Els estibadors del Port de Barcelona convoquen aturades a partir del 13 de novembre

Segons els sindicats, el punt d'inflexió ha estat un conflicte amb la presidenta del comitè d'empresa

Imatge del Port de Barcelona | ACN Imatge del Port de Barcelona | ACN

La Unió Sindical de Treballadors del Port ha anunciat aturades de dues hores de l'activitat a partir del 13 de novembre. Seran des de les 13 a les 15 hores, de dilluns a divendres i amb un període inicial de 15 dies. Així ho ha explicat l'organització aquest divendres en un comunicat on justifica la decisió per una "amonestació" que l'empresa APM Terminals Barcelona ha imposat a la presidenta del comitè d'empresa per, segons detalla en el text, adreçar-se als dirigents "suposadament de forma agressiva i amb faltes de respecte". USTP considera que l'advertència és "una persecució sindical" i que busca "castigar, erosionar i dificultar l'exercici" del sindicat. La mesura compta amb el suport de l'assemblea de treballadors i des de la coordinadora de la USTP no es descarta ampliar la vaga més enllà dels 15 dies si "la direcció no reconsidera la seva postura".

El sindicat garanteix que "ha esgotat tots els mitjans possibles per evitar arribar a aquesta situació". En un altre ordre, el Port de Barcelona va tancar el primer trimestre de l’any amb un moviment de mercaderies de 32,5 milions de tones, una xifra que representa una caiguda del 10,6% en comparació amb el mateix període del 2022. “La tendència general del tràfic marítim ha estat de retrocés”, afirma Lluís Salvadó, president de l’equipament. Pel que fa al tràfic de vehicles, aquest àmbit incrementa un 64,8% l’activitat amb 410.809 vehicles.

Gairebé totes les marques que exporten a través de la capital catalana han millorat les seves vendes a l’exterior. “Les dades que presentem van en la mateixa línia que la resta de ports de l’Estat i el continent europeu”, descriu José Alberto Carbonell, director general del Port. En clau de passatgers, entre gener i juny, Barcelona va comptabilitzar dos milions de persones (+69%). 642.251 persones corresponen als ferris i 1,38 milions als creuers. Com a complement a les dades, el Port ha reivindicat la condició de hub d’entrada de Barcelona pels vehicles elèctrics xinesos al mercat europeu. Les dues terminals Autoterminal i Setram tenen una capacitat per emmagatzemar més de 50.000 unitats simultàniament. “Esperem que de cara al segon semestre, les dades millorin, però no podem esquivar les incerteses del comportament de l’economia xinesa”, reconeix Salvadó. 

Més informació
El Port Vell es prepara per acollir la 61a edició del Saló Nàutic Internacional de Barcelona
El tràfic de mercaderies al Port de Barcelona cau un 10,6%
El tràfic de mercaderies al Port de Barcelona ja supera els registres prepandèmia
Avui et destaquem
El més llegit