Recta final de Va d'Empresa: interpel·lació directa a associacions empresarials

La candidatura liderada per l'exdirectiu de DKV Josep Santacreu es presenta a les eleccions de la Cambra per aconseguir "més transversalitat" i evitar "visions histriòniques"

L'empresari Josep Santacreu, a la presentació de la candidatura Va d'Empresa a la Cambra de Comerç, acompanyat de membres de la seva llista | ACN L'empresari Josep Santacreu, a la presentació de la candidatura Va d'Empresa a la Cambra de Comerç, acompanyat de membres de la seva llista | ACN

Queden tan sols dos dies per conèixer els resultats d'una de les campanyes més tenses que es recorden a la Cambra de Comerç de Barcelona. Eines de País i Va d'Empresa s'enfronten a unes eleccions que es preveuen igualitàries i amb posicions catalanistes força oposades, en les quals cada epígraf serà decisiu. En el cas de Va d'Empresa, que han defugit de grans actes mediàtics -tret de la presentació de la candidatura a principis de juliol-, finalitzen la campanya de forma "intensa" i confessen que han "interlocutat constantment amb diverses patronals i associacions d'empresaris, perquè cada vot és important". I el més destacat: la seva línia antipolítica.

La candidatura Va d'Empresa , liderada per l'exdirectiu de DKV Josep Santacreu, es presenta a 46 epígrafs i "fuig de la descripció d'establishment". Entre les seves màximes: "allunyar la Cambra de la política" i "representar tothom per igual". "Deixem que els polítics facin política. Nosaltres fem el que sabem i el que ens toca", reivindica Santacreu aquests últims dies. Al llarg de l'estiu, l'exdirectiu no ha volgut entrar al “cos a cos” amb els actuals líders de la Cambra i parla de la importància de la seva candidatura, ja que “ho poden fer molt millor”.

Des de Va d'Empresa no volen participar al joc de les últimes crítiques impartides per Eines de País sobre el "nul debat públic" i la "poca neutralitat de Pimec"

VIA Empresa ha pogut saber en exclusiva que malgrat les últimes declaracions d'Eines de Pais, amb crítiques cap al “nul debat públic” que hi ha hagut per part de la candidatura de Josep Santacreu, i la petició de “joc net” i la crítica cap a la “poca neutralitat” de Pimec, des de Va d'Empresa "no volen participar al joc". "Optem per mantenir el mateix to d'inici de campanya i volem ser prudents, respectuosos i que l'altra part facin el que hagin de fer", precisen membres de la candidatura alternativa que confessen que "esperen uns resultats molt ajustats".

Més info: Línia "antipolítica" a la candidatura de Santacreu de la Cambra de Barcelona

Per als líders de Va d'Empresa, la divisió del vot entre les quatre candidatures dels anteriors comicis del 2019 va ser crucial per la conquesta dels independentistes Eines de País, mentre que en aquesta ocasió serà "molt més igualat". Per aquest motiu, la llista de Santacreu busca ser “el pal de paller de l’economia” i presenta grans noms. Per al líder, cadascun dels 46 empresaris “engega la seva campanya dins d’un esforç coral, per guanyar el seu epígraf i per convèncer que són la candidatura dels empresaris”. Entre les companyies destaca Factor Energía, La Farga, Ficosa, Ametller Origen, Fluidra, Colonial, Colegio Apis de Barcelona, Focus, Mic Football o Happy Punt, entre d'altres. La candidatura dona suport a cinc candidatures independents en cinc capítols amb els quals comparteixen inquietuds. Es tracta del Banc Sabadell, Saba, Bon Preu, el Col·legi de Farmacèutics i el d’Hotels. També l’entitat Élite Taxi, liderada per Tito Álvarez, ha demanat el vot per Va d’Empresa. Des de la candidatura destaquen que a l'epígraf de Transports han presentat un taxista conegut al sector, i que aquí es pot deure el suport explícit d'Élite Taxi.

Les crítiques a Pimec

L'empresari Josep Santacreu, a la presentació de la candidatura Va d'Empresa a la Cambra de Comerç | ACN
L'empresari Josep Santacreu, a la presentació de la candidatura Va d'Empresa | ACN

Qui si ha rebut crítiques aquests últims dies ha estat la patronal Pimec. Els membres d’Eines de País creuen que el paper que ha de tenir les patronals a les eleccions de les cambres de comerç ha de ser neutral, ja que "compten amb el 10% de les vocalies que són escollides i determinades a proposta de les mateixes patronals". Fitó considera que "tothom és lliure de presentar-se a les eleccions" i agraeix el paper de Foment i Femcat, amb membres a cada candidatura.

Tanmateix, el vicepresident de la Cambra afegeix que "no pot dir el mateix de Pimec", a qui considera taxativament que ha pres un determinat posicionament. L'empresari ho exemplifica amb el favoritisme que té la presidència de l'entitat cap a la candidatura Va d'Empresa i situacions inèdites de candidats que expliquen que "no coneixen personalment a Santacreu, però que van a la llista de Pimec". I ho ha qualificat d'aquesta forma: "Pimec vol controlar la Cambra".

Santacreu: "La Cambra no pot representar visions histriòniques, ni representar a col·lectius massa concrets i singulars, tampoc ha de ser la poltrona d'un nínxol de l'empresariat"

Des de Pimec, tanmateix, han llançat un comunicat davant de l’inici del procés electoral a les Cambres de Comerç catalanes i animen a les pimes i persones autònomes associades a participar d’aquest procés electoral. I han destacat textualment que "han enviat a inicis d’aquesta mateixa setmana als seus socis un document informatiu a través del qual es presenten les empreses associades a Pimec que són candidates a les eleccions a la Cambra de Comerç de Barcelona. El document especifica les empreses, els grups i les categories, amb indicació també de la candidatura a la qual s’adhereix cadascuna d’elles". Finalment, Pimec remarca que "ja és part de les Cambres per la seva condició de patronal més representativa de Catalunya i, per tant, com ja ve apuntant des de fa molts mesos, no es presenta a cap procés electoral. Només impulsa i dona suport als seus associats".

Més info: Kit bàsic (i de supervivència) per entendre les eleccions a les cambres de comerç

Va d'Empresa es defensa de l'acusasió i es remet al comunicat que ha emès la patronal de les petites i mitjanes empreses i afegeix que "més socis de Pimec es presenten a la seva candidaura que a la independentista".

L'objectiu de la seva candidatura, segons va declarar Santacreu a La Tribuna Va d'empreses, va d'empresaris a VIA Empresa de l'especial Eleccions Cambra 2023, és "sumar des de la unitat dels empresaris", fet que -segons afirma- "no es pot assolir des d'una posició radicalitzada, cal constituir un ampli consens que sumi totes les voluntats i visions. Ningú s'ha de quedar fora".

Més informació
Recta final a les eleccions a la Cambra de Barcelona amb la "polèmica del debat"
Avui et destaquem
El més llegit