La producció industrial esquiva la covid-19 al novembre

Les fàbriques catalanes produeixen un 0,7% més que al mateix mes del 2019, especialment pel que fa a béns d'equip i intermedis

Imatge d'arxiu d'una fàbrica de cartró | ACN Imatge d'arxiu d'una fàbrica de cartró | ACN

La producció industrial a Catalunya durant el mes de novembre ha pujat un 0,7% respecte al mateix període de l'any passat, segons les dades provisionals publicades aquest dilluns per l'Institut Nacional d'Estadística (INE). El lleuger creixement de l'Índex de Producció Industrial a Catalunya (IPI) trenca la tendència registrada a l'octubre, quan l'índex va experimentar una baixada del 5,9%.

L'augment de la producció ve motivat per l'evolució de la fabricació de béns intermedis i béns d'equip, que han crescut un 5,8% i un 3,4%, respectivament. Tots els altres sectors han presentat taxes interanuals negatives. Cal destacar la caiguda dels béns de consum no durador (-4,9%) i la dels béns de consum (-4,8%). El sector de l'energia ha estat el menys afectat, amb una reducció de la producció del 2,4% interanual.

Pel que fa a l'acumulat de l'any, la fabricació industrial a Catalunya és un 10,3% inferior al mateix període de l'exercici anterior arran de la crisi de la covid-19. Al conjunt de l'Estat, la caiguda acumulada de l'IPI és del 10,1% interanual. Pel que fa al novembre, l'IPI estatal registra un descens del 2% interanual. La taxa, però, és 4,2 punts més alta respecte a la d'octubre.

Més info: La pandèmia com a catalitzador per impulsar la Indústria 4.0 a les nostres empreses

Per territoris, Extremadura, Múrcia i el País Valencià són els territoris on la producció industrial s'ha incrementat més l'onzè mes de l'any. A Extremadura, la variació de l'IPI ha estat del 26,4%, mentre que a Múrcia i al País Valencià ha estat de 4,6% i de 4,5%, respectivament. Les Illes Balears, Navarra i el País Basc, en canvi, han registrat les caigudes més accentuades, amb variacions negatives del 15,8%, 9,8% i 9%, respectivament.

Quant als diferents sectors a tot l'Estat, les majors caigudes durant el mes de novembre s'han produït a la indústria del tabac (-11%), a la fabricació de peces de vestir (-10,3%) i de vehicles de motor i remolcs (-7,3%). Per altra banda, les indústries extractives (+8,9%), la coqueria i refinament de petroli (+8,6%) i la fabricació de productes farmacèutics (+5,6%) han estat les activitats econòmiques que més han incrementat la producció durant el novembre.

Més informació
Un wifi tan ràpid com la fibra per a la indústria 4.0
La producció industrial reverteix la tendència i cau un 5,8%
La transformació de la pime a la indústria 4.0
Avui et destaquem
El més llegit