Les propostes econòmiques del nou Govern de coalició

PSOE i Unidas-Podemos tenen per objectiu "situar Espanya com a referent de la protecció dels drets socials a Europa"

Iglesias i Sánchez presenten el programa de la coalició de govern | Europa Press Iglesias i Sánchez presenten el programa de la coalició de govern | Europa Press

Creació d'ocupació de qualitat, derogar la reforma laboral, invertir més en R+D o limitar el preu del lloguer. Aquestes són només algunes de les propostes econòmiques que apareixen al programa de govern del PSOE i Unidas Podemos i que tenen per objectiu "situar Espanya com a referent de la protecció dels drets socials a Europa", així com "donar resposta als principals reptes que té davant seu la societat espanyola".

Més info: Les propostes econòmiques dels partits polítics pel 10-N

Les propostes no són noves. De fet, la majoria ja apareixien en els programes electorals dels dos partits tant per a les eleccions del 28 d'abril com per a la repetició electoral del 10 de novembre i no disten gaire del que apareixia en els dos documents. Limitar el preu dels lloguers, retallar la factura de la llum o lluitar contra el frau fiscal són només alguns dels punts que apareixen en la declaració d'intencions de PSOE i Unidas-Podemos, un document que utilizaran com a guia per elaborar els Pressupostos Generals de l'Estat.

Laboral

Per complir amb això, en l'àmbit laboral proposen reforçar els instruments per reduir la desigualtat i millorar la cohesió social, incrementar el Salari Mínim Interprofessional (SMI) fins a arribar progressivamet al 60% del salari mitjà a Espanya, així com elaborar un nou Estatut dels Treballadors i derogar la reforma laboral. A més, per afavorir la conciliació entre la vida laboral i personal, tenen previst promoure un pacte social i polític per la racionalització dels horaris, al mateix temps que contemplen el dret a la desconnexió.

Incrementar el SMI, afavorir la conciliació i elaborar un nou Estatut dels Treballadors són algunes de les propostes en matèria laboral

Encara en aquest terreny, els partits de Pedro Sánchez i de Pablo Iglesias volen promoure un pla estratègic de formació professional dual (FP), en què impulsaran una nova llei d'Ordenació de la FP i potenciaran la formació del professorat en aquesta línia. A més, també desenvoluparan un Estatut Bàsic del Treballador Públic amb la finalitat de millorar l'accés a les ofertes de feina públiques i agilitzar els processos, així com fomentar la promoció professional vertical i horitzontal.

En matèria laboral, i com tots dos partits ja anunciaven en els seus programes econòmics per a les eleccions del 10 de novembre, treballaran per equipar els salaris de la Policia Nacional amb els de la Guàrdia Civil, així com millorar les condicions dels serveis de rescat, extinció d'incendis i salvament.

Educació, drets socials i habitatge

Posar-se les piles en matèria educativa també és una prioritat del nou Govern. Per això, tenen previst derogar la LOMCE i aprovar una llei bàsica d'educació que "blindi l'educació pública com a eix vertebrador del sistema educatiu", que permeti acabar amb la segregació escolar o que garanteixi la inclusió, entre d'altres. A més, promouran la gratuïtat "real" de l'educació obligatòria i incrementaran els recursos públics destinats a l'educació i les beques. Pel que fa a les universitats, pretenen portar a terme una nova política de beques i taxes per "assegurar la igualtat d'oportunitats" en l'accés a l'educació universitària.

Drets socials: Derogar la LOMCE, eliminar els copagaments sanitaris, protegir les famílies vulnerables i limitar els preus del lloguer

En matèria sanitària, s'eliminaran progressivament els copagaments introduïts el 2012, apostaran per una sanitat que es basi en la gestió pública directa i s'incrementaran els recursos destinats al Sistema Nacional de Salut. A més, impulsaran la tecnologia sanitària apostant per la digitalització en el sector salut. També milloraran les quanties i el nivell mínim en relació a l'atenció a la dependència, revaloritzaran el sistema públic de pensions i reformaran el sistema de Seguretat Social i del Pacte de Toledo.

Pel que fa a la protecció a les famílies, Sánchez i Iglesias tenen per objectiu protegir al 100% les famílies vulnerables en situació de pobresa energètica. En aquest sentit, i en matèria d'habitatge, preveuen frenar els increments "abusius" del lloguer, impulsar mesures de reallotjament immediat en persones que no puguin fer front al lloguer i limitaran el lloguer turístic per evitar que pugin més els preus. Per tenir-ho tot controlat, potenciaran l'Observatori de l'Habitatge i protegiran les persones hipotecades amb diverses mesures. "L'habitatge com a dret i no com a simple mercaderia" és un dels punts que marquen el programa en habitatge.

Innovació, canvi climàtic, pimes i autònoms

La innovació, més present que mai, també té un paper protagonista en el programa de govern. PSOE i Unidas-Podemos volen incrementar la inversió pública en R+D, així com facilitar la contractació de personal en els centres d'investigació públics i equiparar els drets del personal d'aquest àmbit. A més, amb el convenciment que cal anar cap a una administració "digital i oberta", el document també proposa impulsar el creixement econòmic i millorar el benestar de les persones a través de la revolució digital. 

D'altra banda, i fixant-se com a repte lluitar contra el canvi climàtic, el nou Govern aprovarà la llei de Canvi Climàtic i Transició Energètica, abordarà una estratègia de transició justa al nou model energètic i impulsarà una estratègia d'economia circular, així com el foment de l'autoconsum i de la mobilitat sostenible.

Invertir més en R+D, ajudar pimes i autònoms en la digitalització, regular els 'lobbies' o lluitar contra el frau fiscal

Ajudar, sobretot, les petites i mitjanes empreses i els autònoms en el seu procés d'adaptació a la digitalització també és una prioritat del Govern del PSOE i d'Unidas-Podemos. En aquest terreny, també és prioritat ajudar-los a internacionalitzar-se, perseguir les pràctiques abusives de grans empreses contra petites, millorar les quotes dels autònoms i elaborar un pla de desenvolupament industrial.

I, per acabar, també abordaran el tancament de la bretxa de gènere sobretot en les àrees de ciència, tecnologia, enginyeria i matemàtiques, la regulació dels lobbies, el revertiment de la despoblació, la lluita contra el frau fiscal i aprovaran una llei integral contra la corrupció, entre moltes altres coses. Quatre anys (en principi) per davant per complir amb un programa de prop de 50 pàgines.

Més informació
Pedro Sánchez posa punt i final a la república digital
Sánchez se'n recorda de Glovo, però no de Catalunya
Avui et destaquem
El més llegit