Què faries si no tinguessis por?

Ikuska Sanz, Global Customer Success Manager a Roche i Eva Blanco, Public Affairs Manager a HP, impulsen la inspiració i empoderament definitiu de les dones a Barcelona

Què faries si no tinguessis por? La Festa dels Cercles a Barcelona | Cedida Què faries si no tinguessis por? La Festa dels Cercles a Barcelona | Cedida

Què faries si no tinguessis por? Aquesta és la gran pregunta de Sheryl Sandberg, directora d'Operacions de Facebook i una de les dones més influents del món en l'àmbit de l'empresa, que va impartir el 2010 una inoblidable conferència a TEDTalk, que es va convertir en un fenomen i que ha estat vista per més de tres milions d’usuaris. D'aquí en va sorgir el llibre Lean In: Women, Work, and the Will to Lead, sobre el paper de les dones, la feina i la voluntat de liderar. I posteriorment Lean In, l’impuls definitiu que necessitava el talent femení mundial. I, com a conseqüència, la xarxa de dones professionals de referència per impulsar habilitats de lideratge de dones, inspirar-se, informar-se i donar-se suport mútuament.

La publicació del llibre va impactar i va provocar un abans i un després al lideratge femení català. Ikuska Sanz, Global Customer Success Manager a Roche i Eva Blanco, Public Affairs Manager a HP, lideren el networking més gran de l’Estat: Lean In Network Barcelona, un dels hubs de Lean In més importants de l’àmbit mundial. Sorgit el 2016 a la capital catalana compta amb una comunitat de més de 1.500 persones i 20 cercles autònoms liderats per 20 dones, a part de convertir-se en una de les cinc primeres comunitats europees a formar part del programa de Regional Leaders, juntament amb Berlín, Belfast, París i Milà.

El 16 de juny van celebrar la Festa dels Cercles, després de l’aturada a causa de la pandèmia. Una de les fites anuals més destacades, ja que és un espai de reconnexió amb tota la comunitat on les persones assistents van poder escoltar les líders dels cercles per parlar d’una gran varietat de temes, comunicació, influència, emprenedoria, benestar emocional, lectura o money talks, entre d'altres. “Vam reviure aquest positivisme i energia. Sabem que quan ens ajudem tot anirà a millor i a la Festa dels Cercles ho vam aconseguir. Vam fer sold out i vam arribar a 80 dones”, apunten les organitzadores.

Un amor a primera vista

Eva Blanco, Public Affairs Manager a HP, explica a VIA Empresa que fa sis anys li van regalar el llibre de Sandberg i va marcar un punt d'inflexió a la seva vida. "Va posar noms i cognoms a aspectes que haurien de ser diferents", detalla Blanco. "Per exemple, per què no vaig reaccionar en aquella reunió? Per què no vaig aixecar la mà? Per què no vaig canviar de feina?" Es pregunta la líder de HP i, sobretot, que tot depèn d'una mateixa. "La lectura em va impactar i ho havia de compartir amb el meu entorn", continua. Ràpidament, es va posar en contacte amb Ikuska Sanz i van començar a impulsar el moviment a Barcelona.

Blanco: “Per què no vaig reaccionar en aquella reunió? Per què no vaig aixecar la mà?”

"Érem 16 dones en un espai al barri de Gràcia i vam començar a parlar del llibre, a fer reunions informatives i a crear una xarxa molt nombrosa de networking. El cercle es va fer gran, vam tenir pressupost per fer accions amb més visibilitat i a poder fer conferències anuals. És l'impacte de crear comunitat, compartir experiències, amb dones de diferents perfils i que tenen carreres professionals molt diferents", apunta Blanco.

Les pors i dubtes de les dones

Quina és la temàtica més habitual dels cercles i reunions de Lean In? Sense cap mena de dubte, la bretxa salarial. Així de contundent es mostra Blanco. "Les dones hem de parlar de diners, ens hem d'atrevir, hem de compartir les nostres dades salarials, negociar la remuneració i saber si t'estan pagant el que et toca", continua la impulsora del moviment. "Hem de poder tenir benestar econòmic i lluitar per a una societat justa i equilibrada. Moltes emprenedores i autònomes tenim certa tendència a fer coses gratis. Si et demanen participar en un projecte i conferència, has de dir que la teva feina té un valor i no infravalorar-te".

Blanco: “Les dones hem de parlar de diners, ens hem d’atrevir i negociar la nostra remuneració”

Per combatre aquesta tendència, des de Lean In Network Barcelona han impulsat una enquesta salarial de forma anònima, on totes elles poden participar, per poder tenir massa crítica, compartir i actualitzar.

 

Lean In Network Barcelona | Cedida
Lean In Network Barcelona | Cedida

 

Una altra preocupació comuna que detecten és que moltes d’elles tenen tendència a pensar que els altres “sabran el que ens preocupa”. Per a Blanco, succeeix el contrari, "si vols alguna cosa, ho has de demanar". També demanen networking, per ensenyar com ampliar el teu cercle professional i aprendre entre totes.

Les líders del projecte expliquen que per apuntar-se a l’organització és a través de la pàgina web. No es paguen quotes i només es demana una petita donació en les entrades per cobrir despeses d’esdeveniments. 

Visió de futur

Entre els reptes de futur hi ha els de continuar creixent com a comunitat, aportar activitats de qualitat i valor afegit. També és de vital importància el mentoratge a les noves generacions. I, sobretot, donar visibilitat a dones especialistes que no les veiem ni en conferències, ni en debats, ni en televisió. I, sembla, que l’estrena d’un podcast és el pròxim repte.

L’aprenentatge final de Blanco té a veure amb la capacitat d’influència que té ella. I així ho reafirma: “Quan tenia 50 anys em vaig adonar que tot ho havia fet molt de pressa a la meva vida i que havia de gaudir. Vaig llegir el llibre Lean In i vaig obligar-me a mi mateixa a conèixer altra gent, viure vivències, veure conferencies i descobrir altres àrees molt interessants. Vaig començar com a oient i, anys després, era la ponent. Les dones hem de ser capaces d’equilibrar la nostra vida. He vist un món nou”.

Avui et destaquem
El més llegit