El Port de Barcelona creix un 13,5% fins al setembre

L'enclavament portuari supera els 2,5 milions de TEU gràcies al transbordament i a l'impuls del comerç exterior

Imatge del Port de Barcelona | iStock Imatge del Port de Barcelona | iStock

El Port de Barcelona manté el seu bon ritme de creixement, amb un increment del 13,5% durant els primers nou mesos de l'any. Així, fins al setembre, l'enclavament portuari ha superat els 2,5 milions de TEU (un TEU equival a un contenidor de 20 peus), principalment gràcies al transbordament (contenidors descarregats per tornar-se a embarcar cap a la seva destinació final). Aquest segment d’activitat ha registrat un increment del 32%, segons informa la institució en un comunicat. 

Així mateix, el comerç exterior de càrrega contenitzada també evoluciona en positiu. Les exportacions s’han incrementat un 6%, fins a assolir els 556.075 TEU, i les importacions avancen a un ritme del 3%, fins als 446.326 TEU. Els mercats que mostren més dinamisme en els seus intercanvis amb el Port de Barcelona són Algèria (+47%), Vietnam (+26%), Mèxic (+12,5%), Egipte (+15%), els Estats Units (+15%) i l'Índia (+6,6%).

Més info: El Port de Barcelona tanca el millor semestre de la història

En tràfic total (que integra totes les modalitats de càrrega), el Port ha registrat 51,1 milions de tones fins al mes de setembre, un 12,3% més que al mateix període de l’any anterior. Aquest bon resultat respon a l’impuls no només de la càrrega contenitzada, sinó també d’altres segments d’activitat, com ara els líquids a granel i les autopistes del mar.

En aquest segment, la infraestructura ha gestionat més d’11,7 milions de tones de mercaderies, amb un increment del 10%, destacant especialment els hidrocarburs, com ara el gas natural (+8%), la gasolina (+13,5%) i el gasoil (+11%). També ha evolucionat de manera molt positiva el tràfic de biocombustibles, amb un augment del 45%.

Millora de les autopistes del mar

Fins al mes de setembre, les autopistes del mar han mantingut una bona tònica de creixement. Així, els serveis que connecten la capital catalana amb diverses destinacions d’Itàlia i el nord d’Àfrica han transportat 111.832 unitats de transport intermodal (UTI, que equival a un camió, plataforma o remolc), amb un increment del 8,5%. Això es tradueix en una quantitat idèntica de camions desviats de les carreteres al mode marítim, més eficient i sostenible.

En matèria de tràfic ferroviari de contenidors, cal destacar que fins al mes de setembre han arribat o sortit del Port de Barcelona en tren un total de 199.000 TEU, xifra que suposa un increment del 10,5%. Pel que fa als vehicles, han estat 194.458 les unitats que han accedit o sortit del recinte portuari en ferrocarril (+14,4%).

Més creueristes

Durant els 9 primers mesos de l’any, el Port de Barcelona ha rebut un total de 3,5 milions de passatgers, inclosos els usuaris de ferris de línies regulars (1,2 milions de persones) i els de creuers (2,3 milions de persones). En conjunt, els viatgers que han fet servir la instal·lació catalana han crescut un 8,7%.

Més informació
El Port de Barcelona creix un 18% més durant el primer trimestre
El Port de Barcelona vol ser sostenible
El trànsit de mercaderies del Port de Barcelona creix un 17% fins al juliol
Avui et destaquem
El més llegit