• Economia
  • El preu de l'habitatge s'estanca

El preu de l'habitatge s'estanca

El portal pisos.com espera que en els pròxims mesos "les compravendes deixin enrere els percentatges inflats"

L'oferta d'habitatge de lloguer es troba en mínims històrics | iStock
L'oferta d'habitatge de lloguer es troba en mínims històrics | iStock
Redacción VIA Empresa | ACN
Barcelona
04 de Juliol de 2022

El preu de l’habitatge arriba a la primera meitat de l’any registrant un increment del 0,87% respecte el mes de desembre de 2021. Segons dades publicades per Pisos.com, el metre quadrat tanca el mes de juny en 2.546 euros, xifra lleugerament inferior a la del mes anterior (-0,29%), que evidencia una lleugera aturada en la tendència a l’alça del preu de l’habitatge. L'increment interanual ha estat del 2,81%.

 

Segons Ferran Font, director d'Estudis de pisos.com, les pujades "podrien haver sigut molt més agressives” per la inflació, l'encariment i escassetat dels materials i el context de crisi energètica. Però, contràriament, "les noves promocions -d'obra nova- han hagut d'ajustar-se al nou escenari, i la correcció a l'alça dels preus ha actuat com a corretja de transmissió cap a la segona mà".

De cara al pròxim semestre, el portaveu del portal immobiliari indica que “el gir en la política monetària europea marcarà el pas”. El directiu assenyala que les pujades dels tipus d'interés programades pel Banc Central Europeu “elevaran el cost de les hipoteques, la qual cosa podria suposar un problema per a les llars amb préstecs referenciats a l'Euríbor i provocar una fugida massiva cap al tipus fix”. En qualsevol cas, Font espera que d'ací a final d'any “les compravendes es moderin, deixin enrere els percentatges inflats i obrin una etapa amb repunts raonables sense perdre dinamisme”.

 

Geografia immobiliària

Semestralment, la província de Barcelona (1,19%) va marcar la pujada més lleu d'Espanya. Lleida (-2,59%) va ser la sisena província espanyola que més va caure en aquest període. Interanualment, totes van pujar. Girona (4,67%) va registrar l'onzé increment més cridaner del país. 

Quant a les capitals catalanes, Girona (1,07%) va ser la que més va créixer de la regió en el primer semestre, i Lleida (-3,38%) va ser la cinquena que més va caure a escala nacional. Interanualment, Girona (5,51%) va registrar l'ascens regional més alt. Lleida (-0,79%) va esdevenir l'únic ajust de l'autonomia. Amb 4.372 euros per metre quadrat al juny de 2022, Barcelona va ser la segona capital de província més cara d'Espanya. En el costat oposat va estar Lleida (1.161 €/m²), que va ser la tercera més assequible del país.

Quant als districtes de Barcelona capital, els majors ascensos trimestrals s'han produit a les Corts (3,21%), Gràcia (2,89%) i Sants-Montjuïc (1,48%). En aquest mateix període, les majors caigudes van ser les de Sarrià-Sant Gervasi (-2,93%), Ciutat Vella (-1,37%) i Sant Andreu (-1,34%). Semestralment, les pujades van estar protagonitzades per Sant Martí (4,53%), Gràcia (4,32%) i Nou Barris (2,97%). Per part seva, Sants-Montjuïc (-2,53%), Les Corts (-1,20%) i Sant Andreu (-0,70%) van ser els districtes que més van caure. 

Respecte als municipis catalans, Sant Pere de Ribes (14,55%), a Barcelona, va marcar el creixement semestral més alt de la regió. Quant als descensos, Tàrrega (-10,75%), a Lleida, va marcar la retallada més assenyalada de l'autonomia en aquest mateix període.