Els pressupostos del Govern eleven un 17% la despesa

El Consell Executiu aprova el projecte de comptes de la Generalitat per al 2022, que ja estan a punt per anar al Parlament

El conseller d'Economia, Jaume Giró; el vicepresident, Jordi Puigneró; el president, Pere Aragonès; i la consellera de Presidència, Laura Vilagrà, arriben al Consell Executiu per votar el projecte de pressupostos | ACN El conseller d'Economia, Jaume Giró; el vicepresident, Jordi Puigneró; el president, Pere Aragonès; i la consellera de Presidència, Laura Vilagrà, arriben al Consell Executiu per votar el projecte de pressupostos | ACN

El Consell Executiu ha aprovat aquest dimarts al matí el projecte de pressupostos que el Govern ha preparat per al proper any 2022. Es tracta d'uns comptes públics que eleven la despesa un 17,3% fins arribar als 38.139 milions d'euros gràcies als fons europeus. D'altra banda, la previsió dels ingressos no financers i no finalistes és de 27.256 milions, un 1,5% més que els darrers aprovats, el 2020.

Els recursos que provenen del dèficit autoritzat per l'Estat puja fins als 1.487 milions, que equivalen a un 0,6% del PIB. La Conselleria de Salut és el departament amb un major increment del pressupost; tindrà disponible una partida d'11.171 milions d'euros, 1.456 milions més que en el pressupost del 2020. El departament compta amb una dotació extraordinària de 500 milions per fer front a la despesa provocada per la pandèmia. 

Ensenyament és el segon amb més creixement, amb un total de 6.681 milions d'euros. El document inclou un augment de 28.882 places per a professionals, de les quals 17.633 són per a Salut i 5.498 per a personal docent i PAS. Drets Socials tindrà un pressupost, segons l'esborrany, de 3.869 milions, 905 milions més.  

La reunió del president i els consellers d'aquest dimarts ha tingut com a punt gairebé únic els comptes de la Generalitat de l'any que ve que, després de l'aval de l'executiu, passarà a mans del Parlament per al seu possible tràmit i aprovació, si aconsegueix els suports suficients. Tot i així, no s'ha vist ni aprovat la llei d'acompanyament, que comporta les mesures fiscals, que haurà de passar per una altra reunió del Govern que podria celebrar-se de manera extraordinària el proper dijous.

Aquesta separació en el tràmit dels pressupostos i les mesures fiscals és a causa que el Consell de Treball, Econòmic i Social de Catalunya encara ha d'emetre el seu dictamen sobre la llei d'acompanyament, i probablement això arribarà aquest dimecres. No obstant això, no variarà els terminis previstos en les tramitacions al Parlament.

De fet, aquest mateix dimarts el conseller d'Economia, Jaume Giró, porta al Parlament els pressupostos per iniciar els tràmits d'immediat. El primer escull que hauran de superar els comptes serà la votació de les esmenes a la totalitat. Els grups tenen fins aproximadament el 19 de novembre per decidir si en presenten i el debat i votació al ple del Parlament serà cap al 22 de novembre.

El Departament d'Economia preveu que es faci la votació final dels comptes el 23 de desembre o a principis de gener si algun grup els porta al Consell de Garanties Estatutàries.

Avui et destaquem
El més llegit