat uns 92.121 milions de dòlars en els 25 anys que porta activa i al mercat, uns 81.000 milions d'euros. Les vendes dels seus jocs, el principal motor dels beneficis de l'empresa, acompanyen aquestes xifres de negoci: segons la mateixa companyia, des dels primers quatre títols – Groc, Vermell, Verd i Blau – fins al darrer llançament, els jocs de Pokémon han venut un total de 380 milions d'unitats en tot el món.
Com a marcador de referència, el seu darrer títol, el ja esmentat Pokémon Legends: Arceus, va assolir, segons xifres oficials de la companyia, unes vendes de sis milions i mig d'unitats durant la seva primera setmana – només 1,5 milions al Japó, quelcom que demostra el caràcter global de la marca. Aquesta xifra, que des de la companyia van considerar un èxit, està lluny d'arribar als nivells dels Pokémons més venuts. Les edicions originals – de les quals només tres van arribar a Occident – han venut un total de 45 milions d'unitats en tot el món, amb un valor aproximat de 1.517 milions d'euros – uns 1.725 milions de dòlars. La longevitat de la marca es demostra amb el fet que el segon de la classificació és, de fet, un dels darrers títols publicats: Pokémon Espasa i Escut, amb prop de 24 milions de còpies venudes, superant l'antic títol de referència, el darrer de la GameBoy Color, Or i Plata, amb uns 23 milions de jocs venuts.
Multimèdia
El valor de Pokémon resideix, a més, en la seva multiplicitat de propostes. Mentre que els jocs són – i han estat sempre – el producte nuclear de la franquícia, la seva expansió cap a altres mitjans ha estat clau per als bons resultats. Un dels principals mercats és, de fet, el de les trading cards, un dels jocs de cartes millor valorats pels col·leccionistes. Segons les dades publicades per la companyia, el total de cartes venudes des del seu llançament l'any 1998 ha estat d'uns 34.000 milions d'unitats. Tot i que les xifres de vendes més recents encara no estan publicades, durant el primer any de la pandèmia Creatures – filial i participada de Nintendo encarregada del joc de cartes – va imprimir uns 3.500 milions de noves unitats. El mercat de les trading cards és, a més, el més donat a la nostàlgia. Els preus d'algunes de les cartes més cares i buscades de la col·lecció s'han disparat amb els anys, fins al punt que la carta promocional de Pikachu Illustrator de la primera edició es va arribar a vendre l'any 2021 per 375.000 dòlars, uns 330.000 euros al canvi.
El salt a altres pantalles també ha estat especialment beneficiós per a la franquícia, que ha registrat bons números també en el cel·luloide. La primera pel·lícula d'acció real, Pokémon: Detective Pikachu, estrenada l'any 2018, va aconseguir una box office de 432 milions de dòlars, uns 380 milions d'euros. L'aposta pels dispositius mòbils també ha funcionat a la companyia japonesa, especialment amb el joc Pokémon GO. La famosa aplicació de realitat augmentada ves va apropar els 2020 als 2.000 milions de dòlars en facturació (uns 1.760 milions d'euros), mentre que l'any 2021 va assolir uns 795 milions d'euros només en microtransaccions internes, segons el portal de recerca Statista.
L'any 2021, a més, va ser un d'especial èxit per a la marca en tots els seus fronts. Durant l'exercici que va marcar els 25 anys de l'empresa, especialment a Europa, on va disparar les seves vendes globals en molts dels principals mercats. El de les joguines va ser un sector de referència per a la marca. El primer joc de taula basat en les trading cards, Pokémon Academia de Combate, va assolir uns cinc milions d'euros en vendes al continent. Segons ha comunicat la companyia, els creixements del negoci a mercats com Alemanya, Bèlgica o els Països Baixos van superar el 100% en termes interanuals. A més, la frontera europea de la companyia s'expandeix el 2022 a Europa de l'Est amb una campanya centrada, precisament, al joc de cartes, amb què, segons el VP de Vendes de JCC Pokémon Europa Simon Benton, la companyia espera "augmentar els seus horitzons". La IP, així, no para de créixer, i amb 898 pokémons a les diferents regions dels videojocs, no fa més que ampliar la base d'usuaris que, en un eslògan especialment viu, volen fer-se amb tots.