El Port de Barcelona mesurarà automàticament els residus dels vaixells

L'empresa portuguesa 3D Modelling Studio guanya la competició SmartCatalonia Challenge gràcies al seu sistema de sensors

La presidenta del Port de Barcelona entrega un premi al conseller delegat de 3D Modelling Studio | ACN La presidenta del Port de Barcelona entrega un premi al conseller delegat de 3D Modelling Studio | ACN

El Port de Barcelona provarà un sistema de sensors que mesuren automàticament els residus sòlids que deixen els vaixells en el seu pas per la capital. L'empresa que ha dissenyat el projecte, 3D Modelling Studio, ha guanyat la competició SmartCatalonia Challenge, un concurs impulsat pel Departament de Polítiques Digitals i que en la 4a edició se centrava en la infraestructura portuària.

Més info: Les traves de l'Estat que resten competitivitat al Port de Barcelona

L'startup vinculada a la Universitat d'Arquitectura de Lisboa ha dissenyat un procediment que analitza ininterrompudament els contenidors, mesura el volum dels residus i els classifica sense haver de tenir inspectors. Segons Jorge Garcia, conseller delegat de l'empresa emergent, amb el programa es poden disminuir els costos que paguen els bucs per la gestió d'aquests residus.

La instal·lació té un cost estimat d'entre 10.000 i 40.000 euros, "depenent de les necessitats específiques de precisió i de temps d'espera acordats amb el Port". "La joia de la corona és el nostre software, que no existeix al mercat", recorda.

Cuidar el mar

Però els portuguesos no han sigut els únics premiats en el concurs SmartCatalonia Challenge. El jurat ha entregat tres premis més entre els nou finalistes. Un de 5.000 euros a l'empresa catalana Smalle Technologies, que ha creat un sistema de detecció i de contenció de vessaments contaminants a l'aigua. Un cop els sensors perceben la presència d'hidrocarburs o altres químics, s'activa una barrera de bombolles que evita que s'estengui, donant temps al servei d'emergències a arribar, explica el seu fundador, Héctor Martín.

També han estat guardonades amb 3.000 euros la companyia Deep Solutions Software, que ha creat un sistema per monitorar a temps real l'ocupació de les zones d'espera dels vehicles que volen embarcar als vaixells; i Dronesteel, que guanyat 2.000 euros per haver desenvolupat un dron aquàtic autònom per vigilar els molls i que inclou alertes automàtiques de contaminació marina.

La directora general de Societat Digital del Departament de Polítiques Digitals i Administració Pública, Joana Barbany, ha fet una valoració molt positiva de la quarta edició del certamen que no s'ha centrat en una ciutat o en un entorn urbà com era habitual sinó que ho ha fet en enclavament com el port de Barcelona.

Més informació
Els contenidors mantenen els resultats del Port de Barcelona en positiu
El tràfic de contenidors del Port de Barcelona creix un 6,2% el primer trimestre
Conesa: "L'Estat espanyol no s'ha ocupat de desplegar una xarxa de mercaderies"
Avui et destaquem
El més llegit