Qui és qui en el consell assessor de Jaume Giró?

El conseller d’Economia i Hisenda constitueix un consell d’experts perquè l’ajudin a orientar les polítiques econòmiques de la Generalitat

El conseller Jaume Giró en una sessió de control parlamentari | GENCAT.CAT El conseller Jaume Giró en una sessió de control parlamentari | GENCAT.CAT

El conseller d’Economia i Hisenda, Jaume Giró, ha anunciat aquest dimecres la constitució del Consell Assessor en Política Econòmica i Hisenda Pública. Dependrà del seu departament i estarà integrat per dotze experts, que l’assessoraran en l’aplicació de polítiques per superar la crisi.

En una intervenció al Parlament, Giró va indicar que aquest consell servirà per “ajudar-nos a orientar les polítiques econòmiques del Govern d’aquí al final de la legislatura” amb la finalitat de “buscar l’interès general”. Aquests experts no percebran cap retribució per l’exercici de les seves funcions.

Giró va aprofitar la sessió de control parlamentari per demanar la col·laboració dels diversos grups polítics per a l’aprovació dels pressupostos de la Generalitat pel 2023. Va subratllar que eren més necessaris que mai davant “l’horitzó ple d’incerteses” que presenta el context internacional com a conseqüència de la inflació, la pujada dels tipus d’interès, els preus dels combustibles fòssils i la guerra d’Ucraïna.

Els dotze membres del consell assessor són aquests:

Núria Bosch. Doctora en Economia per la Universitat de Barcelona. És catedràtica d’Economia Pública d’aquesta universitat i investigadora de l’IEB (Institut d’Economia de Barcelona). Està especialitzada en els camps d’hisenda pública, principalment en la vessant del federalisme fiscal, la eficiència en la prestació de serveis públics i les balances fiscals.

Antoni Duran-Sindreu. Doctor en Dret per la Universitat de Navarra. Llicenciat en Administració i Direcció d’Empreses per la Universitat Internacional de Catalunya. Dirigeix una assessoria legal i tributària. A més, és professor associat de la Universitat Pompeu Fabra. Va dirigir l’Associació Espanyola d’Assessors Fiscals en dues etapes (2000-2003 i 2012-2014).

Jan Eeckhout. Doctor en Economia per la London School of Economics i llicenciat en Economia per la Universitat de Leuven. És professor i investigador del programa ICREA (Institució Catalana de Recerca i Estudis Avançats). El seu àmbit de recerca és la macroeconomia, amb especial atenció al mercat laboral.

Àngels Fitó. Doctora en Ciències Econòmiques per la Universitat de Barcelona. És vicerectora de Competitivitat i Ocupabilitat de la Universitat Oberta de Catalunya. També és vicedegana del Col·legi d’Economistes de Catalunya. Els seus àmbits d’especialitat són els processos d’harmonització de la informació financera, els sistemes de control de gestió, així com l’impacte de l’e-learning en les capacitats professionals.

Jordi Galí. Doctor en Economia pel Massachusets Institute of Technology (MIT). És investigador sènior del Centre de Recerca en Economia Internacional (CREI-UPF), del qual en va ser director (1999-2017). També és catedràtic del Departament d’Economia i Empresa de la Universitat Pompeu Fabra. Els seus àmbits de recerca són la teoria macroeconòmica, la política monetària i la macroeconometria. El 2012 va presidir la European Economic Association.

Teresa Garcia-Milà. Doctora en Economia per la University of Minnesota i llicenciada en Ciències Econòmiques per la Universitat de Barcelona. És catedràtica de la Universitat Pompeu Fabra, directora de la Barcelona School of Economics i investigadora associada del Centre d’Investigació en Economia Internacional (CREI). Està especialitzada en macroeconomia, economia pública i economia regional.

Guillem López Casasnovas. Doctor en Economia Pública per la Universitat de York. Llicenciat en Economia i Dret per la Universitat de Barcelona. És catedràtic d’Economia de la Universitat Pompeu Fabra, on ha estat vicerector i degà. Director i fundador del Centre d’Investigació en Economia i Salud (CRES-UPF). Ha estat conseller de govern del Banc d'Espanya (2005-2017) i, entre el 2007 i el 2013, president de l'Associació Mundial d'Economia de la Salut. Les seves principals línies d’investigació inclouen el finançament de les hisendes, el mesurament de l’eficiència del sector públic, les balances fiscals, l’economia de la salut i de la dependència i els equilibris intergeneracionals.

Gerard Padró. Doctor en Economia pel Massachusetts Institute of Technology (MIT). Llicenciat en Economia per la Universitat Pompeu Fabra. És catedràtic d’Economia i Ciència Política a la Universitat de Yale, on també és director del programa Leitner d’economia política internacional i comparada. La seva àrea de recerca es centra en els camps del desenvolupament econòmic i l’economia política.

Mar Reguant. Doctora en Economia pel Massachusets Institute of Technology (MIT). Llicenciada en Economia per la Universitat Autònoma de Barcelona. És professora de la Universitat de Northwestern (Chicago). El seu àmbit de recerca és l’economia de l’energia, amb especial èmfasi en l’electricitat i la pol·lució associada a la generació elèctrica. Forma part del Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible de la Generalitat. A més, també va participar en l’equip d’assessors del govern francès d’Emmanuel Macron en matèria de canvi climàtic.

Genís Roca. Llicenciat en Història per la Universitat Autònoma de Barcelona. Presideix la Fundació puntCAT i és vicepresident del patronat del Museu Picasso, entre d’altres. També és consultor especialista en processos de transformació empresarial, desenvolupament de negoci i cultura digital. Va ser el coordinador del Grup de Treball Catalunya 2022.

Anna Schlegel. Llicenciada en Filologia Anglesa i Alemanya per la Universitat de Barcelona. És una empresària establerta als Estats Units des de fa més de 30 anys que ha dirigit diverses empreses tecnològiques de Silicon Valley. Actualment, és executiva d’una empresa del sector de la construcció a Califòrnia i cap d’estratègia d’una empresa d’innovació tecnològica catalana. L’any 2020 va ser considerada la dona més influent del món en tecnologia per la revista Analytics Insight.

Jaume Ventura. Doctor en Economia per la Universitat de Harvard. Llicenciat en Ciències Econòmiques per la Universitat de Barcelona. És catedràtic d’Economia per la Universitat Pompeu Fabra, Director del Centre de Recerca en Economia Internacional (CREI-UPF) i investigador sènior del mateix centre. També és director del Programa de Comerç Internacional, Finances i Desenvolupament de la Barcelona School of Economics. La seva àrea de recerca és la Macroeconomia i l’Economia Internacional.

Més informació
La recepta del conseller Giró: pressupostos, talent i valentia
Giró eleva la xifra d'execució de les inversions de la Generalitat fins al 95,5%
Giró: "La inversió dels fons Next Generation a la vegueria de Lleida podria arribar als 460 MEUR"
Avui et destaquem
El més llegit