Quan el company de feina és un robot

La robòtica col·laborativa consisteix a sumar capacitats amb els humans; mantenir els llocs de treball existents i incrementar la producció un 150%

Molt ha plogut des del primer robot elèctric que es va programar l'any 1974 a l'Estat espanyol. Ja fa anys que s'han introduït a les nostres fàbriques i fins i tot, a les nostres vides. Però no hem de tenir por; venen en to de pau. Sobretot els col·laboratius. Sí, els robots col·laboratius, aquells que col·laboren amb els humans en la realització d'una tasca concreta, tot sumant capacitats, com és el cas de YUMI, el robot que utilitzen a la companyia ABB Robòtica de Sant Quirze del Vallès. És el que es coneix com a Indústria 4.0.

Creat per ajudar els humans, YUMI interactua amb el treballador i l'ajuda a fer una funció, sigui a l'inici o al final del procés productiu, i tant de forma directa com indirecta. Així, s'evita l'artrosi al canell i al colze, dos dels mals més comuns en les persones que treballen en cadenes de muntatge i que fan, sobretot, moviments repetitius. Els humans no estem preparats per fer el mateix moviment vuit hores al dia; els robots sí. Així, quan necessitem ajuda, tenim a YUMI (nom originari de les paraules angleses You i Me, tu i jo). D'aquesta manera, s'aconsegueix allargar la vida professional del treballador.

Un robot fàcil i segur
Però què és exactament un robot col·laboratiu? Aquest ha estat un dels debats de Rubindústria, una jornada que aquest dijous ha reunit a Rubí a professionals del sector per parlar sobre la integració de les tecnologies de la informació en els processos industrials. "Un robot col·laboratiu és un robot socialment sostenible, fàcil, segur, flexible i eficient; un complement a la resta de robots"; ha explicat Jordi Ribatallada ponent de l'acte i Responsable de Negoci de Noves Aplicacions d'ABB Robòtica, una empresa que ja ha instal·lat més de 250.000 robots arreu del món.

Segons Ribatallada, una de les característiques del robot col·laboratiu és que "no necessita una normativa de seguretat com la que precisen els robots 'normals'". Hi ha normes de seguretat, és clar, però no una gàbia o un perímetre establert. Amb un robot col·laboratiu, es fa una avaluació dels riscos i es mira que sigui segur. El resultat dependrà dels productes que manipuli. Si manipula caixes, les normes de seguretat seran unes; si treballa amb ganivets, seran unes altres.

El seu ús és, en aquest sentit, segur, fins al punt que una persona només ha de saber llegir i manipular uns braços mecànics per poder-lo programar. Una altra característica dels robots col·laboratius és que són low cost. Segons el directiu d'ABB Robòtica, "si crear un robot normal en costa 100, un de col·laboratiu en costa 60".


La jornada Rubindústria s'ha celebrat al Fòrum de la Masia de Can Serra. Bàrbara Padilla

Un complement a la feina
"Els robots col·laboratius són robots de fàcil programació. Podem descarregar-nos una app gratuïta a la nostra tablet i programar el robot amb la nostra pròpia mà. No cal ser un expert en robòtica. El robot ja no és aquell animal que estava tancat a una gàbia", assegura. A més, "com és un robot que simula mitja persona i no fa por, tothom el vol tocar", afegeix. Precisament, el fet que sigui un robot humanitzat, amb cap i braços, fa que els treballadors li tinguin més confiança i el vegin com un company més i no com una amenaça que ve a treure'ls la feina. "Fa 30 anys, hi havia conflicte amb els robots. Ara no. És una cosa natural i es fa entendre al treballador que persona i robot són el mateix", afirma Ribatallada.

Els robots col·laboratius són, en aquest sentit, un complement a la feina. "Mantenen els llocs de treball existents, i no només això: incrementen la producció un 150 i un 200%", assegura l'expert. Una persona fa el 100% durant la seva jornada laboral. Quan el procés s'automatitza amb la incorporació d'un robot col·laboratiu, el robot realitza les tasques més repetitives o les que poden donar error en un humà. Així, el treballador pot assumir altres funcions. "Ens trobem, d'aquesta manera, amb dos components facturadors que sumen i que, per tant, acaben incrementant la producció", conclou Ribatallada.


YUMI és el robot que utilitzen a la companyia ABB Robòtica de Sant Quirze del Vallès. Cedida
Avui et destaquem
El més llegit