• Economia
  • Els promotors dels solars cedits per fer habitatge protegit podran accedir a finançament el juny

Els promotors dels solars cedits per fer habitatge protegit podran accedir a finançament el juny

La primera convocatòria ha identificat 666 solars a tot Catalunya per construir-hi 21.289 habitatges

    Un solar municipal buit al barri de Santa Eugènia de Girona | Aleix Freixas / ACN
    Un solar municipal buit al barri de Santa Eugènia de Girona | Aleix Freixas / ACN
    Redacció VIA Empresa | ACN
    08 de Maig de 2025
    Act. 08 de Maig de 2025

    La consellera de Territori, Habitatge i Transició Ecològica, Sílvia Paneque, ha anunciat aquest dijous que els promotors dels solars presentats a la convocatòria del Govern per construir-hi habitatge protegit podran accedir al finançament a partir del juny si tenen la documentació en regla. Pels 490 solars que no tenen promotor, fins al mes de setembre el Govern treballarà amb els ajuntaments “per activar-los” i “fer-los més atractius”. Paneque ha celebrat l’èxit de la primera convocatòria que ha identificat 666 solars per construir-hi 21.289 habitatges i ha destacat que se n’hagin aconseguit a la majoria de les comarques, “el que garanteix l’equilibri territorial”, i que 308 estiguin ubicats en “zones de demanda tensa d’habitatge”.

     

    En roda de premsa des de Granollers, la consellera Sílvia Paneque ha explicat que dels 666 solars, 176 ja tenen operador i que 36 han estat cedits per particulars, “el que demostra la confiança del sector privat” en el pla del Govern per garantir un accés més fàcil a l’habitatge. “Aquesta primera convocatòria és un primer pas per fer un canvi de model que permeti disposar de més sòl i activar més promotors per generar habitatge assequible”, ha afegit. La també portaveu del Govern ha destacat que s’han cedit solars a gairebé totes les comarques catalanes i que la gran majoria “seran part de la solució en els 226 municipis amb més població de Catalunya, on viuen gairebé sis milions i mig de persones”.

    Pel que fa a la distribució territorial, dels 666 solars, 269 s’han cedit a l’àmbit metropolità, que suposen 11.552 habitatges, el Camp de Tarragona ha presentat 66 solars que suposaran 1.942 habitatges; les Terres de Ponent ha presentat 40 solars que es convertiran en 1.008 habitatges; les comarques gironines ha presentat 108 solars que suposaran 2.857 habitatges; les comarques centrals han presentat 61 solars per fer 1.134 habitatges; les Terres de l’Ebre han proposat 40 solars per fer 551 habitatges, la vegueria del Penedès ha presentat 60 solars per fer 1.732 habitatges; i la vegueria de l’Alt Pirineu i l’Aran preveu fer 553 habitatges en 22 solars.

     

    Paneque ha explicat que en les pròximes setmanes analitzaran cas per cas tots els solars cedits i faran les peticions i les consultes que calguin als ajuntaments. A partir d’aquí, els promotors que tinguin la documentació en regla podran sol·licitar a l’ICF el finançament a partir del mes de juny amb l’obligació, un cop l'obtinguin, de començar les obres en un termini màxim de dos anys. Pel que fa als que no tinguin promotor, fins al mes de setembre se signaran convenis amb els ajuntaments per preparar els solars i “fer-los atractius” perquè cap es quedi sense construir. La previsió del Govern és que els primers comencin a sortir a la tardor.

    Reserva pública de solars

    La reserva pública de solars és el mecanisme per impulsar que en els solars públics disponibles s’hi construeixin habitatges assequibles de lloguer amb un finançament de les promocions fins al 100%, garantint la protecció de l’ús i la titularitat del sòl. Paneque ha recordat que aquesta iniciativa respon a la voluntat del Govern que no quedi cap solar a Catalunya per construir per manca de finançament. Per aquest motiu, se’n facilita l’accés amb condicions avantatjoses, ja que els promotors privats poden accedir a línies de crèdit de l’Institut Català de Finances amb condicions preferents i amb la garantia d’un dret de superfície de 75 anys.

    Tots els solars de la reserva han d’estar disponibles urbanísticament per construir-hi habitatges i es preveuen diverses categories. El termini de presentació de sol·licituds per a sòls públics on s'encarrega la selecció del promotor a la Generalitat de Catalunya i per a sòls que ja disposen de promotor o que en disposaran segons el procés d'adjudicació que dugui a terme el titular del sòl, va finalitzar el 5 de maig de 2025. Per cobrir els solars que s’hagin quedat pendents de presentació, es preveu una nova convocatòria el mes de desembre d’enguany.