La pujada de l'habitatge triplica les millores salarials a Catalunya

L'empresa Fotocasa detecta una divergència pronunciada entre l'evolució del poder adquisitiu dels catalans i el preu de compres d'immobles

L'habitatge nou suposa un percentatge petit de les transaccions si es compara amb el de segona mà | ACN L'habitatge nou suposa un percentatge petit de les transaccions si es compara amb el de segona mà | ACN

Els increments del preu de l'habitatge a Catalunya multiplica per tres l'augment dels salaris en els darrers cinc anys. Segons un estudi realitzat per Fotocasa, les rendes del treball al país han crescut un 6,9% des del 2016, mentre que el preu de la compra d'immobles s'ha disparat en un 2,7% en el mateix període de temps.

Només l'any 2021, de fet, s'ha vist una disparitat pronunciada al conjunt del país entre la progressió dels salaris i la dels preus de l'habitatge. Segons el document publicat per la companyia, sota el títol Relació de salaris i compra d'habitatge el 2021, els ingressos dels treballadors catalans van caure durant l'exercici un 1,5%, mentre que els costos d'habitatge pugen per segon exercici consecutiu, en aquest cas un 2,6%.

Si s'observa l'evolució per territoris, només a Barcelona s'ha detectat un lleugeríssim retrocés dels preus, en concret un 0,4%, tot i que els salaris van caure un 1,4%, amb un salt d'un punt percentual entre les evolucions d'ambdues magnituds. Lleida és l'única província on els salaris mitjans van pujar, tot i que també ho va fer el preu de l'habitatge. En el cas de Girona, la demarcació va patir la pujada de preus més important de tot el país.

Segons María Matos, directora d'Estudis i portaveu de Fotocasa, l'informe "mostra una gran problemàtica en l'accés a l'habitatge a Espanya". El preu de les transaccions immobiliàries es dispara mentre els salaris es contenen, un desequilibri que ha provocat que "els ciutadans hagin de realitzar un esforç més gran" per fer front a les despeses d'habitatge. El conflicte s'ha donat, a més, en un "context d'inflació desbocada" que ha agreujat encara més la situació.

Per la seva banda, la directora de Comunicació i Estudis d'Infojobs, Mónica Pérez, considera que "la progressiva evolució del promig salarial a Espanya es va veure frenada pels efectes de la pandèmia". La crisi sanitària ha deixat el treball espanyol en un "període de moderació salarial" amb un "greu impacte en el poder adquisitiu" de la ciutadania –i que, a més, no es veu acompanyat d'una regulació del preu de l'habitatge.

Més informació
Drets Socials enceta l'habitatge finançat amb els fons NGEU
Els catalans destinen el 54% del salari al lloguer de l'habitatge
Avui et destaquem
El més llegit