Repunt de la inflació: l'IPC creix una dècima i se situa en el 3,3%

L’Institut Nacional d'Estadística (INE) atribueix la pujada mensual a l’increment dels preus del gas, l’alimentació i l’electricitat

El mercat municipal d'Igualada | Cedida El mercat municipal d'Igualada | Cedida

L’Índex de Preus de Consum (IPC) ha augmentat una dècima a l’abril en comparació amb el mes de març (3,2%) i s’ha situat en el 3,3% a l’Estat, segons l’indicador avançat de la inflació que ha detallat l’Institut Nacional d’Estadística (INE). Es tracta d'un augment que confirma la tendència observada un mes abans, quan l'IPC ja va repuntar quatre dècimes. En aquell moment, l'augment va ser a causa de l'increment dels preus dels carburants i l'electricitat, segons l'INE. En aquesta ocasió, l'evolució va lligada “principalment” a la pujada del gas, quan un any enrere es va rebaixar, i de l’alimentació.

Més info: La inflació repunta quatre dècimes i situa l’IPC avançat en un 3,2% al març

Aquests, però, no són els únics factors que expliquen la variació mensual. L’INE també apunta a l’electricitat, tot i que "en menor mesura", ja que els valors van recular en comparació al passat mes de març, però ho van fer amb menys intensitat que en el mateix període de 2023. Cal dir que el gran repunt de l'electricitat es va donar al balanç de març, donat que el febrer les xifres eren molt més baixes.

D’altra banda, també s'ha conegut la variació mensual de la inflació subjacent, és a dir, aquella que no inclou els aliments no elaborats i els productes energètics. Aquest mes s'ha situat en el 2,9%, quatre dècimes menys que al març. L'indicador continua la dinàmica baixista que ja s'havia observat el març passat, un fet que la ministra d'Hisenda i vicepresidenta del govern espanyol, María Jesús Montero, ja va celebrar. Així doncs, l’evolució de la taxa mensual dels preus de consum a l’abril respecte al març ha estat del 0,7%.

També augmenta l'IPCA 

Pel que fa a la variació anual de l’Índex de Preus de Consum Amortitzats (IPCA) s’ha situat en el 3,4%, una dècima per sobre del mes anterior, mentre que la variació mensual prevista s’ha xifrat en el 0,6%. Tot i això, aquests són els primers detalls d'unes dades que s'ampliaran el pròxim 14 de maig, quan l'INE precisarà l'estat de tots els indicadors de l'IPC corresponent al mes d'abril.

Més informació
La inflació a l'eurozona cau dues dècimes, fins al 2,4%
La inflació cau al 2,4% i assoleix mínims en tres anys
La inflació a Catalunya repunta una dècima al gener i inicia l'any al 3,3%
Avui et destaquem
El més llegit