Nou rècord a Barcelona amb un 30% més d’oficines contractades

Gairebé la meitat de la superfície contractada en el primer semestre de l'any és protagonitzada per empreses d’origen estranger

El mercat d'oficines de Barcelona no para de créixer i bat un nou rècord | iStock El mercat d'oficines de Barcelona no para de créixer i bat un nou rècord | iStock

El mercat d’oficines a Barcelona segueix a l’alça i registra un nou rècord els sis primers mesos de l’any. El primer semestre s’han contractat 256.000 metres quadrats, un 30% més que durant el mateix període de l’any passat. Unes xifres que s’expliquen per l’atracció de Barcelona per al talent i les empreses tecnològiques. I és que un 48% de la superfície contractada durant aquest període ha estat protagonitzat per empreses d’origen estranger.

Per sectors,  les empreses tecnològiques han suposat el 27% de la superfície contractada i els operadors de coworking, el 22%, segons un informe de la consultora immobiliària Forcadell. Aquest segon segueix escalant posicions en el mercat d’oficines barceloní, ja que en només els sis primers mesos ja ha superat la superfície contractada el 2018: 56.080 metres quadrats el primer semestre del 2019  en comparació amb els 46.700 metres quadrats del total de l’any passat. De fet, una de cada cinc metres quadrats entre gener i juny a Barcelona han estat destinats a oficines flexibles.

Desequilibri entre oferta i demanda

El nombre d’oficines contractades a Barcelona no para de créixer, la qual cosa provoca que la taxa de disponibilitat a la ciutat acumuli descensos consecutius des del 2013. En el primer semestre d’enguany, la taxa de disponibilitat s’ha situat en el 6,8%, fet que ha provocat que conjugar les necessitats de la demanda juntament amb l’escassetat d’espais disponibles sigui, cada vegada, més complicat.

El gran desequilibri entre oferta i demanda fa que, encara que els nous projectes de la ciutat aportin una superfície nova superior als 160.000 metres quadrats, gran part d’aquesta ja hagi estat pre-llogada.

El centre de Barcelona i el 22@, zones empresarials

El centre de Barcelona es manté com la ubicació més demandada per les empreses amb superfícies inferiors als 500 metres quadrats. No obstant això, s’observa també com una part d’aquestes companyies no estan trobant oficines a les ubicacions i amb les rendes esperades, fet que fa retardar la decisió de trasllat o apostar per espais de coworking. Destaca també el districte del 22@ com a espai per a la ubicació de startups.

Més info: El 22@ cotitza a l'alça (però li falta infraestrucutra)

Les rendes d'oficines en lloguer a Barcelona acumulen sis anys d'increments, empeses pel desequilibri entre oferta i demanda que registra la capital catalana. La variació interanual de les rendes a la ciutat de Barcelona el primer semestre del 2019 s'ha situat en el 3%, sent Prime i els Nous Districtes de Negoci les zones que han liderat la pujada. Malgrat que la perifèria no ha registrat quasi increments, destaquen Esplugues i Sant Joan Despí com els municipis que han mostrat una evolució a l'alça.

Rècord d'activitat inversora

L’activitat inversora a Barcelona tanca el primer semestre de l’any amb també xifres rècord quant a volum d’inversió, superant els 600 milions d’euros. La xifra és la més alta dels darrers 10 anys i reflexa l’atractiu del mercat d’oficines a la capital catalana.

En línia amb la tendència del 2018, l'activitat inversora segueix enfocada -en el mercat d'oficines- en la promoció de nous edificis i en la compravenda de carteres. En aquest segon camp, els fons d'inversió estan, d'una banda, duent a terme processos de desinversió amb edificis considerats poc estratègics o amb els quals han tancat el cicle d'inversió i, per un altre, reformant els acabats d'adquirir i dotant-los de serveis per a revalorar l'immoble. L'activitat promotora, per part seva, continua posant el focus en el 22@, encara que també tenen el seu protagonisme la zona de la Marina del Port i plaça d’Europa.

Més informació
Barcelona bat un nou rècord en lloguer d'oficines
La contractació d'oficines es dispara un 50% a Barcelona
El 22@ creixerà 335.000 metres quadrats en tres anys
Avui et destaquem
El més llegit