Els esforços del Port de Barcelona amb la qualitat de les aigües

La primera jornada sobre la qualitat de les aigües i el sanejament posen de manifest la preocupació dels ports europeus per aquest tema

Els ponents de la jornada sobre la qualitat de les aigües del Port de Barcelona | Cedida Els ponents de la jornada sobre la qualitat de les aigües del Port de Barcelona | Cedida

"El Port de Barcelona va ser un dels primers de l'Estat espanyol en apostar per projectes per garantir la qualitat de les aigües". Marc Mestres, membre del laboratori d'enginyeria marina de la Universitat Politècnica de Catalunya, ha explicat el projecte Samoa en la primera jornada sobre la qualitat de les aigües i el sanejament, organitzada pel Port de Barcelona. 

La iniciativa Samoa és un sistema de predicció de les futures corrents marines que hi pot haver en les properes 72 hores i que permet actuar davant vessaments d'hidrocarburs, en els plans de contingència i en la renovació de les aigües portuàries dins de sistemes semitancats. En la trobada hi han participat Mariona de Torres, de l'Agència Catalana de l'Aigua; Eduard Duran, president del grup de treball de qualitat ambiental del consell rector de la Comunitat Portuària; i Javier Romo, responsable del medi marí del Port de Barcelona, entre altres. 

Més info: El Port crea un càrrec per impulsar la transició energètica

Aquest últim ha destacat que la infraestructura té un servei de recollida de residus sòlids flotants que està operatiu els 365 dies de l'any i que funciona des de fa més de 50 anys; la majoria d'aquests son plàstics. Els experts han confirmat la preocupació dels ports europeus en aquesta matèria i han recordat que les aigües portuàries son receptores de les descàrregues d'aigües residuals de la zona urbana i industrial de la ciutat, a més de les activitats del propi port. 

La construcció de la nova xarxa de sanejament portuària, la posada en marxa de la depuradora del Llobregat i l'obertura de la nova bocana nord son algunes de les actuacions que ha fet el port en aquest sentit. 

Més informació
El Port de Barcelona electrificarà els molls en set anys
Via directa entre el Port de Barcelona i el de Baiona
El Port de Barcelona subministra el 60% de gas natural liquat de tot l'Estat
Avui et destaquem
El més llegit